ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μειώσετε το εκκαθαριστικό με δύο κινήσεις – Προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου
«Ψαλίδι» στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορούν να πετύχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
«Ψαλίδι» στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορούν να πετύχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αν μέχρι την λήξη της προθεσμίας στο τέλος Ιανουαρίου προχωρήσουν σε δύο κινήσεις.
Σύμφωνα με το ertnews, η πρώτη κίνηση έχει να κάνει με την υποβολή νέων δηλώσεων Ε9 από όσους ιδιοκτήτες είχαν αλλαγές το 2024 στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, και για τους οποίους δεν ίσχυσε η αυτόματη υποβολή δήλωσης.
Πρόκειται για όσους πούλησαν ή μεταβίβασαν με δωρεά ή γονική παροχή ένα ή περισσότερα ακίνητα. Απέκτησαν με αγορά, δωρεά ή γονική παροχή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα. Κληρονόμησαν ακίνητα και γενικότερα είχαν κατά τη διάρκεια του 2024 οποιανδήποτε άλλη μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους όπως μετατροπή ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου κτίσματος που δεν είχε δηλωθεί προηγουμένως, αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος, κατεδάφιση κτίσματος, προσθήκη νέου ορόφου σε ήδη υφιστάμενο οίκημα κ.λπ.
Για παράδειγμα για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται έκπτωση 90% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για ημιτελή κτίσματα η έκπτωση ανέρχεται σε 60%.
Επίσης, τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις σε κωδικούς του Ε9 που συχνά «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όπως όροφος, παλαιότητα, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κενά ακίνητα και κτίσματα σε αγροτεμάχια.
Ασφαλιστήρια συμβόλαια
Η δεύτερη κίνηση αφορά ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές κατοικίες, οι οποίοι θα πρέπει το αργότερο έως 31 Ιανουαρίου, να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (myProperty) της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία και να τον συσχετίσουν με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου ώστε να ελαφρύνουν έως 20% τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμα θα πρέπει: να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων), αλλά και τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).
Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλουν αυτές τις ημέρες οι ασφαλιστικές εταιρείες (η προθεσμία είναι έως αύριο 10 Ιανουαρίου) για να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης 20% (από 10% το 2024) στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.
Οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του φόρου.
Ωστόσο, για την έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
– οι κατοικίες να είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, και:
– η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας της κατοικίας μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου που δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη η αξία κύριων και βοηθητικών χώρων του κτίσματος ή των κτισμάτων.
Φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα σταλούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ο δράστης φώναζε στον αστυνομικό «ρίξε μου» και τον πλησίαζε με το μαχαίρι: Πολίτες περιγράφουν πώς έγινε η επίθεση στο ΑΤ Μάνδρας
«Έσπασε την πόρτα γιατί ο αστυνομικός την κρατούσε με πίεση για να μην μπει μέσα», είπε γυναίκα που βρισκόταν στο κτίριο για να βγάλει ταυτότητα
Γεωργιάδης για τις μεταγγίσεις στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Θα παύσει άμεσα η ταλαιπωρία των 800 ασθενών
Καταρτίστηκε σχέδιο για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων - Στο νοσοκομείο μεταγγίζονται 800 πάσχοντες
500.000 ταμειακές στο «μάτι» της Εφορίας: Κλείνει η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα
Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1%, δηλαδή κατά 1,69 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025
Κυβερνητικές πηγές για Αλέξη Τσίπρα: Άλλα είπε στην ομιλία, άλλα έστειλαν γραπτώς
«Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ, μεταξύ των οποίων και η έμφυτη τάση του κυρίου Τσίπρα να πολιτεύεται προσπαθώντας να εξαπατήσει τους πολίτες», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές
Κυψέλη: Στερητικό σύνδρομο «δείχνουν» τα συμπτώματα του νεκρού βρέφους – Οι περιγραφές των γονιών του
Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου, εξηγεί ότι ένα βρέφος που έχει εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες μέσω της μητέρας του μπορεί να παρουσιάσει στερητικά συμπτώματα
Τι είναι το Ελ Νίνιο και πόσο μπορεί να επηρεάσει τον χειμώνα στην Ελλάδα, 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
Πώς μπορεί κάτι που συμβαίνει στον Ειρηνικό να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες και πώς επηρεάζει την ατμόσφαιρα - Η ανάλυση Τσατραφύλλια