Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Επιπλέον δύο μονάδες για τη ΝΔ, στάσιμη η ΕΛΑΣ του Τσίπρα, χαμηλά τρίτο το ΠΑΣΟΚ
Το ψυχολογικό όριο του 30% ξεπερνά η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Οι μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι ουσιώδεις σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν τη θερινή ανάπαυλα και ενώ οι κκ Μητσοτάκης και Τσίπρας παρουσίασαν τα οικονομικά τους προγράμματα και απομένει η άνοδος του κ. Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ
Ωστόσο, η έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου, όπως αναμένεται, βρίσκει το κυβερνών κόμμα να εκκινεί με ισχυρό προβάδισμα και κυρίως έχοντας μπροστά το «3» στο ποσοστό του, που αποτελούσε ζητούμενο για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του STAR, η ΝΔ στην εκτίμηση συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, με την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 16% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,8%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση 9%, ΚΚΕ 8,8%, Πλεύση Ελευθερίας 4,9%, Φωνή Λογικής 3,7%, ενώ η Ελπίδα για την Δημοκρατία κατρακυλά στο 3,6% από 10,5% στην προηγούμενη μέτρηση του Ιουλίου για την ίδια εταιρεία.
Η εικόνα των κομμάτων στη νέα μέτρηση
Η «βελόνα» της ΝΔ έχει μετακινηθεί ανοδικά 1,3%, ενώ η ΕΛΑΣ έχει απώλειες 0,6% και το ΠΑΣΟΚ σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο 2%, έχοντας μπροστά του και την εμφάνιση του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ. Ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείου που εξηγεί τον τρόπο που μεταβάλλονται τα ποσοστά της ΝΔ και της ΕΛΑΣ είναι η εκτίμηση των πολιτών για τις εξαγγελίες των δύο πολιτικών αρχηγών. Το 44,6% εκτιμά ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό, αντιθέτως, μόλις το 20,4% λέει το ίδιο για το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να εστιάζει στο κυβερνητικό παρελθόν του κ. Τσίπρα και να τον παρουσιάζει αναξιόπιστο ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το τέλος της χθεσινής πολύωρης συνέντευξης του προέδρου της ΕΛΑΣ. «Όσοι μπήκαν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα, σε ένα συμπέρασμα κατέληξαν: το περιβόητο rebranding ήταν απλώς πεταμένα λεφτά. Παραμένει σταθερά ίδιος και απαράλλαχτος», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Η αυτοδυναμία παραμένει ο στόχος
Η ΝΔ διαθέτει ασφαλές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της, όμως, απέχει σημαντικά από τα ποσοστά που θα την οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει επιτακτικά από τους υπουργούς του να επιταχύνουν στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου και να μην κατεβάσουν τα μολύβια για να εστιάσουν στο κυνήγι του σταυρού. Όμως, ο εκλογικός ανταγωνισμός έχει και μία παράπλευρη συνέπεια που καλείται να διαχειριστεί το πρωθυπουργικό γραφείο. Τα «φάλτσα» στελεχών της κυβέρνησης στις δημόσιες εμφανίσεις τους, καθώς όλες οι δηλώσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης.
Οι δηλώσεις Φλωρίδη και η απάντηση Πλεύρη
Δύο δηλώσεις υπουργών που έγιναν την Τρίτη εξέπεμψαν λάθος μήνυμα και πέραν της αντιπολίτευσης στηλιτεύτηκαν και από συναδέλφους τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε με βεβαιότητα την άποψη ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα εάν την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση. «Εάν θα μείνει ακυβέρνητη μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα γίνει το ντου από απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος δήλωσε ότι «ο λαός δεν εκβιάζεται» και συμπλήρωσε ότι η αδυναμία που προκύπτει από την κυβερνητική αστάθεια δεν πρέπει να τίθεται «ποτέ ως ένα πλαίσιο μπαμπούλα και φόβου στο λαό» (Mega).
Η αντιπαράθεση για τη δήλωση Γεωργιάδη
Ανάλογη ένταση προκάλεσε και η δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα είναι η πιο συγκλονιστική περίοδος ευημερίας στην Ευρώπη». Για να έρθει η αιχμηρή απάντηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Οικονόμου, από την ίδια συχνότητα. «Αυτός ο κυνισμός δεν βοηθάει. Εμένα αυτό το πράγμα δεν με εκφράζει», είπε και πήρε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από το ύφος της δήλωσης του κ. Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι τα στελέχη της ΝΔ πρέπει «να είμαστε μετρημένοι» για να επανασυνδεθεί το κόμμα «με κομμάτια της εκλογικής και κοινωνικής της βάσης που δεν πήγαν αλλού, αλλά που κρατούν μία αναμονή δεν είναι ούτε να φωνάζουμε πολύ, ούτε να κουνάμε το δάχτυλο πολύ, ούτε να λέμε πράγματα με έναν τρόπο που περισσότερο θυμώνουν».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Αιχμές Άδωνι Γεωργιάδη για την κλινική όπου υπέστη ανακοπή ο Μαζωνάκης: Δεν είχε άδεια για πλασμαφαίρεση, ζήτησα έρευνα από τον ΙΣΑ
Κάνει λόγο για «υποτιθέμενη κλινική» και επισημαίνει ότι είχε άδεια απλού παθολογικού ιατρείου στο οποίο «δεν επιτρέπεται να διενεργείται μία τέτοια ιατρική πράξη» όπως η πλασμαφαίρεση στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί ο άτυχος τραγουδιστής.
Θρίλερ στην Κυψέλη: Βρέθηκε και δεύτερη σακούλα με οστά στην Αλεπότρυπα
Πολίτης ενημέρωσε την ΕΛΑΣ για τη νέα σακούλα στην περιοχή της Κυψέλης, χωρίς όμως να περιμένει τους αστυνομικούς στο σημείο.
Γιώργος Μαζωνάκης: Η ασφάλεια ερευνά τον θάνατο του τραγουδιστή – Πρόσωπο κλειδί ο γιατρός που του έκανε τη θεραπεία
Το newsit.gr επικοινώνησε με τον γιατρό που δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να πει - Εξετάζεται αν η θεραπεία μπορούσε να γίνει σε ιδιωτικό ιατρείο
Γιώργος Μαζωνάκης: «Τελευταία δεν είχε φίλους, ήταν μόνος του, είχαν απομακρυνθεί όλοι» περιγράφει ο πρώην δικηγόρος του
«Διερευνήστε τις συνθήκες θανάτου του», ζητά μεταξύ άλλων ο πρώην δικηγόρος του.
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κυβερνητική πρόταση, άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και μήνυμα κατά των προσωπικών στρατηγικών
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έθεσε ως εκλογικό στόχο την πρωτιά, υπερασπίστηκε το οικονομικό του πρόγραμμα και παρουσίασε τους όρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης - Η αυτοκριτική για το παρελθόν, τα 12 μίλια και οι αιχμές κατά Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης: Τα συγκινητικά «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου
Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις τους...