Στις 11:00' ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός - Οι τελευταίες πληροφορίες και όλα τα ονόματα
«Κλείδωσε» ο νέος τσάρος της οικονομίας, οι καραμπόλες από την μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τη φρενήρη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, έφτασε η ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11:00 το πρωί.
Η είδηση της χθεσινής ημέρας, βεβαίως, ήταν ότι «κλείδωσε» η μετακόμιση του Κυριάκου Πιερρακάκη από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Πιερρακάκη την περασμένη Τρίτη ήταν κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, καθώς ο κ. Πιερρακάκης θεωρείται επιτυχημένος υπουργός και είναι ψηλά σε όλους τους δείκτες δημοφιλίας, ενώ θεωρείται ότι η μετακόμιση του στην οδό Νίκης θα δώσει και ένα «θετικό» πρόσημο. Αναπληρωτής του θα μείνει κατά τα φαινόμενα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος «τρέχει» τις εκκρεμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βεβαίως, η μετακίνηση Πιερρακάκη στο υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να ενεργοποιήσει το σενάριο μετακίνησης της Σοφίας Ζαχαράκη στο υπουργείο Παιδείας από το Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο αλλαγής υφυπουργών στο υπουργείο Παιδείας. Ομοίως και στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αν μετακινηθεί η Σοφία Ζαχαράκη, ως μια πιθανή υποψηφιότητα ακούγεται αυτή της Δόμνας Μιχαηλίδου. Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να μεταφερθεί στη θέση του υπουργού από το υφυπουργείο Άμυνας, ο Ρεθυμνιώτης βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο Βορίδης και η έκπληξη
«Άγνωστος χ» του ανασχηματισμού παραμένει μέχρι ώρας ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα είναι εκτός Μαξίμου, αλλά εντός κυβέρνησης. Ο κ. Βορίδης αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Μετανάσυσης.
Βασικός λόγος εξόδου του κ. Βορίδη είναι η έλευση του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με ουσιαστική αρμοδιότητα για την εποπτεία των υπουργείων του οικονομικού κύκλου, αλλά και κρίσιμο ρόλο εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Χατζηδάκης θα εποπτεύει σημαντικά κυβερνητικά projects, όπως π.χ. η ανάταξη του σιδηροδρόμου, ενώ θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
Καραμπόλες
Αργά χθες το βράδυ επανέκαμψε το σενάριο ο Σταύρος Παπασταύρου να βρεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα παραμείνει ενιαίο. Κάποιοι, πάντως, δεν βιάζονταν να βγάλουν τον Θεόδωρο Σκυλακάκη εκτός κυβερνητικής εξίσωσης. Το όνομα του έχει «παίξει» και για μετακόμιση στο υπουργείο Υποδομών, όπου ακούστηκαν κι άλλα πρόσωπα, ενώ δεδομένα αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών θα είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Για τη θέση του υπουργού ακούγεται το όνομα του Χρίστου Δήμα.
Παρά τη σχετική φημολογία, μέχρι αργά το βράδυ δεν προέκυπτε περιθώριο αξιοποίησης στην κυβέρνηση του Θάνου Πλεύρη ή του Δημήτρη Καιρίδη. Ο Βασίλης Κικίλιας, κατηφορίζει από τον «Φάρο» στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Χρήστος Στυλιανίδης αποχωρεί μεν, αλλά θα παραμείνει βουλευτής της ΝΔ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, ενδεχομένως με αναπληρωτή υπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους, εφόσον η Ειρήνη Αγαπηδάκη «μετακομίσει» σε άλλο υπουργείο.
Οι βουλευτές
Δεδομένη θεωρείται η περαιτέρω αξιοποίηση βουλευτών της ΝΔ σε θέσεις υφυπουργών. Στη shortlist των προς αξιοποίηση βουλευτών περιλαμβάνονται ο Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας), η Άννα Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), ο Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), ο Κώστας Βλάσσης (Αρκαδίας), η Σέβη Βολουδάκη (Χανίων), ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης), ο Γιώργος Στύλιος (Άρτας) κ.α., ενώ θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στους νυν υφυπουργούς, με την προοπτική κατάργησης και υφιστάμενων θέσεων.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Ιός Δυτικού Νείλου: Αττική και Θεσσαλία παραμένουν στο επίκεντρο της έξαρσης - «Ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τέλος Σεπτέμβρη», λέει η Παγώνη
Η Ματίνα Παγώνη συνέστησε προσοχή στους πολίτες, λέγοντας μάλιστα ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να βελτιωθεί η εικόνα της έξαρσης – 13 χρόνων παιδί ανάμεσα σε 290 κρούσματα που εκδηλώθηκαν φέτος.
Βρέθηκε η σορός της 90χρονης μέσα σε σεντόνια στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας στον Μαραθώνα
Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης - Εισαγγελέας, ιατροδικαστής και ανθρωπολόγος στη μονοκατοικία του Μαραθώνα
Το Βρετανικό Μουσείο «μοιράζει» δεξιά κι αριστερά θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Το «όχι» της Αθήνας
Πως κινείται η ελληνική κυβέρνηση και τι «βλέπουν» ότι κρύβεται πίσω από την απόφαση των Βρετανών να «δανείζουν» τα κλεμμένα Γλυπτά σε άλλα μουσεία
Ενώπιον του ανακριτή οι 3 κατηγορούμενοι για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - Τα αποτελέσματα του DNA για τα παιδιά και οι ανατριχιαστικές καταθέσεις
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA επιβεβαίωσαν τη βιολογική σχέση του βρέφους και των δύο εκ των τριών ανήλικων παιδιών με το ζευγάρι, ενώ οι καταθέσεις των κατηγορούμενων αποκαλύπτουν αντιφατικούς και ανατριχιαστικούς ισχυρισμούς για τις συνθήκες θανάτου και την απόκρυψη της σορού.
Οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών στα νέα σχολικά βιβλία Δημοτικού - Η απάντηση της κυβέρνησης
Τι απαντά ο συγγραφέας των βιβλίων.
«Δεν θυμάμαι πού την έβαλα, είναι προσωπικά θέματα αυτά» λέει η 68χρονη από τον Μαραθώνα που είπε ότι έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη
«Έχει κάνει παρανομία η μητέρα μου αλλά ούτε σε εμένα δεν λέει τι έχει κάνει» λέει ο γιος της 68χρονης και εγγονός της εξαφανισμένης ηλικιωμένης.