Τέμπη: Ο Άρειος Πάγος διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη
Ο Εφέτης ανακριτής έστειλε την δικογραφία στον Άρειο Πάγο καθώς «σκόνταψε» πάνω στα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αναμένεται σήμερα να διαβιβάσει αμελλητί και χωρίς καμία αξιολόγηση, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, όλη τη δικογραφία για το τραγικό περιστατικό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, για να διαβιβαστεί από τον τελευταίο στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθούν πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Yποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, λόγω ελλιπούς εποπτείας της ΡΑΣ και του ΟΣΕ για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Ειδικότερα, ο εφέτης ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαίμης, μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών και συγκεκριμένα, του αναπληρωτή προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, «σκόνταψε» πάνω στα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό, καθώς οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι ενώπιόν του για το κακούργημα της διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών ανέφεραν τους πολιτικούς προϊσταμένους ως ενήμερους για την κακή κατάσταση του σιδηροδρόμου δικτύου λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών κατέθεσε, σύμφωνα με το protothema.gr, ότι είχε συντάξει και δύο ενημερωτικά σημειώματα στα οποία ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας.
Τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά.
Κατά συνέπεια λόγω των δυο αυτών καταθέσεων ο Σωτήρης Μπακαΐμης διαβιβάζει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου εν συνεχεία η Βουλή να εξετάσει, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν και ποια αδικήματα προκύπτουν για τους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη.
Σε απολογία και επτά Γενικοί Γραμματείς
Την ίδια ώρα αναμένεται μέσα στον Μάιο να καλέσει σε απολογία επτά Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που θήτευσαν σε αυτές τις θέσεις από το 2016 έως και την ημέρα του δυστυχήματος. Έτσι φαίνεται πως ο εφέτης ανακριτής αναζητά στην ουσία από το 2016 και μετά τόσο πολιτικές όσο και υπηρεσιακές ευθύνες για την τραγωδία.
Επιπροσθέτως μέσα στον Μάιο αναμένεται να έχει στα χέρια του και την έκθεση του ΕΜΠ η οποία θα είναι λεπτομερής και θα απαντά με στοιχεία και για την πρόκληση της πυρόσφαιρας.
Με αυτές τις ενέργειες αναμένεται έως και το καλοκαίρι η διαδικασία της ανάκρισης να ολοκληρωθεί και εν συνεχεία η δικογραφία να παραδοθεί για να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της δίκης.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Μαραθώνας: «Μου έλεγε ότι την είχε βάλει σε ίδρυμα», λέει ο γιος της 68χρονης που έθαψε τη μητέρα της για να εισπράττει την σύνταξη
«Τώρα είμαι κι εγώ ανακατεμένος χωρίς να γνωρίζω», είπε μεταξύ άλλων στο newsit.gr
Δολοφονία βρέφους στην Κυψέλη: «Τύλιξα το μωρό με σακούλες και το έβαλα στον καταψύκτη» – Όλη η απολογία του 43χρονου
Οι Ιλουμινάτι, η εκδίκηση και η μαστροπεία - Όσα είπε στις αρχές ο 43χρονος για το νεκρό μωρό, την σύζυγό του και τον 26χρονο Αφγανό
Κώστας Καραμανλής: Θα παρουσιάζει βιβλίο για Δομάζο-Αντωνιάδη την ώρα που ο Μητσοτάκης θα μιλάει στη ΔΕΘ
Ο Κώστας Καραμανλής θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα "Ο Στρατηγός και ο Κανονιέρης – Ο Κοντός και ο Ψηλός
Κυψέλη: Ο 43χρονος «τα ρίχνει» στην επιλόχειο κατάθλιψη της 38χρονης – «Έσκασε η κοιλιά του βρέφους, τα παιδιά είδαν τι έγινε»
«Μετά από τον θάνατο του μωρού η γυναίκα μου την άλλη μέρα συνήλθε, ήταν μια χαρά και το παρατήρησαν και τα παιδιά που είπαν ότι "η μαμά είναι πάλι καλά"» λέει ο 43χρονος
Γρεβενά: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ φορτωμένο ξύλα και σκοτώθηκε
Πυροσβέστες απεγκλώβισαν χωρίς τις αισθήσεις της την άτυχη γυναίκα
Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα και το χωροταξικό – «Ανυπόστατοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί»
Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει καθοριστεί σαφώς και οριστικώς από τα σχετικά διεθνή συμβατικά κείμενα, αναφέρει μεταξύ άλλων.