Κενά στα σχολεία: Ένας στους 4 εκπαιδευτικούς ζήτησε και πήρε άδεια – Με τους μισούς νηπιαγωγούς έμεινε ένας νομός
Περίπου το 23% απουσίασε για λόγους όπως ανατροφή τέκνου, κύηση ή επαπειλούμενη κύηση
Σημαντικά κενά στα σχολεία δημιουργούν οι άδειες που λαμβάνουν αρκετοί νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, περίπου το 23% απουσίασε για λόγους όπως ανατροφή τέκνου, κύηση ή επαπειλούμενη κύηση.
Στην κατάσταση με τα κενά στα σχολεία από τις άδειες που παίρνουν εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Βλάσης μιλώντας σε εκπομπή στο Βεργίνα TV τη Δευτέρα (22.09.2025).
Αρχικά, στη συνέντευξή του ο κ. Βλάσης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης και σημείωσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου διορίστηκαν 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στις αίθουσες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί συνολικά περίπου 50.000 εκπαιδευτικοί, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι στις αρχές του μήνα ήρθε το πρώτο «κύμα» αναπληρωτών, με 24.000 εκπαιδευτικούς να καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά, τα οποία όμως συνεχίζουν να υπάρχουν.
Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι πολλοί από τους νεοδιορισμένους εκπαιδευτικούς είτε δεν αποδέχονται τον διορισμό τους είτε ζητούν άδειες άνευ αποδοχών ή παρατάσεις για την ορκωμοσία τους, ενώ κάποιοι άλλοι απουσιάζουν για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου το 23% των φετινών διορισθέντων εκπαιδευτικών έλαβε άδεια άμεσα, για λόγους όπως ανατροφή τέκνου, κύηση ή επαπειλούμενη κύηση, τόνισε.
Τα ακραία παραδείγματα
Ο κ. Βλάσης έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Σε έναν μόνο νομό διορίστηκαν 12 νηπιαγωγοί και οι 6 ζήτησαν άδεια. Σε ένα μικρό νησί, η μοναδική νηπιαγωγός έλαβε άδεια αμέσως και αναγκαστήκαμε να στείλουμε άλλον εκπαιδευτικό για να μην μείνουν τα παιδιά χωρίς δάσκαλο».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη εξίσωση», καθώς οι υπολογισμοί και οι πραγματικές ανάγκες διαφέρουν σημαντικά και δεν μπορούν να προβλεφθούν επακριβώς. Παρά ταύτα, ανακοίνωσε ότι έως την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο «κύμα» διορισμών αναπληρωτών, δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμισή της και την ενίσχυση της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάση, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που θέλει την επαγγελματική εκπαίδευση ως επιλογή για όσους δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια.
«Υπάρχουν επαγγέλματα που προκύπτουν από ανώτατα πανεπιστήμια και παρέχουν ωραία πτυχία, αλλά δεν προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Πιο δύσκολα θα βρει δουλειά ένας φιλόλογος ή θεολόγος παρά ένας ηλεκτροσυγκολλητής. Υπάρχουν ελκυστικά επαγγέλματα με υψηλές αποδοχές, πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα, που χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες. Σε αυτό επενδύουμε», σημείωσε.
Όσον αφορά τα Κέντρα Μελέτης, ο κ. Βλάσης σημείωσε ότι υπάρχει νομικό κενό, καθώς λειτουργούν σήμερα χωρίς θεσμικό πλαίσιο και επίσημη εποπτεία.
Αυτή την περίοδο συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες ώστε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών στα νέα σχολικά βιβλία Δημοτικού - Η απάντηση της κυβέρνησης
Τι απαντά ο συγγραφέας των βιβλίων.
«Δεν θυμάμαι πού την έβαλα, είναι προσωπικά θέματα αυτά» λέει η 68χρονη από τον Μαραθώνα που είπε ότι έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη
«Έχει κάνει παρανομία η μητέρα μου αλλά ούτε σε εμένα δεν λέει τι έχει κάνει» λέει ο γιος της 68χρονης και εγγονός της εξαφανισμένης ηλικιωμένης.
Ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ 12 μέτρα που θα απλώνονται ως τις εκλογές - Σκέψεις για κάλπες τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου
Ως αφετηρία μιας μακράς προεκλογικής περιόδου αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη φετινή ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε βατήρα για την ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής του 2027, του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και της αντεπίθεσης για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Σταύρος Φλώρος ξεκινάει δικαστικό αγώνα κατά του «Survivor» -Μηνύει την παραγωγή και ζητάει 100 εκατ. δολάρια
Σε δικαστικό αγώνα προχωράει ο Σταύρος Φλώρος κατά της παραγωγής του «Survivor», διεκδικώντας 100 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση μετά το σοβαρό ατύχημα στον Άγιο Δομίνικο.
Κώστας Καραμανλής: Θα παρουσιάζει βιβλίο για Δομάζο-Αντωνιάδη την ώρα που ο Μητσοτάκης θα μιλάει στη ΔΕΘ
Ο Κώστας Καραμανλής θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα "Ο Στρατηγός και ο Κανονιέρης – Ο Κοντός και ο Ψηλός
Βιολογικοί γονείς του νεκρού βρέφους που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη ο 43χρονος και η 38χρονη, τι έδειξαν τα αποτελέσματα DNA
Οι κατηγορούμενοι είναι γονείς του νεκρού παιδιού, της 15χρονης και του 12χρονου - Ο 9χρονος είναι γιος της Γερμανίδας αλλά όχι του Έλληνα