Χρήστος Ταξίδης: «Επιθυμία μου είναι να προσφέρω με κάθε τρόπο στους συμπατριώτες μου»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 09:12 Χρήστος Ταξίδης: «Επιθυμία μου είναι να προσφέρω με κάθε τρόπο στους συμπατριώτες μου»

Μιλήσαμε με τον Μηχανικό Χρήστο Ταξίδη για το Κτηματολόγιο και τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Γιατί δεν επιστρέφουν οι νέοι και οι νέες επιστήμονες μετά τις σπουδές τους στον τόπο μας; Πώς μπορούμε να «αξιοποιήσουμε» τις γνώσεις τους προς όφελος της περιοχής μας; Ερωτήματα που ένας νέος συμπατριώτης μας έχει απαντήσει επιλέγοντας, μετά τις σπουδές του, να επιστρέψει στην πόλη που μεγάλωσε και αγάπησε.

Αναφερόμαστε στον Πολιτικό Μηχανικό Χρήστο Ταξίδη, γιο του γνωστού οφθαλμίατρου Κώστα Ταξίδη και της οδοντιάτρου Ζωής Γραβάνη - Ταξίδη, ο οποίος, μετά την αποφοίτησή του από το 1ο Λύκειο Λαμίας, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και στη συνέχεια εργάστηκε μέχρι το 2012 σε τεχνική εταιρεία στην Αθήνα. Ευτυχώς για τον τόπο μας, τον κέρδισε η Λαμία και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέτειρά του, εργαζόμενος από το 2018 έως το 2020 ως υπεύθυνος Μηχανικός Κτηματογράφησης του νομού Φθιώτιδας και από το 2020 έως και σήμερα στην Αναπτυξιακή-Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδος (ΑΝ.ΔΙΑ). Ο Χρήστος Ταξίδης που διατηρεί, παράλληλα, τεχνικό γραφείο στην Λαμία, είναι  παντρεμένος με την οικονομολόγο Βερονίκη Ευθυμίου και από το 2020 είναι περήφανος χαζομπαμπάς του μικρού Κωνσταντίνου.

Αν και το όνομά του έχει ήδη συζητηθεί για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Λαμιώτης επιστήμονας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη δημοσιογραφική πληροφορία του LamiaReport, άφησε όμως ανοικτό το θέμα για να το συζητήσουμε σε επόμενη επικοινωνία μας.

Η συζήτησή μας με τον Χρήστο Ταξίδη, επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην κτηματογράφηση, αλλά και στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που τρέχουν αυτήν τη χρονική περίοδο:

- Κύριε Κωνσταντόπουλε είναι μεγάλη μου τιμή που βρισκόμαστε γι αυτήν την συζήτηση. Μετά από αρκετά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και έχοντας γυρίσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λαμία, νιώθω πραγματικά χαρούμενος που μέσω της επαγγελματικής μου πορείας και βιωμάτων είμαι σε θέση να βοηθήσω, στον βαθμό που μπορώ, σε δυο θέματα τα οποία από διαφορετική σκοπιά απασχολούν τους συμπολίτες μας, την κτηματογράφηση και τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ.

- Κάνοντας μια εισαγωγή, αυτό το οποίο μπορούμε να αναφέρουμε είναι πως η κτηματογράφηση στην Ελλάδα, αν και καθυστέρησε αρκετά σε σχέση με άλλα κράτη, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών καθώς προσδιορίζει με ορθό τρόπο τις ιδιοκτησίες και διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό ενέργειες, για παράδειγμα συμβολαιογραφικές πράξεις, βοηθώντας ουσιαστικά την ψηφιοποίηση και την ταχύτητα των διαδικασιών στην χώρας μας.

LR: Ένα ερώτημα το οποίο τίθεται από πολύ κόσμο είναι κατά πόσον είναι υποχρεωτική η δήλωση των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο.

ΑΠ: Η δήλωση των ιδιοκτησιών στο εθνικό κτηματολόγιο δεν είναι υποχρεωτική, υπό την έννοια πως ακόμα δεν επιβάλλεται κάποιου είδους πρόστιμο, ωστόσο ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει πως οι ιδιοκτησίες του πρέπει να δηλωθούν καθότι είναι σημαντικό να καταχωρηθούν ορθά, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει και σε μελλοντικές ενέργειες όπως για παράδειγμα αγοροπωλησίες και άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις.

LR: Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η κτηματογράφηση;

ΑΠ: Βρισκόμαστε στην φάση υποβολών ενστάσεων κατά των αναρτημένων κτηματολογικών πινάκων, σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαπίστωσε αποκλίσεις και διαφορές σε σχέση με τις ιδιοκτησίες του, όπως τις είχε δηλώσει. Καταληκτική ημερομηνία μετά από σχετική παράταση η οποία δόθηκε είναι η 16/05/2023.

