ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

Στάση εργασίας την Black Friday ανακοίνωσαν οι διανομείς της efood και της Wolt

Στάση εργασίας την Black Friday ανακοίνωσαν οι διανομείς της efood και της Wolt

Οι εργαζόμενοι της efood και της Wolt θα πραγματοποιήσουν διήμερη στάση εργασίας την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του lamiareport.gr στην Google

Ακινητοποιούν τα μηχανάκια τους ανήμερα της Black Friday και το Σάββατο, οι διανομείς της efood και της Wolt καθώς θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι της efood και της Wolt θα πραγματοποιήσουν διήμερη στάση εργασίας την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 23:00 ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στους όρους εργασίας και ουσιαστικό διάλογο με τις εταιρίες.

Τι ζητούν

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της efood, η εταιρία δεν έχει προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για μισθούς και συνθήκες εργασίας με το επιχειρησιακό σωματείο τους. Αναφέρουν ακόμη ότι η πρόταση μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, η οποία είχε γίνει δεκτή από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, απορρίφθηκε από την πλευρά της εταιρίας.

Παράλληλα, οι freelancers διανομείς κάνουν λόγο για ένα «αδιαφανές σύστημα» αμοιβής ανά παραγγελία, το οποίο λειτουργεί μέσω αλγορίθμου που καθορίζει τις τιμές. Όπως αναφέρουν, οι μέσες αμοιβές έχουν μειωθεί κατά 25–30% τους τελευταίους μήνες, ενώ επισημαίνουν πως παραμένουν εκτεθειμένοι σε εργατικά ατυχήματα χωρίς κάλυψη, λόγω του καθεστώτος συνεργασίας.

Κριτική ασκείται επίσης στην εισαγωγή του μοντέλου των εργολάβων, το οποίο –σύμφωνα με τους εργαζόμενους– δημιουργεί ένα «πιο ανεξέλεγκτο και εκμεταλλευτικό» πλαίσιο, που πλήττει ιδιαίτερα τους μετανάστες διανομείς. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι απορρίπτουν κάθε διαχωρισμό ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η ενότητα των εργαζομένων.

Οι διαμαρτυρίες, όπως σημειώνουν, δεν αφορούν μόνο τον κλάδο των πλατφορμών αλλά ζητήματα που αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας, όπως η διαφάνεια στους αλγορίθμους και ο σεβασμός στην εργασία σε μια εποχή αυξανόμενης εξάρτησης από ψηφιακές υπηρεσίες.

Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων:

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους της efood (διανομείς, υπαλλήλους γραφείου, αποθήκες, μάρκετ).
  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή ανά ώρα, αυξήσεις στις αμοιβές, κάλυψη εργατικού ατυχήματος και δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους freelancers.
  • Δυνατότητα μετατροπής της σχέσης εργασίας από freelancer σε μισθωτή για όσους το επιθυμούν.
  • Κατάργηση του μοντέλου εργολάβων και απευθείας προσλήψεις στην efood.
  • Οριοθέτηση ζωνών παραλαβής και παράδοσης για τους μισθωτούς διανομείς.
  • Οι εργαζόμενοι καλούν την κοινωνία να στηρίξει τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για καλύτερους όρους εργασίας «αφορά όλους μας».
ΔΥΠΑ: Έως 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στον τουρισμό
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΔΥΠΑ: Έως 20 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στον τουρισμό
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
Βρέθηκε η σορός της 90χρονης μέσα σε σεντόνια στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας στον Μαραθώνα
Το Βρετανικό Μουσείο «μοιράζει» δεξιά κι αριστερά θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Το «όχι» της Αθήνας
Ενώπιον του ανακριτή οι 3 κατηγορούμενοι για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - Τα αποτελέσματα του DNA για τα παιδιά και οι ανατριχιαστικές καταθέσεις
«Δεν θυμάμαι πού την έβαλα, είναι προσωπικά θέματα αυτά» λέει η 68χρονη από τον Μαραθώνα που είπε ότι έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη
Ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ 12 μέτρα που θα απλώνονται ως τις εκλογές - Σκέψεις για κάλπες τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου