Εκλογές το 2027, με διλήμματα για το «συμφέρον της πατρίδας μας» - Τα μηνύματα που στέλνει ο Μητσοτάκης
Το «χαρτί» της σταθερότητας ρίχνει ξανά στο τραπέζι του πολιτικού ανταγωνισμού ο κ. Μητσοτάκης ποντάροντας στην ανάγκη του αισθήματος ασφάλειας που δημιουργούν οι γεωπολιτικές αναταραχές των τελευταίων εβδομάδων.
Οι κρίσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του έχουν λειτουργήσει υπέρ του και κάθε φορά κατάφερε να ισχυροποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει έναντι των πολιτικών αντιπάλων του. Το ίδιο εκτιμά πως θα συμβεί και τώρα, καθώς τα σύννεφα στις ευρωατλαντικές σχέσεις πυκνώνουν ύστερα από τις απαιτήσεις που εγείρει ο κ. Τραμπ για την Γροιλανδία και οι ισορροπίες του μεταπολεμικού κόσμου μεταβάλλονται. «Στις ταραγμένες θάλασσες, πρώτα και πάνω απ’ όλα, πρέπει το σκαρί της πατρίδας να είναι ασφαλές αλλά να έχει και σταθερή πορεία προς την πρόοδο, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε χθες κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραλληλίζοντας τα γεγονότα με «ταραγμένες θάλασσες και ωκεανούς».
Η κυβέρνηση «κλειδώνει» την ατζέντα - Η αντιπολίτευση ψάχνει ακόμη τον προσανατολισμό της
Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίζεται ως η μόνη που διαθέτει ένα συγκροτημένο και σαφές σχέδιο για την πορεία της χώρας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που γεννούν τα γεγονότα. Η εικόνα της αντιπολίτευσης -κατακερματισμένη, αλληλοσυγκρουόμενη, με θολά μηνύματα- λειτουργεί ως «βούτυρο στο ψωμί» του κυβερνητικού αφηγήματος. Όσο στην αντίπερα όχθη αναζητείται το σχέδιο με το οποίο θα αντιπαρατεθεί στη ΝΔ και το πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει ήδη τα διλλήματα της επόμενης περιόδου με επίκεντρο τη διαφύλαξη των κεκτημένων της χώρας και την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορούν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της. «Σε αυτό το περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, πρέπει να τοποθετούμε το συμφέρον της πατρίδας μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του. Ενώ, στάθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων και την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα της χώρας την οποία χαρακτήρισε «πρώτη πολιτική και εθνική προτεραιότητα».
Με στόχο το 2027: Η κυβέρνηση δεν πάει σε πρόωρες εκλογές
Με αυτά τα δεδομένα η εξάντληση της τετραετίας και η διενέργεια των εκλογών την άνοιξη του 2027 δεν είναι απλά μία στερεοτυπική απάντηση από πλευράς του Πρωθυπουργού, αλλά, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές του προθέσεις, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του. Διότι, εκτιμά πως η κυβέρνηση του μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την ανταπόκριση της στις προκλήσεις που αναφέραμε και ταυτόχρονα θα υλοποιήσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε μία σειρά κυβερνητικών πολιτικών. Επιβεβαίωση αυτής της απόφασης χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, την παρουσίαση που έκαναν χθες με τον κ. Σκέρτσο για τα 10 νομοθετήματα και τις 40 πολιτικές που καλείται να ολοκληρώσει έως το τέλος του 2026 η κυβέρνηση. «Η σημερινή παρουσίαση είναι ένα είδος αυτοδέσμευσης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της θητείας της για το έργο που θα παράξει και όχι για τα λόγια.
Στο Νταβός ο Μητσοτάκης - Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Νταβός, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού παρόντες στο ετήσιο φόρουμ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και η ηγεσία της Ε.Ε. Στο παγωμένο χωριό της Ελβετίας θα κριθούν πολλά για το μέλλον των σχέσεων Ευρώπης και ΗΠΑ ύστερα από την απαίτηση του Αμερικανού Προέδρου να προσαρτήσει τη Γροιλανδία και τις απειλές της Ε.Ε. για τη χρησιμοποίηση του οικονομικού «μπαζούκα» που διαθέτει προκειμένου να ανταποκριθεί στην «επίθεση» Τραμπ.
Πηγή: iefimerida.gr
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!