Ένα διαφορετικό μουσικό τριήμερο παρέα με τα Ματζούνια στη "Χώρα"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 07:32 Ένα διαφορετικό μουσικό τριήμερο παρέα με τα Ματζούνια στη "Χώρα"

Ένα διαφορετικό μουσικό τριήμερο παρέα με τα Ματζούνια, στους πρόποδες της Οίτης, στον Τόπο Τεχνών «Χώρα» στα Λελέικα Υπάτης, στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Οίτης, την Τετάρτη 13, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Δίπλα στις όχθες του Σπερχειού, θα ενώσουμε ρυθμούς, στίχους και μελωδίες με δημιουργική και παρεΐστικη διάθεση. Στο τέλος του τριημέρου θα γίνει σύμπραξη των τριών σεμιναρίων για μια παρουσίαση κατά την διάρκεια συναυλίας με τα Ματζούνια, με είσοδο ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη, 13 Ιουλίου

Ρυθμοί της παράδοσης

Εισηγήτρια: Κατερίνα Ελευθερίου

Μια εισαγωγή στην παραδοσιακή ρυθμολογία και τους ελληνικούς ρυθμούς. Στο σεμινάριο θα βιώσουμε, θα χτυπήσουμε και θα τραγουδήσουμε απλούς μέχρι και πιο περίπλοκους ρυθμούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Θα διδαχτούν ρυθμοί από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με λαϊκά κρουστά όπως νταούλι, ντέφι και τουμπάκι. Στο βασικό μέρος του σεμιναρίου θα κάνουμε ρυθμική ανάλυση και απόδοση πάνω σε κρουστά όργανα ή άλλα αντικείμενα που βγάζουν ήχο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους ή ανθρώπους που θέλουν να εκτονωθούν μέσω του ρυθμού. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση οργάνου. Παρ’ όλ’ αυτά, όλα τα κρουστά και ρυθμικά όργανα είναι ευπρόσδεκτα. Στον χώρο θα διατίθενται ορισμένα για κάποιον που δεν έχει και θα ήθελε να συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο.

Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

 

Πέμπτη, 14 Ιουλίου

Μουσικό φωνητικό εργαστήρι “Σκοποί και στιχάκια”

Εισηγητής: Δημήτρης Αθανασόπουλος

Μία προσέγγιση στον κόσμο της παράδοσης, μέσω της φωνής, της δημιουργίας, του αυτοσχεδιασμού και της αλληλεπίδρασης. Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμες και δομές που μας έχουν δώσει οι παλιοί για να κάνουμε μουσική στο τώρα.

Θα μάθουμε κάποιους σκοπούς. Ο σκοπός είναι μια πιο ανοιχτή έννοια από αυτό που λέμε τραγούδι. Είναι η βάση μιας μελωδίας, η οποία μπορεί να τραγουδηθεί με διαφορετικούς τρόπους και παραλλαγές. Πάνω σε αυτούς τους σκοπούς θα μάθουμε να τραγουδάμε και να γράφουμε στιχάκια. Πολλά από τα “παραδοσιακά τραγούδια” που είναι γνωστά και τραγουδιούνται σήμερα δεν είναι κάτι άλλο παρά σκοποί που κάποια στιγμή ηχογραφήθηκαν με συγκεκριμένους στίχους και έγιναν γνωστά έτσι.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλες και όλους και δεν είναι απαραίτητες μουσικές γνώσεις.

Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου

Η πολυφωνία στην παραδοσιακή μουσική

Εισηγητές: Δάφνη Παπαστρατή και Θάνος Γεωργόπουλος

– Τι είναι «ο παρτής», «ο γυριστής» και «ο ισοκράτης» στην ηπειρώτικη πολυφωνία;

– Τι σημαίνει «κρατάω το ίσο» σε ένα τραγούδι;

– Πώς τραγουδάω «δεύτερη φωνή»;

– Πώς ακούγονται οι δραμινές διφωνίες;

Κάτω από τα πλατάνια θα τραγουδήσουμε παρέα πολυφωνικά τραγούδια της “τάβλας” και του “χορού” από τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και θα γνωρίσουμε παλαιότερες αλλά και πιο σύγχρονες όψεις της πολυφωνίας.

Για την συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη προηγούμενη σχέση με το τραγούδι τουλάχιστον σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου ακολουθεί συναυλία με είσοδο ελεύθερη για όλες και όλους:

Κλείνοντας το τριήμερο των σεμιναρίων με τα Ματζούνια, θα γίνει σύμπραξη των τριών σεμιναρίων για μια παρουσίαση κατά την διάρκεια μιας μοναδικής συναυλίας!

Ένα καλοκαιρινό γλέντι με τραγούδι και χορό.  Είσοδος ελεύθερη.

Η τετραμελής κομπανία σχηματίστηκε το 2017 στην Αθήνα, αν και τα μέλη της κατάγονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Μακεδονία, Κυκλάδες, Πελοπόννησος).

Η Δάφνη (κλαρίνο), ο Δημήτρης (λαούτο και τσαμπούνα), η Κατερίνα (ντέφι, νταούλι και τουμπάκι) και ο Θάνος (βιολί) έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στους ήχους της Ηπείρου αν και το μουσικό τους ρεπερτόριο περιλαμβάνει πάντα και μουσικές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας και των Κυκλάδων καθώς και δικές τους δημιουργίες.

Οι τέσσερις φωνές εναλλάσσονται και ανακατεύονται συνεχώς με αντιφωνίες, διφωνίες και πολυφωνίες. Έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους: «Στο πηγάδι του Αγγλία» (2020) και «Ζωντανά στην Αθήνα» (2022).

Τα Ματζούνια αγαπάνε τον χορό, τους μερακλήδες και την συμμετοχική διάθεση της παρέας που όταν συνδυαστούν γεννιέται το γλέντι.

Στα πλαίσια του Mount Oiti Art Platform (Μ.Ο.Α.Ρ.)”. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του (Μ.Ο.Α.Ρ.) ΕΔΩ.

Πληροφορίες/ κρατήσεις θέσεων:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 22310 43333

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Οίτης στο:  www.xwra.gr

Info:
Μουσικά σεμινάρια με τα «Ματζούνια»

& συναυλία με ελεύθερη είσοδο
Τετάρτη 13, Πέμπτη 14 & Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022
Ώρα έναρξης συναυλίας την Παρασκευή: 21.30
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 22310 51075

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@xwra.gr
www.xwra.gr

 

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση