ΟΠΕΚΕΠΕ: Live η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής
Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2025 έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2026, δηλαδή σε διάστημα πεντέμισι μηνών, πραγματοποιήθηκαν 49 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν 76 μάρτυρες.
Υπόψιν της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα, Τρίτη 10 Μαρτίου 2026, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η συζήτηση θα διεξαχθεί με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή με τη διαδικασία γενίκευσης της συζήτησης για τις επερωτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεδρίασε 49 φορές από τις 15 Σεπτεμβρίου 2025 έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2026, δηλαδή για πεντέμισι μήνες. Εξέτασε 76 μάρτυρες σε πολύωρες συνεδριάσεις, διάρκειας περίπου 350 ωρών συνολικά. Επίσης, παρήγαγε πρακτικά συνεδριάσεων, που αριθμούν περί τις 19.000 σελίδες.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Μακάριο Λαζαρίδη, η αξιολόγηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού δεν ανέδειξε ποινικές ευθύνες για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως είχε επισημάνει μετά την υπερψήφιση του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα, το ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται ως διαχρονικό και διακομματικό.
Το πόρισμα που τίθεται προς συζήτηση περιλαμβάνει επίσης τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κυβέρνηση.
Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Αποστολάκη είχε πει ότι η εξεταστική εξελίχθηκε σε «πλυντήριο ευθυνών» αντί για μέσο διαλεύκανσης. Ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος είχε σημειώσει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η πάση θυσία συγκάλυψη και προστασία του κομματικού μηχανισμού. Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς προέκυψαν βαρύτατες ευθύνες στους κκ Βορίδη και Αυγενάκη πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Τη συνέχιση των εργασιών της επιτροπής, σύσταση προανακριτικής και πλήρη διερεύνηση είχε προτείνει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Υπόθεση Μαζωνάκη: Entonox και Dexdor οι αναισθητικές ουσίες που ζητούσε η γιατρός από την αναισθησιολόγο – Τα μηνύματα που αντάλλασσαν
Εξετάζεται το αν η αναισθησιολόγος προμήθευε παράνομα τις ουσίες στην γιατρό - Οι αντιφάσεις, η συνεργασία τους και το «δεν ήξερα» της 61χρονης
«Δαίδαλος»: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εθνικό υπερυπολογιστή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Παπαστεργίου εγκαινίασαν τη νέα υποδομή στο Λαύριο, με υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops και εφαρμογές στην έρευνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
"Άντε και στα δικά μας", εύχεται στέλεχος του Τσίπρα για τη Γαλλία - "Θέλουν και επιδιώκουν χάος" λένε Άδωνις-Μαρινάκης
"Τον Νοέμβριο βλέπω ότι μαθητές και φοιτητές θα βγουν στους δρόμους", είπε στέλεχος της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στη Γαλλία.