Βιωματικό εργαστήρι μουσικής του σώματος και performance στη “Χώρα”

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 15:15 Βιωματικό εργαστήρι μουσικής του σώματος και performance στη “Χώρα”

Το τριήμερο Δευτέρα 18, Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Ιουλίου, στον Τόπο Τεχνών “Χώρα”, στα Λελέικα Υπάτης, θα πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήρι για όλους για τη μουσική του σώματος (body music) με τον Simone Mongelli, δημιουργό του Bodyterranean, του πρωτότυπου μουσικοκινητικού έργου που έχει συγκινήσει το κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Θα πραγματοποιηθεί επίσης Performance Bodyterranean.

Body Music (μουσική του σώματος) είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος: με την φωνή, τα παλαμάκια, τα πόδια που χτυπάνε το έδαφος, τα χέρια που εκμεταλλεύονται διάφορα σημεία του σώματος για να παράγουν ήχο και χωρίς κανένα μουσικό όργανο ή αντικείμενο. Πρόκειται για μία πολύ άμεση και αρχαία μορφή έκφρασης, γνωστή σε μουσικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, η οποία σήμερα αναζωογονείται ως σύγχρονη παραστατική τέχνη, συνδυάζοντας μουσική και κίνηση.

Η μουσική του σώματος, πέρα από την καλλιτεχνική της εφαρμογή, προσφέρεται ειδικά και ως εκπαιδευτική πρακτική: αναπτύσσει την σωματική συνείδηση, βελτιώνει την σχέση με τον χώρο, τον συντονισμό, την αίσθηση του ρυθμού (όχι μόνο μουσικού), την ευχέρεια στις κινήσεις, καλλιεργεί την ομαδική συνεργασία και την σωστή εκτίμηση της ατομικής συνεισφοράς στην ομάδα, και γενικότερα την μουσικότητα, την ικανότητα ακοής του εαυτού μας και των άλλων, τον αμοιβαίο συγχρονισμό, την αυτοσυγκέντρωση και την σωματική αρμονία, την ισορροπία και την συνεργασία της λογικής με την κινησιολογική αντίληψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι και ιδιαίτερα ή της σωματικής και ψυχολογικής θεραπείας και αποκατάστασης σημαντική εκπαίδευση για όσους έχουν επαφή με την σκηνή (μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς), αλλά και για επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίοι μπορούν να ανακαλύψουν ένα καινούριο, δυνατό εργαλείο που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Παράλληλα, η αμεσότητα της συγκεκριμένης μορφής τέχνης την καθιστά κατάλληλη και για μη επαγγελματίες και αρχάριους.

Το εργαστήριο βασίζεται στην πολυετή και διεθνή πείρα του Simone Mongelli, τόσο ως performer και ως δάσκαλος, όπως και στην μακρόχρονη έρευνά του πάνω στους παραδοσιακούς ρυθμούς και μουσική: θα εξερευνηθούν οι βασικοί ήχοι του ανθρώπινου σώματος, θα δουλευτούν ο συντονισμός του ήχου και της φωνής με την κίνηση, ο προσωπικός και ομαδικός συγχρονισμός, η κίνηση στον χώρο, η χρήση του σώματος για την ρυθμική συνοδεία τραγουδιών, η απόδοση παραδοσιακών ρυθμών και μουσικής.

http://simonemongelli.wixsite.com/bodymusic
http://www.simonemongelli.eu/

Εισηγητές:

Simone Mongelli

Ο Simone Mongelli είναι μουσικός κρουστών και Body Music Performer από την Ιταλία, και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με διάφορα είδη μουσικής, όπως την παραδοσιακή, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, την παλαιά μουσική και την Body Music· η πολυετής έρευνά του πάνω στις παραδοσιακές μουσικές και κουλτούρες της Μεσογείου είναι η βάση της έντονα προσωπικής του μουσικής γλώσσας, που εμπλουτίζεται από τις εμπειρίες του σε διάφορα στιλ και μουσικά ιδιώματα, για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και υψηλά εκφραστικό μείγμα.

http://simonemongelli.wixsite.com/bodymusic
http://www.simonemongelli.eu/

Λήδα Δουμουλιάκα

Η Λήδα Δουμουλιάκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (2013-2016). Έχει χορέψει για την Hellenic Dance Company σε θέατρα όπως το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ρεπερτόρια των Martha Graham, Akram Khan, Jasmin Vardimon και άλλα. Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική, ειδικότερα με τη σύνθεση και την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική.

Οι ώρες του σεμιναρίου θα διαμορφωθούν κατόπιν συνεννόησης

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Δείτε ένα video playlist του Bodyterranean εδώ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Mount Oiti Art Platform (Μ.Ο.Α.Ρ.)”. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις του (Μ.Ο.Α.Ρ.) ΕΔΩ.

Πληροφορίες/ κρατήσεις θέσεων:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 22310 43333

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Οίτης στο:  www.xwra.gr

Info:
Σεμινάριο μουσικής του σώματος με τον
Simone Mongelli
Δευτέρα 18, Τρίτη 19, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 22310 51075

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@xwra.gr
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση