Σήμερα ο τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ στο "ΜΠΑΛΚΟΝΙ" της Δυτικής Φθιώτιδας, το Δίλοφο!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 08:00 Σήμερα ο τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ στο "ΜΠΑΛΚΟΝΙ" της Δυτικής Φθιώτιδας, το Δίλοφο!

Η 2η λαογραφική αναβίωση του  τρανΟύ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ της Δυτικής Φθιώτιδας στο Δίλοφο της Δ.Ε. Σπερχειάδας,του Δήμου Μακρακώμης!

Τα  9 χωριά του Ινάχου με την πρώτη διοργάνωση το 2017 στα Μάρμαρα Σπερχειάδας, σε κλίμα συναίνεσης, ομόνοιας  και  συνεργασίας αποφάσισαν να συμπράξουν σε πολλά επίπεδα, αρχής γενομένης από το πολιτιστικό, με σκοπό να αναδείξουν  και να αναβαθμίσουν την περιοχή, στο βαθμό του εφικτού.

Ο  τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ,  αποτελεί στην ουσία, συνάντηση  των ανθρώπων όπου  στόχο έχει το μόνιασμα τους και την διατήρηση παραδόσεων και εθίμων.

Παράλληλα, μεταφέρονται σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, με σκοπό την ανάπτυξη των 9 χωριών, αφού  θα υπάρχει ανάλογη αξιοποίηση για άλλες, μετέπειτα, παρεμφερείς εκδηλώσεις και για προσέλκυση επισκεπτών.

Ο  τρανΟς   ΧΟΡΟΣ  της ΑΓΑΠΗΣ, είναι χορός τελετουργικός, αργός, απλός αλλά συνάμα μεγαλοπρεπής και περήφανος. Αρχέγονα Ελληνικός, κρατά άσβεστη στο χρόνο τη μνήμη, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά, τις μνήμες της κοινότητας, τους θρύλους και τις δοξασίες, τα ήθη και τα έθιμα.

Με την συνδιοργάνωση του τρανΟυ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ από τα 9 χωριά, στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Μακρακώμης, επιδιώκεται μία φορά το χρόνο να γίνεται συμβολική συμφιλίωση, μόνιασμα και να αναδεικνύονται αξίες και ιδανικά. Μεταξύ αυτών, Ομόνοια, Αλληλεγγύη, Δύναμη, Συλλογικότητα, Δημιουργία. Χαρακτηριστικά που περικλείονται σε συμβολισμούς που έχει αποκτήσει το Βελανίδι στο πέρασμα των χρόνων, εξού και αποτέλεσε το σήμα-λογότυπο της ένωσης- συμπόρευσης των χωριών του Ινάχου, διά μέσου των Πολιτιστικών Συλλόγων τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση