Πιερρακάκης: Για κάθε 1 δισ. ευρώ κερδίζουμε περίπου 30 εκατ. σε τόκους τον χρόνο
Ο υπουργός τονίζει ότι αποπληρώνουμε νωρίτερα 12,8 δισ. ευρώ και μόνο από αυτά γλιτώνουμε 370 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Στη σημασία που έχει η απόφαση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα ένα τμήμα από το ελληνικό χρέος, στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνοντας ένα μίνι – απολογισμό αυτής της απόφασης.
Σε μήνυμα του στα social media, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η πρόωρη αποπληρωμή ύψους 12,84 δισ. ευρώ για το χρέος, ωφελεί την ελληνική οικονομία, καθώς οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση τόκων και δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των πολιτών και της ανάπτυξης.
Επισημαίνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή αποτελεί παράλληλα επιλογή δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με στόχο τη μείωση του βάρους του χρέους και τη μη μετακύλισή του στις επόμενες γενιές.
«Για κάθε 1 δισ. ευρώ κερδίζουμε περίπου 30 εκατ. ευρώ σε τόκους το χρόνο» αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και επισημαίνει πως «από την πρόωρη αποπληρωμή των 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ γλιτώνουμε 370 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο δηλαδή, 2,6 δισ. ευρώ στην επταετία».
Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Πώς γλιτώνουμε πληρώνοντας νωρίτερα το χρέος μας? Για κάθε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κερδίζουμε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους το χρόνο. Από τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων που είχε το πρώτο μνημόνιο, μέχρι το τέλος του 2025 αποπληρώσαμε πρόωρα τα 26,5 δις. Δηλαδή τα μισά.
Φέτος, αποπληρώνουμε νωρίτερα 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ και μόνο από αυτά γλιτώνουμε 370 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. 2,6 δις ευρώ δηλαδή μέσα στην επταετία. Τι λέει η αντιπολίτευση? Η αντιπολίτευση λέει γιατί δεν δίνετε αυτά τα χρήματα στους πολίτες.
Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί δεν γίνεται. Και το ξέρουν.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν αυτά τα χρήματα να μετατραπούν σε παροχές. Μπορούν όμως να μειώσουν το χρέος και τους τόκους που πληρώνουμε κάθε χρόνο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη? Αυτό σημαίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για στήριξη στους πολίτες και στην ανάπτυξη.
Και μεγαλύτερη ελευθερία στη χώρα. Για να μπορεί να χαράσει μόνη της την πολιτική της. Για να πάψουμε να είμαστε μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες του κόσμου και η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης.
Και σίγουρα για να μην στείλουμε ποτέ ξανά το λογαριασμό στα παιδιά μας. Η δική μας γενιά παρέλαβε το βάρος και δεν θα το παραδώσει στην επόμενη».
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Τρεις ελληνικές προτάσεις γίνονται ευρωπαϊκές πολιτικές, κρατάμε δυνάμεις για τους δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά μας
Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40 λεπτά το λίτρο, στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%, καθώς και στη μείωση των τιμών της βενζίνης και του diesel έως τις 31 Οκτωβρίου.
Πλήθος κόσμου στη Νίκαια για το μνημόσυνο του Γιώργου Μαζωνάκη - Τραγικές φιγούρες οι γονείς και οι αδελφές του τραγουδιστή
Στο σημείο έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία.
Ο θάνατος Μαζωνάκη επήλθε από κοκτέιλ κατασταλτικών που του έδωσαν στο ιατρείο στο Κολωνάκι - Τι δείχνουν οι 8 ουσίες που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του
Το κρίσιμα στοιχείο που ολοκληρώνει την εικόνα όσων συνέβησαν στην Καρνεάδου είναι ο εντοπισμός συνδυασμού ουσιών που εντείνουν την καταστολή - Ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση των κατηγοριών εις βάρος των δύο προφυλακισμένων ιατρών
«Σταμάτησε η καρδούλα της Μιλού στην αγκαλιά μου»: Η σπαρακτική ανακοίνωση του Tiktoker για το σκυλάκι του που πέθανε
Ο Γρηγόρης Κορπίδης με ένα νέο βίντεο έκανε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ένα σκυλί που είχε καταγράψει τη... δική του πορεία στα social media - Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Ελευθερία Ελευθερίου και αρκετοί ακόμα ανάμεσα στα χιλιάδες σχόλια
Τακάακι Νεμότο: Ο Ιάπωνας διπλωμάτης που αποχαιρετά την Ελλάδα με Καβάφη και σε άπταιστα ελληνικά
«Σαν έτοιμος από καιρό σαν θαρραλέος, αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που φεύγει», έγραψε στο Instagram ο αναπληρωτής επικεφαλής της πρεσβείας της Ιαπωνίας
Νίκος Λεβέντης: Θρίλερ με τον θάνατο υπεύθυνου ασφαλείας σε στρατιωτικό χώρο - Το μυστικό, το άβατο και οι 50 κάμερες
Ο Νίκος Λεβέντης εξαφανίστηκε στου Ζωγράφου και οκτώ ημέρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός στο πάρκινγκ του 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας.