Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι κατά Τσίπρα: Δεν είναι έντιμο να μετατρέπεις μια κρατική κατάρρευση σε προσωπικό δράμα
Έντονη διαμαρτυρία των συγγενών και των εγκαυματιών ενόψει της παρουσίασης του βιβλίου «Ιθάκη» - «Κανένα συγχωροχάρτι σε όποιον καταπατά την αλήθεια!»
Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της παρουσίασης του βιβλίου του «Ιθάκη» εξαπέλυσε ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική.
Επισημαίνοντας ότι η τραγωδία στο Μάτι δεν ήταν «φυσικό φαινόμενο» αλλά κρατικό έγκλημα που στοίχισε 120 ζωές και έκαψε ακόμη 57, οι συγγενείς αλλά και οι εγκαυματίες αναφέρουν ότι υπήρξε απραξία των φορέων και των επιτελικών, αλλά και ανικανότητα ουσιαστικής απονομής δικαίου.
«Και ακόμη, επτάμισι χρόνια μετά, αντί για σεβασμό και αυτογνωσία, βλέπουμε να γίνεται από κάποιους συνειδητή προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία. Να παρουσιαστούν ευθύνες ως “μοίρα”, λάθη ως “ανεξέλεγκτες συνθήκες” και υπεύθυνοι ως “άμοιροι παρατηρητές”».
Οι συγγενείς εκφράζουν την οργή τους για κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης των γεγονότων μέσα από επιλεκτικές αφηγήσεις.
«Δεν είναι έντιμο να μετατρέπεις μια κρατική κατάρρευση σε προσωπικό “δράμα”. Δεν είναι σεβασμός να αποσιωπάς πρόσωπα, ευθύνες και γεγονότα που έχουν αποδειχθεί και δικαστικά. Η αποσπασματική μεταφορά και περιγραφή, εν είδει “περι-αστικού” μυθοπλαστικού πονήματος, αλλοιώνει την πραγματικότητα και αποτελεί συνέχιση του εγκλήματος», σημειώνουν.
«Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης. Κανένα συγχωροχάρτι σε όποιον καταπατά την αλήθεια! Ως εδώ», διαμηνύουν οι συγγενείς και οι εγκαυματίες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 δεν ήταν «φυσικό φαινόμενο».
Ήταν ένα κρατικό έγκλημα που στοίχισε 120 ζωές και έκαψε ακόμη 57.
Μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας που γράφτηκε, κατά πρώτο με την απραξία των φορέων και επιτελικών και κατά δεύτερον, με την ανικανότητα ουσιαστικής απονομής δικαίου και τις προφανείς σχέσεις της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, διαχρονικά.
Η αντιμετώπιση των νεκρών, των εγκαυματιών, των συγγενών αναδεικνύει μερική αναγνώριση της κατάστασης, σε μια επίπονη και ποινικά διαδικασία που ακόμη δεν έχει καν ολοκληρωθεί.
Η αλήθεια είναι αδιαπραγμάτευτη, όμως.
Γνωρίζουμε όλοι πια ποιοί αποφάσισαν, ποιοί καθυστέρησαν, ποιοί απέκρυψαν, ποιοί άφησαν τους πολίτες ανυποψίαστους.
Το αποδεικνύουν οι δικογραφίες, οι μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα.
Και ακόμη, επτάμισι χρόνια μετά, αντί για σεβασμό και αυτογνωσία, βλέπουμε να γίνεται από κάποιους συνειδητή προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία.
Να παρουσιαστούν ευθύνες ως «μοίρα», λάθη ως «ανεξέλεγκτες συνθήκες» και υπεύθυνοι ως «άμοιροι παρατηρητές».
Προκαλεί οργή κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης των γεγονότων μέσα από επιλεκτικές αφηγήσεις και αναφορές, τεχνητές συγκινήσεις και βολικές «λησμονιές».
Δεν είναι έντιμο να μετατρέπεις μια κρατική κατάρρευση σε προσωπικό «δράμα».
Δεν είναι σεβασμός να αποσιωπάς πρόσωπα, ευθύνες και γεγονότα που έχουν αποδειχθεί και δικαστικά.
Η αποσπασματική μεταφορά και περιγραφή, εν είδει «περι-αστικού» μυθοπλαστικού πονήματος, αλλοιώνει την πραγματικότητα και αποτελεί συνέχιση του εγκλήματος.
Εμείς, οι συγγενείς των θανότων θυμάτων και οι εγκαυματίες θύματα, δεν επιτρέπουμε και δεν δεχόμαστε σιωπηρά την απαξίωση της κοινής λογικής.
Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης.
Κανένα συγχωροχάρτι σε όποιον καταπατά την αλήθεια!
Ως εδώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Γιώργος Μαζωνάκης: Με νέο υπόμνημα ο 58χρονος γιατρός «αδειάζει» τη σύζυγό του και αρνείται κάθε σχέση με εναλλακτικές θεραπείες
«Δηλαδή, σκεφτείτε το εξής απλό, αν δεν ήταν σύζυγός μου η 56χρονη θα κατηγορούμουν για κάτι που δεν έχω καμία σχέση και που έπραξε ή αμέλησε τυχόν ένας συστεγαζόμενος με εμένα επαγγελματίας;» σημειώνει.
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: «Νωρίτερα ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι»
Νωρίτερα από το συνηθισμένο έκανε την εμφάνισή της φέτος η εποχική γρίπη, ενώ έχουν καταγραφεί και τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Κουμπαράς» για τα παιδιά: Ποιοι θα μπορούν να τον «ανοίγουν», πού θα επενδύονται τα χρήματα, πότε θα μπορεί κανείς να τα «σηκώσει»
Το νέο μοντέλο αποταμίευσης για τα παιδιά, με τη συμμετοχή του κράτους στη δημιουργία του αρχικού τους κεφαλαίου, εξειδικεύεται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συναγερμός στην Ομόνοια: Άτομο έπεσε από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Το άτομο επέζησε της πτώσης και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες
Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς.
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Αντίστροφη μέτρηση με το βλέμμα στην Τουρκία -Μεταξύ νέας έντασης και χρυσής τομής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των ερευνών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται καθοριστικό για την πορεία ενός έργου που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.