LR: Πότε ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση;

ΑΠ: Ουσιαστικά οι δικαιούχοι μπορούν και οφείλουν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους ανά πάσα στιγμή το επιθυμούν χωρίς προς το παρόν να υπάρχει υποβολή κάποιου προστίμου. Ωστόσο και καθώς η ανάρτηση έχει ολοκληρωθεί, τα δικαιώματα τα οποία δηλώνονται τώρα, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τα δει στους αναρτημένους κτηματολογικούς πίνακες, αλλά θα μπορεί να τα δει σε επόμενη εγγραπτέα πράξη.

Η αλήθεια είναι πως ο νομός μας είναι αρκετά δύσκολος στην κτηματογράφησή του, καθώς οι αναδασμοί και οι διανομές, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η ανατολική Φθιώτιδα είναι πολύ περιορισμένες, αλλά και πολλές ιδιοκτησίες στερούνται αντίστοιχου τίτλου. Ωστόσο αυτό το οποίο οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν είναι πως η κτηματογράφηση των ακινήτων τους θα τους βοηθήσει στο άμεσο και έμμεσο μέλλον αναφορικά με την ορθή καταγραφή και ορθό χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους.

LR: Σε ότι αφορά τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ ποιες δράσεις τρέχουν αυτή την περίοδο;

ΑΠ: Αρχικά θέλω να τονίσω ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο χέρια των επιχειρήσεων καθώς, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, οι επιδοτήσεις σε μια πληθώρα κατηγοριών δαπανών μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας επιχείρησης. Αυτήν τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης στην δέσμη δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού  και της πράσινης μετάβασης στην πλατφόρμα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων, δράσεις οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα.

LR: Μέσω ποιου φορέα και με ποιόν τρόπο γίνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων;

ΑΠ: Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε όλα τους τα στάδια από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης «Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα» (ΕΥΔ) με Ενδιάμεσο Φορέα τον Ενδιάμεσο Φορέα του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ), ο οποίος έχει ορισθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης. Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο φορέας ο οποίος θα υλοποιήσει τις ανωτέρω δράσεις είναι η Αναπτυξιακή-Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδος (ΑΝ.ΔΙΑ), στο site της οποίας μπορεί κάποιος να δει τους οδηγούς των προγραμμάτων και χρήσιμες πληροφορίες σε ότι αφορά την δέσμη αυτών των δράσεων.

LR: Αναφορικά με τις επιδοτούμενες δαπάνες, αλλά και τον αντίκτυπο αυτών των προγραμμάτων στις επιχειρήσεις τι έχετε να πείτε;

ΑΠ: Οι δράσεις για τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι υποβολές, αλλά και αυτές οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν, μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στις τοπικές οικονομίες επιδοτώντας σημαντικές κατηγορίες δαπανών, όπως κτηριακές δαπάνες, δαπάνες εξοπλισμού και λογισμικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων μια επιχείρηση εκσυγχρονίζεται με βάση τις ανάγκες της οικονομίας.

Ένα σημείο το οποίο αξίζει να προσέξουμε είναι πως, με βοηθό τα νέα προγράμματα, μια επιχείρηση μπορεί να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξή της, αλλά και να γίνει, ως προς την λειτουργία της, πιο φιλική προς το περιβάλλον από την στιγμή που πολλές από τις επιδοτούμενες δαπάνες στοχεύουν ακριβώς σε αυτό, όπως ηλεκτρικά οχήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α. Αναλυτικότερες πληροφορίες αναφορικά με τους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας και τις κατηγορίες δαπανών μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να βρει στους αναρτημένους οδηγούς των δράσεων.

Στο σημείο αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να αναφέρουμε τη μεγάλη επιτυχία, του περιφερειάρχη μας ΦάνηΣπανού, να εξασφαλίσει τον υπερδιπλασιασμό των χρημάτων τα οποία θα διατεθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας μέσω του νέου ΕΣΠΑ, σε σχέση με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

LR: Τελειώνοντας την κουβέντα μας ήθελα να ρωτησω αν ισχύει ότι θα συμμετεχετε σε ψηφοδέλτιο ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου;

ΑΠ: Η αλήθεια είναι πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός ο οποίος βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κοντά στον πολίτη και υπό αυτήν την έννοια θεωρώ υποχρέωση και καθήκον μου εφόσον μου δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ.  Ωστόσο είναι ένα θέμα σοβαρό το οποίο με χαρά θα το συζητήσουμε σε κάποια μελλοντική μας συνάντηση.

Κλείνοντας, κ. Κωνσταντόπουλε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να αναλύσουμε σε ένα βαθμό δυο πολύ σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας- την κτηματογράφηση και τα προγράμματα ΕΣΠΑ- και ελπίζω να βοηθήσαμε τους συμπολίτες μας αναφορικά με την σπουδαιότητα της κτηματογράφησης του νομού μας, αλλά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω των προγραμμάτων  ΕΣΠΑ.

Άλλωστε πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι, είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ και με οποιονδήποτε ρόλο στον τόπο μου και τους συμπατριώτες μου. Πιστεύω ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί χωρίς παρωπίδες. Ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα να επιστρέψω στην πόλη μου και να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά εδώ, είναι η αγάπη που έχω για τον τόπο αυτόν και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση