ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Παρέμβαση Φρέντη Μπελέρη για τα επεισόδια στην Αλβανία – Θέτει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρέμβαση Φρέντη Μπελέρη για τα επεισόδια στην Αλβανία – Θέτει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Τα περιστατικά αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του lamiareport.gr στην Google

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φρέντη Μπελέρης σχετικά με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Αλβανία και κατά τα οποία πολίτες τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο χωριό Zvërnec της Αλβανίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τη δημιουργία τουριστικού θέρετρου σε ευαίσθητη οικολογική ζώνη και για τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Ο κ. Μπελέρης στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως «τα περιστατικά αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, των περιουσιακών δικαιωμάτων και της προστασίας των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων σε μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα» και ρωτάει, μεταξύ άλλων, αν η Επιτροπή «έχει λάβει γνώση των καταγγελιών για περιστατικά βίας και εκφοβισμού σε βάρος κατοίκων του Σβερνετς κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαμαρτυριών και προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τις αλβανικές αρχές σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία;».

Η ερώτηση του Φρέντη Μπελέρη

Στο χωριό Σβερνετς της περιφέρειας Αυλώνας, όπου διαβιούν κατά κύριο λόγο μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καταγγέλλεται ότι ιδιωτική εταιρεία παρεμβαίνει και καταπατά εκτάσεις και περιουσίες που είχαν παράνομα δημευθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς τη δεκαετία του 1960 και δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαμαρτυριών κατοίκων για την αδικία που έχουν υποστεί, καταγράφηκαν περιστατικά βίας και εκφοβισμού από άτομα που φέρονται να συνδέονται με την εταιρεία, παρουσία μάλιστα αστυνομικών δυνάμεων.

Τα περιστατικά αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, των περιουσιακών δικαιωμάτων και της προστασίας των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων σε μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει λάβει γνώση των καταγγελιών για περιστατικά βίας και εκφοβισμού σε βάρος κατοίκων του Σβερνετς κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαμαρτυριών και προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τις αλβανικές αρχές σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία;

2. Ποια μέτρα λαμβάνει για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες;

3. Θεωρεί ότι η πρόοδος της Αλβανίας στην ενταξιακή διαδικασία θα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς την προστασία των μειονοτήτων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου;

Μητσοτάκης: Ευχές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ για την Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Μητσοτάκης: Ευχές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ για την Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
Περιστέρι: Συγκλονιστική μαρτυρία για την υπόθεση με την ατροπίνη – «Ο 41χρονος μας έλεγε “με φαρμακώνει” και δεν τον πιστεύαμε»
Νέα επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη για την ακρίβεια: Παρέμβαση του κράτους για την ανακούφιση νοικοκυριών – «Τα έκανα ακόμη και με μνημόνια»
Υπόθεση Μαζωνάκη: Entonox και Dexdor οι αναισθητικές ουσίες που ζητούσε η γιατρός από την αναισθησιολόγο – Τα μηνύματα που αντάλλασσαν