Σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη περιμένει ο Λέκκας - «Με ανησυχεί ότι 17.000.000 άνθρωποι ζουν σε έναν περιορισμένο χώρο»
Τι προβλέπει η επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας - Τι θα συμβεί με τα κτίρια, νέα και παλιά
Για τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη και για το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρότερου σεισμού στο μέλλον μίλησε ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4», στην ΕΡΤ, υπενθύμισε τη συσχέτιση σεισμικών δονήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στη Νικομήδεια. Στις 7 Σεπτεμβρίου ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα. Τότε, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε κάποια επίδραση από τον έναν στον άλλον. Δύο μήνες μετά, σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος όμως δεν επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Άρα, όταν ο σεισμός αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούμε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όχι».
Ο φόβος για την Κωνσταντινούπολη
Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι αυτός μπορεί να είναι προάγγελος μεγαλύτερου γεγονότος, τονίζοντας την εκτίμηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας: «Προβλέπεται σεισμός της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ, βάσει των διαστάσεων του ρήγματος που παραμένει ανέπαφο. Ένας τέτοιος σεισμός θα ισοπεδώσει το ένα τρίτο των παλαιών κατασκευών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και το ένα τρίτο των νέων που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μόνο το υπόλοιπο ένα τρίτο θεωρείται ανθεκτικό».
Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κατασκευές, αλλά ο πληθυσμός. «Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο. Η ανθρώπινη έκθεση είναι το μεγαλύτερο ρίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Νομοτελειακά θα σπάσει το ρήγμα»
Ο καθηγητής υπενθύμισε πως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, η επιστημονική κοινότητα είχε προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ θα εκδηλωνόταν έως το 2020. «Η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε. Όμως, όσο περνά ο καιρός, το ρήγμα συγκεντρώνει ενέργεια, και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ένταση στο επόμενο χτύπημα. Είναι βέβαιο, είναι νομοτέλεια, ότι θα σπάσει» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 12 τμήματα, εκ των οποίων τα 11 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Το μοναδικό που παραμένει άθικτο είναι αυτό που αφορά την Κωνσταντινούπολη.
«Μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα. Δεν το αποκλείουμε. Κατά μέσο όρο, ένας επόμενος μεγάλος σεισμός εκδηλώνεται μέσα σε δύο-τρία χρόνια. Όταν συμβεί, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, για να διαπιστωθεί αν οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν μπορούν να επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο» κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Γιώργος Μαζωνάκης: Ο συγκινητικός λόγος του Μητροπολίτη Νίκαιας στο μνημόσυνο – «Ευαίσθητη ψυχή και παιδί του Θεού»
Επιλέγοντας στίχους από τραγούδι του Γιώργου Μαζωνάκη, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στον αιφνίδιο θάνατό του.
Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Τρεις ελληνικές προτάσεις γίνονται ευρωπαϊκές πολιτικές, κρατάμε δυνάμεις για τους δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά μας
Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40 λεπτά το λίτρο, στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%, καθώς και στη μείωση των τιμών της βενζίνης και του diesel έως τις 31 Οκτωβρίου.
Πλήθος κόσμου στη Νίκαια για το μνημόσυνο του Γιώργου Μαζωνάκη - Τραγικές φιγούρες οι γονείς και οι αδελφές του τραγουδιστή
Στο σημείο έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία.
Ο θάνατος Μαζωνάκη επήλθε από κοκτέιλ κατασταλτικών που του έδωσαν στο ιατρείο στο Κολωνάκι - Τι δείχνουν οι 8 ουσίες που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του
Το κρίσιμα στοιχείο που ολοκληρώνει την εικόνα όσων συνέβησαν στην Καρνεάδου είναι ο εντοπισμός συνδυασμού ουσιών που εντείνουν την καταστολή - Ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση των κατηγοριών εις βάρος των δύο προφυλακισμένων ιατρών
«Σταμάτησε η καρδούλα της Μιλού στην αγκαλιά μου»: Η σπαρακτική ανακοίνωση του Tiktoker για το σκυλάκι του που πέθανε
Ο Γρηγόρης Κορπίδης με ένα νέο βίντεο έκανε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ένα σκυλί που είχε καταγράψει τη... δική του πορεία στα social media - Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Ελευθερία Ελευθερίου και αρκετοί ακόμα ανάμεσα στα χιλιάδες σχόλια
Τακάακι Νεμότο: Ο Ιάπωνας διπλωμάτης που αποχαιρετά την Ελλάδα με Καβάφη και σε άπταιστα ελληνικά
«Σαν έτοιμος από καιρό σαν θαρραλέος, αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που φεύγει», έγραψε στο Instagram ο αναπληρωτής επικεφαλής της πρεσβείας της Ιαπωνίας