Ιός του Δυτικού Νείλου: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξετάζει την δημιουργία rapid test για έγκαιρη διάγνωση
H Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει ερευνητική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός φορητού τεστ ταχείας διάγνωσης και χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη εξάρσεων.
Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει ερευνητική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός rapid test για γρήγορη διάγνωση των νοσούντων.
H πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα αυξημένη κυκλοφορία στην Αττική, οδήγησε τους επιστήμονες να εξερευνήσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τον ιό, οι ερευνητές στο Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), έχουν ξεκινήσει να εξετάσουν τη δημιουργία ενός rapid test για την έγκαιρη διάγνωση.
Η καθηγήτρια Βιολογίας και Νανοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαζούλη, μιλώντας στο ERTNews, επισημαίνει ότι η κλιματική κρίση, οι ήπιοι χειμώνες και η παγκοσμιοποίηση έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωση και εξάπλωση ξενικών ειδών κουνουπιών.
Παρά την ανησυχία του κοινού, τονίζεται ότι ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ανοσοκατεσταλμένους, ενώ τα παιδιά δεν διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού, η κ. Γαζούλη παρουσιάζει μια ερευνητική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός φορητού τεστ ταχείας διάγνωσης (point of care test) βασισμένου σε βιοαισθητήρες, το οποίο θα ανιχνεύει τέσσερις ιούς που μεταδίδονται από κουνούπια μέσω μιας σταγόνας αίματος.
«Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε με τους εταίρους μας, είναι η Ισπανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Βραζιλία, πήραμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που στην ουσία στοχεύουμε στο να αναπτύξουμε τέτοιου είδους φορητές συσκευές άμεσης διάγνωσης, τα λεγόμενα point of care test, που βασίζονται σε βιοαισθητήρες γραφενίου, για να μπορούμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από μία ώρα, με μία σταγόνα αίματος να κάνουμε μία διαφοροδιάγνωση των τεσσάρων βασικών ιών που οφείλονται σε μετάδοση από κουνούπια, όπως είναι ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο chikungunya και ο ιός του Δυτικού Νείλου», εξήγησε η καθηγήτρια.
Όπως είπε, δεν θα χρειάζεται αιμοληψία, θα είναι όπως είναι τα τεστ που γίνονται για το σάκχαρο και τον διαβήτη.
Μετά τη διάγνωση, εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία, στην ουσία θα πρέπει να υπάρχει μια επιτήρηση κατά πόσο θα εξελιχθεί, αν θα υπάρξουν συμπτώματα ώστε να αντιμετωπιστούν πιο έγκαιρα, επισημαίνει η ίδια.
Παράλληλα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη εξάρσεων, αξιοποιώντας περιβαλλοντικά και ιατρικά δεδομένα.
Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, οι ειδικοί συνιστούν επαγρύπνηση, χρήση εντομοαπωθητικών και αποφυγή εκθέσεων σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, έως τις 19 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 157 κρούσματα και 13 θάνατοι, οι οποίοι αφορούσαν αποκλειστικά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Όπως έχει εξηγήσει ο κ.Γκίκας Μαγιορκίνης, οκαθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, οι περισσότεροι θα περάσουν τη λοίμωξη χωρίς καν να το αντιληφθούν, ενώ η προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αφορά περίπου έναν στους 150 ανθρώπους που μολύνονται.
Στις σοβαρές περιπτώσεις, όμως, η κλινική εικόνα μπορεί να είναι έντονη και να απαιτεί άμεση νοσηλεία.
Συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, λήθαργος, φωτοφοβία, σπασμοί ή παράλυση μπορεί να υποδηλώνουν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
«Κουμπαράς» για τα παιδιά: Ποιοι θα μπορούν να τον «ανοίγουν», πού θα επενδύονται τα χρήματα, πότε θα μπορεί κανείς να τα «σηκώσει»
Το νέο μοντέλο αποταμίευσης για τα παιδιά, με τη συμμετοχή του κράτους στη δημιουργία του αρχικού τους κεφαλαίου, εξειδικεύεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συναγερμός στην Ομόνοια: Άτομο έπεσε από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Το άτομο επέζησε της πτώσης και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες
Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς.
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αντίστροφη μέτρηση με το βλέμμα στην Τουρκία -Μεταξύ νέας έντασης και χρυσής τομής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται καθοριστικό για την πορεία ενός έργου που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
Εγκαινιάζεται ο εθνικός υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» στο Λαύριο, έργο προϋπολογισμού 58,9 εκατ. ευρώ
Διαθέτει μετρημένη υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops καταλαμβάνοντας την 31η θέση παγκοσμίως στη λίστα TOP500
Ο Τσίπρας υπέρ των κινητοποιήσεων στη Γαλλία: «Το μήνυμα έρχεται δυνατά» λέει
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ξεκινά περιοδεία στη Θεσσαλία όπου θα έχει συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και νέους.