Δείτε live: Ένταση στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική για τις υποκλοπές - Βορίδης: Τα 120 «υπέρ» για έγκριση παραβιάζουν το Σύνταγμα
Ανέβηκαν οι τόνοι με το... καλημέρα - Φωνές από Δημήτρη Μάντζο και Σωκράτη Φάμελλο
Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών και έλεγχο των ενεργειών της ΕΥΠ.
Δείτε live εικόνα από τη Βουλή:
Η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ προκάλεσε αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Μάντζο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να φωνάζει ότι το παρεμπίπτων θέμα τέθηκε αιφνιδιαστικά και τον Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει «ξεκίνησε το πραξικόπημα».
Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το protothema.gr, επέμεινε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητά έρευνα για την λειτουργία της ΕΥΠ και ως εκ τούτου συνδέεται ευθέως με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, πεδία δράσης των μυστικών υπηρεσιών για να υποστηρίξει ότι το Σύνταγμα ορίζει ρητά πως οι σχετικές έρευνες από την Βουλή διεξάγονται μετά από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του Σώματος (151) και όχι με τις εκάστοτε μειοψηφίες των 120.
«Εισάγεται η πρόταση σας με το 144 παρ 5 το λεγόμενο δικαίωμα της μειοψηφίας. Ποια διάταξη παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο εισαγωγής; Το 144 παρ 6 που ορίζει ότι η απόφαση Ολομέλειας για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα θέλει απόλυτη πλειοψηφία», είπε αρχικά ο κ. Βορίδης για να προσθέσει σε άλλο σημείο:
«Το παρεμπίπτων συνίσταται στο ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα για σύσταση εξεταστικής όταν αφορά ζήτημα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής για να συσταθεί δεν αρκεί η μειοψηφία αλλά απαιτείται πλειοψηφία. Δεν είναι ότι δεν δύναται να συσταθεί εξεταστική αλλά ότι συντείνεται με απόφαση πλειοψηφίας». Ο ίδιος ανέγνωσε τον σχετικό νόμο για την αποστολή της ΕΥΠ όπου μεταξύ άλλων ορίζει ότι οι δράση της στοχεύει στην εδαφική ακεραιότητα με συλλογή πληροφοριών που αφορούν στρατιωτικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας.
«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ μόνο στον τίτλο της λέει για εικαζόμενη συμμετοχή ΕΥΠ στην υπόθεση. Απλό λογικό ερώτημα: η προστασία εδαφικής ακεραιότητας έχει σχέση με την εθνική άμυνα ή όχι; Η προστασία εθνικών στρατηγικών συμφερόντω και δη στρατιωτικών έχει σχέση με εθνική άμυνα ; Αν λοιπόν υπάρχει παράνομη παρακολούθηση ή παράνομη σύναψη σύμβασης από την ΕΥΠ θα ελεγχθεί. Αυτοί οι έλεγχοι για την διακρίβωσης νόμιμης ή παράνομης πράξης εμπίπτουν στην έννοια εθνικής ασφάλειας που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία ώστε να μην μπορεί μεμονωμένα μια μειοψηφία να το κάνει. Το Σύνταγμα θέτει την εξαίρεση όχι ο Βορίδης. Η θέση μας είναι ότι η Βουλή μπορεί να πάρει απόφαση ελέγχου αλλά με την πλειοψηφία που ορίζει το σύνταγμα», είπε.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!