ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 11 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Πρωτιά στον κόσμο για τη Μαρία Κάλλας της Καλαμάτας

Πρωτιά στον κόσμο για τη Μαρία Κάλλας της Καλαμάτας

«Αποφάσισα να μη φιλοτεχνήσω απλώς ένα πορτρέτο, αλλά να σχεδιάσω την ίδια την Καλαμάτα. Στο έργο μου, η Κάλλας ενσαρκώνει την πόλη ως πρόσωπο», εξηγεί στην «Κ» ο δημιουργός Κλεομένης Κωστόπουλος

Ελιά, σύκο, σταφύλι, μήλο. Τα ταπεινά σύμβολα της μεσσηνιακής γης τα οποία βρίσκονται πλέον «κεντημένα» στο ένδυμα της παγκοσμίου φήμης Μαρίας Κάλλας. Η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος, με καταγωγή από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας, αποτελεί τον κεντρικό καμβά στο έργο του καλλιτέχνη Κλεομένη Κωστόπουλου (KLE), το οποίο κατέκτησε τον τίτλο της Καλύτερης Τοιχογραφίας στον Κόσμο (Best Mural of the World) για το 2025 από το Street Art Cities. «Αποφάσισα να μη φιλοτεχνήσω απλώς ένα πορτρέτο, αλλά να σχεδιάσω την ίδια την Καλαμάτα. Στο έργο μου, η Κάλλας ενσαρκώνει την πόλη ως πρόσωπο», εξηγεί στην «Κ» ο δημιουργός. Εκφράζει, μάλιστα, ιδιαίτερη χαρά καθώς είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική συμμετοχή καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Δίπλα της, αλλά και πάνω της, πετούν ελεύθερα τα πουλιά της περιοχής. Κοτσύφι, γλάρος, περιστέρι και κοράκι: «Συμβολίζουν την ελευθερία, την πνευματικότητα και τη μετάβαση». Για τον καλλιτέχνη, οι συμβολισμοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δημόσια τέχνη, καθώς θεωρεί πως ο δημιουργός οφείλει να συνομιλεί με τα στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον στο οποίο παρεμβαίνει. «Η Καλαμάτα είναι ένας ευλογημένος τόπος με μακρά ιστορία. Τα απογυμνωμένα δέντρα στο βάθος λειτουργούν ως μεταφορά: είναι οι ίδιες οι ρίζες του τόπου, μια ελιά και μια συκιά, τα δύο “ιερά” δέντρα της Μεσσηνίας. Για εμένα, όλα αυτά τα κομμάτια της μεσσηνιακής γης συνθέτουν έναν κύκλο ζωής. Φέρουν τη μνήμη, τον μόχθο των ανθρώπων και τη διαδοχή των εποχών. Είναι μια σχέση με το παρελθόν που αποτυπώνεται έτσι ώστε να είναι συμβατή με το μέλλον», αναφέρει ο κ. Κωστόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας μέσα από αυτή τη δράση αλλά και από τις υπόλοιπες που προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επιπλέον τοπόσημο για την περιοχή. «Η δική μας πρόθεση, την οποία μεταφέραμε στον καλλιτέχνη, ήταν η Κάλλας να εμφανίζεται ως μια αρχόντισσα που από εκείνο το ύψος επιβλέπει ολόκληρη την πόλη. Ταυτόχρονα, θέλαμε να αναδείξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη -μια έννοια επιστημονική και σύνθετη- καθιστώντας την πιο κατανοητή στο ευρύ κοινό», αναφέρει ο κ. Βασίλειος Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Καλαμάτας και υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Ουδετερότητας. Μάλιστα, αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στον σχεδιασμό «Mission 2030», ο οποίος στοχεύει να καταστήσει την Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη, εκπαιδεύοντας τους πολίτες στη βιώσιμη κινητικότητα, στην κυκλική οικονομία και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

«Δεν θα “σωθούμε” προφανώς από μια τοιχογραφία, αλλά το feedback και η εξωστρέφεια που κερδίζουμε είναι ανεκτίμητα. O κόσμος μιλάει πια με ένταση και ενδιαφέρον για τη σημασία της τέχνης στον δημόσιο χώρο. Ήδη πολλοί ιδιοκτήτες μάς προσεγγίζουν για να υλοποιήσουμε ανάλογα έργα. Σκοπός μας όμως δεν είναι να γεμίσουμε απλώς τους λευκούς τοίχους, αλλά να παρέμβουμε στοχευμένα σε “άσχημα” σημεία, εντάσσοντας το street art σε ένα ευρύτερο αφήγημα με αρχές και κανόνες», αναφέρει ο κ. Παπαευσταθίου.

Για τον καλλιτέχνη, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτό το έργο βραβεύτηκε στην ελληνική περιφέρεια και όχι σε κάποιο από τα μεγάλα κέντρα, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. «Πιστεύω ότι οι νέες γενιές αποδέχονται τη σχέση τους με τον δημόσιο χώρο πολύ περισσότερο από ό,τι με τους κλειστούς χώρους ενός μουσείου. Η street art είναι μια απόλυτα συμπεριληπτική και δημοκρατική τέχνη, που συμβολίζει το μέλλον. Έχει τη δύναμη να εμψυχώνει τον μέσο πολίτη την ώρα που περπατά στο δρόμο, προσφέροντάς του τέχνη εκεί που πριν αντίκριζε απλώς “ντουβάρια”», καταλήγει ο ίδιος.

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: «Ένας λεβέντης που έφαγε 9 σφαίρες, χάθηκε άδικα και τόσο βάναυσα», λέει ο θείος του
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: «Ένας λεβέντης που έφαγε 9 σφαίρες, χάθηκε άδικα και τόσο βάναυσα», λέει ο θείος του