Εργαστήρι τραγουδιού – χορού και συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με τους Aegean Arc στη “Χώρα”

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 11:27 Εργαστήρι τραγουδιού – χορού και συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με τους Aegean Arc στη “Χώρα”

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, έρχεται στον Τόπο Τεχνών “Χώρα”, στα Λελέικα Υπάτης, ένα πρωτότυπο εργαστήριο τραγουδιού και χορού με την Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Χαρίτωνα Χαριτωνίδη και ακολουθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με το Μουσικό Σχήμα Aegean Arc.  «Μια μουσική παράσταση με λόγο, μελωδία, εικόνα, κίνηση, λουσμένη στο ανέσπερο φως του Αιγαίου».

 

Εργαστήριο τραγουδιού – χορού, Τρίτη 19 Ιουλίου

Τραγούδια  “Εν κινήσει” – Παραδοσιακό τραγούδι και χορός σε σύμπραξη. Ένα πρωτότυπο εργαστήριο όπου τραγούδι και χορός μελετώνται παράλληλα και ταυτόχρονα, σε μία “εν χορώ” σύμπραξη.

Δύο διδάσκοντες, μία ομάδα.

Μια μελέτη της κατασκευαστικής δομής τραγουδιού και χορού, ως ενιαίου αντικειμένου, μια αποδόμηση σε μελωδικά και χορευτικά μοτίβα και τελικά μια ανα-σύνθεση, ως εφαλτήριο για νέα δημιουργία και σύγχρονη οπτική στην Ελληνική μουσική παράδοση.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Mount Oiti Art Platform (Μ.Ο.Α.Ρ.)”. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις του (Μ.Ο.Α.Ρ.) ΕΔΩ.

Θα ακολουθήσει, την Τετάρτη 20 Ιουλίου συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια με το Μουσικό Σχήμα Aegean Arc.

«Μια μουσική παράσταση με λόγο, μελωδία, εικόνα, κίνηση, λουσμένη στο ανέσπερο φως του Αιγαίου»

Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες σολίστες, με έντονη δραστηριότητα και μεγάλη διαδρομή στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, δημιουργούν το μουσικό σχήμα «Aegean Arc» και συνδιαλέγονται με τον μουσικό πλούτο, την κληρονομιά και την παράδοση του ελλαδικού χώρου. Αποτυπώνουν στιγμές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και λειτουργούν ως πρέσβεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής διεθνώς. Η σύμπραξή τους αποτελεί το εφαλτήριο για τον πολιτισμικό διάλογο της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της παρουσία της χώρας στο εξωτερικό.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της, για άλλη μια φορά μας δείχνουν πως η παράδοση δεν είναι μόνο ένα κληροδότημα μουσειακού χαρακτήρα, αλλά πως ζει, αναπνέει και εξελίσσεται μέσα μας, μαζί μας, γύρω μας, για εμάς.

Το «Aegean Arc» παρουσιάζει μία παράσταση υψηλής καλλιτεχνικής αίσθησης που αναδεικνύει τον πολιτισμικό πλούτο του Ελλαδικού χώρου μέσα από σύγχρονα στιγμιότυπα της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου. Οι καλλιτέχνες, με όχημα τον λόγο, τη μουσική, την κίνηση και σύμμαχο την πολυετή εμπειρία τους στο διεθνή χάρτη, προσεγγίζουν με σεβασμό την κληρονομιά που παρέλαβαν και προσφέρουν στο κοινό μια σύγχρονη οπτική. Τραγούδια και σκοποί από το Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, την Κύπρο, την Πελοπόννησο και την Κάτω Ιταλία, πλαισιώνονται αρμονικά από χορευτικούς σχολιασμούς που βασίζονται σε παραδοσιακά μοτίβα. Με τον τρόπο αυτό οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν το ψυχικό σθένος, τις καθημερινές μάχες και τις μακρόσυρτες γραμμές που οι χαρές και ο πόνος σμίλεψαν στην ψυχή των Ελλήνων.

Κατερίνα Παπαδοπούλου & Aegean Arc

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου είναι μία σύγχρονη πρέσβειρα της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η καταξιωμένη τραγουδίστρια, δασκάλα και οργανοπαίχτρια, με βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και μακρόχρονη πορεία στο ελληνικό και διεθνές μουσικό στερέωμα, κατέχει ένα ποικίλο ρεπερτόριο πλήθους τοπικών ιδιωμάτων της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας. Αποτέλεσε στενή συνεργάτιδα της μοναδικής Δόμνας Σαμίου επί 15 χρόνια, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται με τον Jordi Savall, μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες παγκοσμίου φήμης στο χώρο της Παλαιάς μουσικής, καθώς επίσης και με το Μπαρόκ συγκρότημα L’ Arpeggiata, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Με παρουσία σε περισσότερους από 50 δίσκους, η Κατερίνα, με το μουσικό σχήμα “Anastatica”, παρουσίασε τον Μάρτιο του 2021 τον δίσκο “Anastasis”, δίσκος που έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση και παραμένει σε κορυφαίες θέσεις των διεθνών charts (World Music Chart, Transglobal World Music Chart).

Στο μουσικό ταξίδι του «Aegean Arc», την Κατερίνα συνοδεύει ο Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), ο Γιώργος Κοντογιάννης (Κρητική λύρα, Udu, Μπεντίρ), ο Κυριάκος Ταπάκης (Ούτι, Ισπανικό laud) και ο Χαρίτωνας Χαριτωνίδης (Χορός, τσαμπούνα), ενώ τον ήχο επιμελείται ο Γιώργος Καρυώτης.

Το όνομα του μουσικού σχήματος, είναι εμπνευσμένο από το Νότιο Ελληνικό Tόξο, μια τοξοειδή γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Κάτω Ιταλία και περιλαμβάνει τα νότια παράλια της Μικρασίας, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον καθώς σχηματίζεται από την πλέον σεισμογενή οροσειρά της Ευρασίας, το «Αιγιακό Τόξο». Συνάμα όμως, διαθέτει ιδιαίτερο πολιτισμικό πλούτο καθώς τα κατά τόπους κοινά γλωσσικά και μουσικά χαρακτηριστικά, με αδιαμφισβήτητη συγγένεια και μοναδική ελληνικότητα, μαρτυρούν το αντάμωμα και τη συνύπαρξη λαών ανά τους αιώνες.

Τιμές εισιτηρίων συναυλίας Τετάρτης 20 Ιουλίου:

Προπώληση: 12 €

Ταμείο: 15 €

(Για όσες και όσους θα συμμετέχουν στο εργαστήριο της προηγούμενης ημέρας με την Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Χαρίτωνα Χαριτωνίδη, δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για τη συναυλία)

Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων στα 22310 51075 & 22310 43333

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Οίτης στοwww.xwra.gr

Info:
Εργαστήριο τραγουδιού – χορού

με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και Χαρίτωνα Χαριτωνίδη
& Συναυλία με τους Aegean Arc
Ώρα έναρξης εργαστηρίου, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022: 18.00
Ώρα έναρξης συναυλίας, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022: 21.30
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 22310 51075
e-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@xwra.gr
www.xwra.gr

 

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση