Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσγειώθηκαν στη Λαμία «ετοιμοπόλεμα» τα PZL - Δείτε εικόνες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 08:46 Προσγειώθηκαν στη Λαμία «ετοιμοπόλεμα» τα PZL - Δείτε εικόνες

Θα μείνουν στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς όλη την αντιπυρική περίοδο, συμβάλλοντας στο σημαντικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος…

Ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά των πυρκαγιών τη θερινή περίοδο 2021, βάζει στην φαρέτρα της η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, με την άφιξη των δύο PZL Μ18 DROMADER της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Λαμίας.

Οι «δρομάδες» των αιθέρων, τα  PZL, προσγειώθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης 1 Ιουνίου στο λαμιώτικο αεροδρόμιο, όπου τα υποδέχτηκαν, οι τοπικοί φορείς με τους Διοικητές των ΠΥ Φθιώτιδας και Λαμίας και όλο το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό του Κλιμακίου Λαμίας της 359 ΜΑΕΔΥ.

Είναι τα πρώτα εναέρια μέσα που φτάνουν στις εστίες μικρές ή μεγάλες, ενώ το έργο τους είναι πολύτιμο και στο κομμάτι των περιπολιών, ιδιαίτερα τις «επικίνδυνες μέρες», όπου ο χάρτης Πολιτικής Προστασίας χρωματίζει με πορτοκαλί ή κόκκινο τις περιοχές.

Μπορούν να «κουβαλήσουν» πάνω από 2 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, παίζοντας μεγάλο ρόλο στο να προλαβαίνουν τις φλόγες πριν επεκταθούν.

Τις ικανότητες των σημαντικών αυτών αεροσκαφών, περιέγραψε στους παρευρισκόμενους ο Λαμιώτης ΕΠ/ΓΟΣ της Π.Α. Αντώνης Κατσαντώνης, ενώ δηλώσεις έκαναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας Ανδρέας Μωράτης.

Δείτε το βίντεο:

Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα (31/5) με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Παχίδη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας Νικόλαου Μπάλση, του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνου Καραμπέτσου, του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πολύζου Ζώη και της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Ζωής Φτίκα.

Συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα προγραμματισμού και προπαρασκευής, τόσο στο επίπεδο του προσωπικού και του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και της Περιφέρειας, αλλά και των δασικών υπηρεσιών. Επισημάνθηκαν προβλήματα και ενημερώθηκαν οι φορείς για την εγκατάσταση συσκευών εντοπισμού στίγματος (GPS) στο σύνολο σχεδόν του ιδιωτικού και μισθωμένου στόλου από υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και της δυνατότητας συντονισμού τους μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη των PZL στο αεροδρόμιο της Λαμίας: