Πιερία: «Έκανε έναν ατυχή ελιγμό και έπεσε» – Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Αερολέσχης για τη συντριβή του αεροσκάφους
Ο 41χρονος πιλότος είχε πετάξει για 40 λεπτά και ζήτησε να κάνει χαμηλή διέλευση πάνω από τον διάδρομο λίγο πριν την πτώση.
Συγκλονισμένη είναι η Πιερία από την τραγωδία με το μονοκινητήριο αεροσκάφος που συνετρίβη το μεσημέρι της Κυριακής (18.10.2026), αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς και οικογένειες βυθισμένες στο πένθος. Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Πιερίας, που είχε επικοινωνία με τον 41χρονο πιλότο λίγο πριν από τη μοιραία πτώση, περιγράφει στο newsit.gr τα τελευταία λεπτά της πτήσης και εκτιμά ότι ένας άτυχος ελιγμός ήταν εκείνος που οδήγησε στην τραγωδία.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο πρόεδρος της Αερολέσχης, το αεροσκάφος είχε πετάξει για περίπου 40 λεπτά πάνω από την Πιερία, όταν ο 41χρονος ζήτησε να κάνει μια χαμηλή διέλευση πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης.
«Αφότου τελείωσε τη διέλευσή του και πήρε ύψος, έκανε έναν ατυχή ελιγμό», αναφέρει, εξηγώντας ότι ο πιλότος δεν κατάφερε να συγκρατήσει το αεροπλάνο, καθώς δεν είχε το απαιτούμενο ύψος. Ο ίδιος θεωρεί ότι το αεροσκάφος δεν παρουσίαζε τεχνικό πρόβλημα και εκτιμά, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ο έμπειρος χειριστής ίσως υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του.
Ο 41χρονος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, έμπειρος πιλότος Canadair και είχε συμμετάσχει σε αποστολές κατάσβεσης πυρκαγιών ακόμη και στο εξωτερικό. Εκείνη την ημέρα είχε πάρει μαζί του έναν φίλο του για μια πτήση γνωριμίας με τα ελαφρά αεροσκάφη, χωρίς κανείς να φαντάζεται την τραγική κατάληξη. «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι και σε σοκ, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει γίνει», λέει ο πρόεδρος της Αερολέσχης, την ώρα που ο πατέρας και η αδελφή του πιλότου μιλούν με πόνο για τον άνθρωπό τους, που δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι.

Ο Γιάννης Χαρίσης, πρόεδρος Αερολέσχης Πιερίας μίλησε στο newsit.gr για το τραγικό περιστατικό: «Ήταν πάρα πολύ έμπειρος πιλότος. Κάποια στιγμή ήταν και επικεφαλής αποστολής σε φωτιά στην Ισπανία. Ήταν μάχιμος πιλότος. Σήμερα έκανε μια πτήση εθισμού με έναν φίλο του. Το αεροπλάνο με το οποίο πετούσε ήταν δικό του. Η πτήση εθισμού γίνεται για να δει ο κόσμος πώς είναι η αεροπορία, πώς είναι τα ελαφρά αεροσκάφη, και αν κάποιος του αρέσει και ενδιαφέρεται και θέλει να γίνει μέλος μας και θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο, να το προχωρήσει.
Σήμερα απογειώθηκε και έκανε μια βόλτα για 40 λεπτά. Επικοινωνούσε μαζί μου, μου ζήτησε να κάνει μία διέλευση, χαμηλή διέλευση πάνω από το διάδρομο. Είναι κάτι το οποίο συνηθίζουν οι πιλότοι πριν προσγειωθούν, κάνουν μία διέλευση για να δούνε τις συνθήκες που επικρατούν στον διάδρομο, οπότε στην τυπική διαδικασία αυτή έκανε μία διέλευση και αφότου τελείωσε τη διέλευση του και πήρε ύψος έκανε έναν ατυχή ελιγμό, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το αεροπλάνο, δεν είχε επαρκές το απαιτούμενο ύψος και, δυστυχώς, πέφτει στο έδαφος.

Η εκτίμηση μου είναι πως δεν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος. Ήταν σε άψογη κατάσταση. Δική μου προσωπική εκτίμηση είναι, επειδή ήταν πάρα πολύ έμπειρος πιλότος ότι ίσως υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του.
Ο δεύτερος ήταν επιβάτης. Δεν είχε καμία σχέση. Απλά έκανε μία πτήση για να δει πώς είναι να πετάς με ένα τέτοιο αεροπλάνο, το οποίο είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Κάνουμε πτήσεις με ανθρώπους για να δούν πώς είναι, πριν ξεκινήσει κάποιος να πάει να βγάλει ένα δίπλωμα. Μπορεί να σ’ αρέσει η ιδέα να γίνεις πιλότος και να θέλεις να πετάξεις ένα αεροπλάνο, αλλά πριν κάνεις κάτι τέτοιο θες να δοκιμάσεις, να πετάξεις πρώτα, να δεις πώς είναι πραγματικά. Ο συγκεκριμένος ήταν δεύτερη φορά που πετούσε κιόλας, είχε ξαναπετάξει, του άρεσε και ήθελε να το επαναλάβει στην ουσία.
Τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες. Είμαστε βαθιά θλιμμένοι και σε σοκ, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει γίνει». Ο πατέρας του 41χρονου, πατήρ Γεώργιος, μίλησε για τον γιο του και την πολυετή εμπειρία του στην αεροπορία, αδυνατώντας να εξηγήσει πώς συνέβη το δυστύχημα. «Ο γιος μας ήταν πολύ προσεκτικός. Τον έπαιρναν σε όλα τα αεροπλάνα από Γαλλία, από Ισπανία, παντού. Μόνιμος ήταν και πήγαινε και στη Αθήνα, βοηθούσε εκεί πέρα στις πυρκαγιές, μέρα-νύχτα στους δρόμους ήταν. Δεν ξερω τι έγινε σήμερα σε αυτό το σημείο», δήλωσε. Τα λόγια του αποτυπώνουν το σοκ της οικογένειας για την απώλεια ενός ανθρώπου που, όπως περιγράφει ο πατέρας του, είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις πτήσεις και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η αδελφή του 41χρονου, η οποία τόνισε ότι η οικογένεια δεν γνωρίζει ακόμη τι προκάλεσε τη μοιραία πτώση. «Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Έχουμε τον πόνο μας, είμαστε σε μεγάλο σοκ. Ο αδελφός μου έχει αφήσει οικογένεια πίσω του, δεν ξέρουμε ακόμα πως έγινε. Είχε εμπειρία ο αδελφός μου, πιλότος σε καναντέρ ήταν», ανέφερε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος πιλότος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, γεγονός που κάνει ακόμη βαρύτερο το πένθος για τους δικούς του ανθρώπους. Παρά την εμπειρία του στους αιθέρες, η πτήση της Κυριακής έμελλε να είναι η τελευταία του. Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, κοντά στον αεροδιάδρομο της Αερολέσχης Πιερίας, στη θέση «Ξερολάκκι», στην περιοχή της Κονταριώτισσας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε σε ξερή κοίτη ποταμού, σε μικρή απόσταση από τον αεροδιάδρομο, χωρίς να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε περίπου στις 13:50 και στο σημείο έσπευσαν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Οι πυροσβέστες εντόπισαν τους δύο επιβαίνοντες, τον 41χρονο πιλότο και τον 58χρονο επιβάτη, έξω από το αεροσκάφος, χωρίς τις αισθήσεις τους. Αφού τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο, τους παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τους διακόμισαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. «Ο γιος μας ήταν πολύ προσεκτικός» – Τα λόγια του πατέρα του
«Έχουμε τον πόνο μας, είμαστε σε μεγάλο σοκ» – Συγκλονίζει η αδελφή του
Πώς σημειώθηκε η συντριβή στην Κονταριώτισσα

πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Εξιχνιάστηκε απάτη στην Πέλλα με λεία 220 χρυσές λίρες, χρήματα και κοσμήματα αξίας 15.000 ευρώ – Τους είπαν να τα τυλίξουν σε αλουμινόχαρτο
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού άνδρα.
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της – Αν χρειαστεί θα πει και πάλι το μεγάλο «Όχι»
«Η Ελλάδα έχει μία οικονομία δυνατή, μία άμυνα που έχει θωρακιστεί και μία διπλωματία που είναι στο ισχυρότερο σημείο από ποτέ» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
Πτώση αεροσκάφους στην Πιερία: Πιλότος καναντέρ και πατέρας 4 παιδιών ο 41χρονος – «Είχε εμπειρία, έσβηνε φωτιές», λένε η αδερφή και ο πατέρας του
Οι δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του μικρού αεροπλάνου είναι ένας 41χρονος πιλότος Canadair και ένας 58χρονος - Διερευνώνται τα αίτια της τραγωδίας
Ανδρουλάκης στην ομιλία του για τα 45 χρόνια από τη νίκη του 1981: Ούτε τρίτη θητεία αλαζονείας, ούτε δεύτερη ευκαιρία στην αποτυχία
Παρόντες Γ. Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτές και στελέχη - Η επετειακή πολιτική ομιλία έγινε στο κλειστό γήπεδο του Αιγάλεω «Σταύρος Βενέτης» για την επέτειο της εκλογικής νίκης στις 18 Οκτωβρίου 1981
Έπεσε μονοκινητήριο αεροσκάφος στην Πιερία – Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν οι 2 επιβαίνοντες
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για το περιστατικό περίπου στις 13:50.
Κυψέλη: Άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση των διαμερισμάτων που υπέστησαν ζημιές από το Μετρό
Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ποια από τα 20 κτίρια της Κυψέλης που βρίσκονται στη ζώνη επιρροής του μετροπόντικα χρήζουν επισκευών.