Πριν από 100 χρόνια, υδροπλάνα ένωναν την Ελλάδα με Ιταλία και Τουρκία – Πόσο ασφαλή ήταν
Πριν από έναν αιώνα, όταν τα αεροπορικά ταξίδια βρίσκονταν ακόμη στα πρώτα τους βήματα, η Ελλάδα αποκτούσε μια εντυπωσιακή για την εποχή σύνδεση με την Ιταλία και την Τουρκία. Από το Φάληρο, επιβάτες μπορούσαν να επιβιβαστούν σε υδροπλάνα με προορισμό το Μπρίντιζι ή την Κωνσταντινούπολη.
Η Aero Espresso Italiana (AEI), που είχε ιδρυθεί το 1923, ξεκίνησε το 1926 τη γραμμή Μπρίντιζι-Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας επιβάτες, εμπορεύματα και αλληλογραφία. Η πρώτη πτήση προς την Αθήνα πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου 1926, ενώ σταδιακά στο δίκτυο της εταιρείας εντάχθηκαν και άλλοι ελληνικοί προορισμοί.
Τα πρώτα υδροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Savoia-Marchetti S.55C, ενώ αργότερα προστέθηκαν Dornier Wal. Η θάλασσα λειτουργούσε ουσιαστικά ως αεροδρόμιο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή κατά την οποία οι κατάλληλες χερσαίες αεροπορικές υποδομές ήταν περιορισμένες.
Πόσο ασφαλή ήταν τα ταξίδια
Σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, οι πτήσεις εκείνης της εποχής είχαν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας. Τα αεροσκάφη διέθεταν πολύ πιο περιορισμένα μέσα πλοήγησης και μετεωρολογικής ενημέρωσης, ενώ οι καιρικές συνθήκες μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές.
Στις 25 Ιανουαρίου 1929, Dornier Wal της AEI που εκτελούσε τη γραμμή Μπρίντιζι-Αθήνα-Κωνσταντινούπολη επιχείρησε προσθαλάσσωση κοντά στην Κέρκυρα λόγω κακοκαιρίας. Μεγάλα κύματα χτύπησαν το αεροσκάφος και δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Λίγους μήνες αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1929, άλλο Dornier Wal της εταιρείας, σε ταχυδρομική πτήση από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα, αντιμετώπισε πρόβλημα στον κινητήρα κοντά στον Άγιο Ευστράτιο. Το υδροπλάνο χάθηκε μαζί με τα πέντε μέλη του πληρώματος.
Τον Ιούνιο του 1930 καταγράφηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό στη Μυτιλήνη, όταν κινητήρας υδροπλάνου εξερράγη πριν από την απογείωση. Το αεροσκάφος καταστράφηκε από τη φωτιά, όμως και οι 12 επιβαίνοντες σώθηκαν.
Παρά τους κινδύνους, τα υδροπλάνα της AEI έφεραν την Ελλάδα από πολύ νωρίς στην εποχή των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, όταν μια πτήση από το Φάληρο προς την Ιταλία αποτελούσε πραγματική τεχνολογική πρωτοπορία.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!