ΕΚΠΑ για σεισμούς στη Σαντορίνη: Η σεισμική δραστηριότητα μετανάστευσε στα ανατολικά της Ανύδρου – Ξεπέρασαν τις 21.500 οι δονήσεις
Δεν έχει παρατηρηθεί καμία προσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου
Την καθιερωμένη ανακοίνωσή του, έκανε και την Τετάρτη (19.02.2025) το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, αναφέρονται πως οι σεισμοί στην Σαντορίνη έχουν παρουσιάσει αισθητά χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς που ταρακουνούν την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, την Τρίτη, η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε «μετανάστευση» προς τα ανατολικά της Ανύδρου, όπου και εκεί εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, στις 06:46 το πρωί.
Από τις 26 Ιανουαρίου 2025 έως και τις 17 Φεβρουαρίου, το ΕΚΠΑ έχει καταγράψει πάνω από 21.500 σεισμούς, με τους 18.600 απ’ αυτούς να ξεπερνούν το 1 Ρίχτερ.
Στις 16 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 700 σεισμοί με 2 από αυτούς να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ αλλά κανένας τα 4,5 ενώ στις 17 του μήνα καταγράφηκαν 780 δονήσεις με 4 να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ και 1 τα 4,5. Ο μεγαλύτερος σεισμός της 17ης Φεβρουαρίου ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.
Όσον αφορά την 18η Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 95 σεισμοί με 3 από αυτούς να έχουν μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και 2 άνω των 4,5 Ρίχτερ.

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 16, 17 και 18 Φεβρουαρίου. Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκείνης της ημέρας ήταν 2 και έφτασαν τα 4,9 Ρίχτερ.
Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 21,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 18,600 με μεγέθη άνω του 1.0 Ρίχτερ.
Στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 770 σεισμοί, με 26 να έχουν μέγεθος άνω των 2.5 Ρίτερ, 2 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, και κανέναν με μεγαλύτερο των 4,5 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.4 (22:56:00, τοπική ώρα).
Στις 17 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 780 σεισμοί, με 48 να έχουν μέγεθος άνω των 2.5 Ρίχτερ, 4 σεισμούς άνω των 4.0, και 1 άνω των 4.5 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο σεισμό να φτάνει τα 5.1 και να καταγράφεται στις 09:49:51 (τοπική ώρα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 18η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 3 με μέγεθος άνω των 4.0, και 2 με μέγεθος άνω των 4.5, με τους δύο ισχυρότερους σεισμούς, μεγέθους 4.9, να σημειώνονται στις 06:46:53 και 08:08:09 (τοπική ώρα).
Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταθερά χαμηλότερο ρυθμό από με την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Στις 18 Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε μετανάστευση σε μια νέα χωρική συστάδα στα ανατολικά της Ανύδρου, όπου και εκδηλώθηκε ο σεισμός μεγέθους 4.9 στις 06:46:53 (τοπική ώρα).
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Φωτιά στο Άλσος Γαλατσίου: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
Οι καπνοί από την φωτιά είναι ορατοί σε πολλές περιοχές της Αττικής
Ο δράστης φώναζε στον αστυνομικό «ρίξε μου» και τον πλησίαζε με το μαχαίρι: Πολίτες περιγράφουν πώς έγινε η επίθεση στο ΑΤ Μάνδρας
«Έσπασε την πόρτα γιατί ο αστυνομικός την κρατούσε με πίεση για να μην μπει μέσα», είπε γυναίκα που βρισκόταν στο κτίριο για να βγάλει ταυτότητα
Γεωργιάδης για τις μεταγγίσεις στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Θα παύσει άμεσα η ταλαιπωρία των 800 ασθενών
Καταρτίστηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων - Στο νοσοκομείο μεταγγίζονται 800 πάσχοντες
500.000 ταμειακές στο «μάτι» της Εφορίας: Κλείνει η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα
Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1%, δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025
Κυβερνητικές πηγές για Αλέξη Τσίπρα: Άλλα είπε στην ομιλία, άλλα έστειλαν γραπτώς
«Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ, μεταξύ των οποίων και η έμφυτη τάση του κυρίου Τσίπρα να πολιτεύεται προσπαθώντας να εξαπατήσει τους πολίτες», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές
Κυψέλη: Στερητικό σύνδρομο «δείχνουν» τα συμπτώματα του νεκρού βρέφους – Οι περιγραφές των γονιών του
Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου, εξηγεί ότι ένα βρέφος που έχει εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες μέσω της μητέρας του μπορεί να παρουσιάσει στερητικά συμπτώματα