Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι, συμπτώματα και διάγνωση!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 08:43 Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι, συμπτώματα και διάγνωση!

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα βακτήριο που έχει την ικανότητα να μολύνει το στομάχι. Υπολογίζεται, πως τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί από αυτό, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 20-30%. Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει πριν τα 10 έτη της ζωής του ατόμου. Το άτομο μεγαλώνει και κάποια στιγμή στην ενήλικη του ζωή του θα εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί για πολλά χρόνια να παραμένει ασυμπτωματικός.

Οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως αποσαφηνίσει την οδό μετάδοσης του H. pylori. Ωστόσο, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η έκθεση σε μολυσμένο φαγητό και νερό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από H. pylori. Γι’ αυτό τα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε ασφαλές φαγητό και καθαρό νερό είναι δύσκολη έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στόματος ή επαφής κοπράνων ή εμετού είναι η πιο πιθανή. Πολύ συχνά, άτομα από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον μολύνονται από το H. Pylori μεταξύ τους.

Το H. pylori παράγει ένα ένζυμο, την ουρεάση, η οποία εξουδετερώνει το όξινο pΗ του στομάχου και αποδυναμώνει το προστατευτικό στρώμα βλέννας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί φλεγμονή και έλκος (δηλαδή εσωτερική πληγή) στο στομάχι.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι πόνος, φούσκωμα, απώλεια βάρους, ερυγές (ρέψιμο), έλλειψη όρεξης, ναυτία και έμετος. Η χρόνια γαστρίτιδα και το γαστρικό έλκος που δεν θα αντιμετωπιστεί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου

Πώς γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης;

Ο γαστρεντερολόγος μετά από λήψη αναλυτικού ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού προβαίνει σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων
  • Καλλιέργεια κοπράνων για τον εντοπισμό διάφορων παθογόνων βακτηρίων
  • Test αναπνοής, το οποίο εντοπίζει την παρουσία ουρεάσης (ενζύμου του H. pylori)
  • Γαστροσκόπηση, όπου εξετάζεται εσωτερικά ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο για αλλοιώσεις και συνήθως λαμβάνεται δείγμα προς εξέταση (βιοψία).Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ακριβής και ελέγχει την παρουσία ελικοβακτηριδίου με χρώσεις κάτω από μικροσκόπιο

Η γαστροσκόπηση έχει το πλεονέκτημα πως θα δείξει και αν το μικρόβιο έχει προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στομάχι που θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα στο μέλλον για να προληφθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στομάχου.

Το ενδοσκοπικό τμήμα του MediOne Αταλάντης, είναι εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς ενδοσκόπιο – υψηλής ανάλυσης, εξοπλισμένο με σύγχρονο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης ενδοσκοπίων που εγγυάται την ασφάλεια των ασθενών και στελεχώνεται από την Γαστρεντερολόγο, Ευμορφία Καραμίντζιου. Καταγόμενη από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδος, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με προϋπηρεσία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».

Στο οποιοδήποτε σύμπτωμά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε ή επισκεφτείτε καθημερινά το κέντρο MediOne Αταλάντης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάγκη γαστροσκόπησης / κολονοσκόπησης ή όχι, από την αρμόδια ιατρό. Στο ενδοσκοπικό τμήμα, μπορείτε να κάνετε γαστρεντερολογικές εξετάσεις και ενδοσκοπικές πράξεις με τιμές ΕΟΠΥΥ, είτε Ιδιωτικά.

Προσεχώς η διενέργεια αυτών των ενδοσκοπικών εξετάσεων θα πραγματοποιείται και στο MediOne Λαμίας από την κυρία Καραμίντζιου με άνεση και ασφάλεια σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα Διαγνωστικά Κέντρα σε Αταλάντη και Λαμία.

Διαγνωστικό Κέντρο MediOne Αταλάντης
Διεύθυνση: 1ο χλμ. Επαρχ. Οδού Σκάλας-Αταλάντης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22330 80500

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: Όμιλος MediOne •Διαγνωστικά Κέντρα •Πολυιατρεία (Αταλάντη)

Ωράριο Λειτουργίας:
Καθημερινά: 07:00 - 21:00
Σάββατο: 08:00 - 14:30

Διαγνωστικό Κέντρο MediOne Λαμίας
Διεύθυνση: Πανουργιά 3 και Λεωνίδου
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 22310 32500

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας:
Καθημερινά: 07:00 - 22:00
Σάββατο: 08:30 - 15:00

www.medione.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση