Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τη Γονιμότητα από τον Δρ Κωσταρά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 08:30 Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τη Γονιμότητα από τον Δρ Κωσταρά

Με αφορμή τον μήνα Ιούνιο που είναι αφιερωμένος στη Γονιμότητα, ζητήσαμε από τον Δρ Κωνσταντίνο Κωσταρά, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό Μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ να μας απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για τη Γονιμότητα που αφορούν όλες τις γυναίκες.

Ο Δρ Κωσταράς παράλληλα μας μιλά για την παγκόσμια αναγνώριση της ερευνητικής ομάδας της Institute of Life - ΙΑΣΩ, της Embryotools, της Juno Genetics, του αμερικανικού πανεπιστήμιου του Όρεγκον και του βρετανικού πανεπιστήμιου της Οξφόρδης που αφορά στα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου», της οποίας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Fertility Sterility της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ASRM.

Η γονιμότητα είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί τη γυναίκα ακόμα και όταν δεν σκέφτεται άμεσα να τεκνοποιήσει;

Ακόμα και αν δεν σκέφτεται άμεσα να τεκνοποιήσει, η γονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί τη γυναίκα. Στον ετήσιο γυναικολογικό γενικό έλεγχο είναι εύκολο να προστεθεί ο ετήσιος έλεγχος γονιμότητας. Με τον έλεγχο αυτό μπορεί να διαπιστωθούν θέματα της καθημερινότητας όπως διαταραχή του βάρους, κάπνισμα, θέματα διατροφής που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, αλλαγές στα κολπικά υγρά, αλλαγές στον κύκλο, με το υπερηχογράφημα μπορεί να διαπιστωθούν αλλαγές στο ενδομήτριο, στη μήτρα ή στις ωοθήκες, όπως η μείωση του αριθμού των ωαρίων που σημαίνει σύσταση για έλεγχο και κατάψυξη ωαρίων. Η καθιέρωση του ετήσιου ελέγχου γονιμότητας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην διατήρησή της.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αφορά όλες τις γυναίκες;

Αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας που θέλουν να έχουν την επιλογή να τεκνοποιήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον με την ίδια ακριβώς πιθανότητα που έχουν σήμερα. Αποθηκεύοντας, καταψύχοντας ωάρια στους -196 βαθμούς σταματάει ο χρόνος για τα ωάρια. Δεν υφίστανται τη φθορά του χρόνου. Έτσι τα κατεψυγμένα ωάρια λειτουργούν σαν τα φρέσκα κι έχουν ανάλογη πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί. Είναι απλή διαδικασία; Η κατάψυξη των ωαρίων δεν είναι εξωσωματική, δεν απαιτείται η σειρά εξετάσεων που μπορεί να χρειαστούμε στην περίπτωση της διερεύνησης της υπογονιμότητας.Ο χρόνος που απαιτείται είναι ανάλογος με αυτόν από την έναρξη του κύκλου της περιόδου μέχρι την ωορρηξία 10 - 14 ημέρες. Πόσο ασφαλής είναι η τεχνική -  παιδιά από κατάψυξη ωαρίων; Έχουν γεννηθεί πάνω από 6 -7.000 παιδιά τα οποία δεν παρουσιάζουν διαφορές στα χρωμοσώματά τους και στην ανάπτυξή τους από τα υπόλοιπα παιδιά.

Η υπογονιμότητα είναι ασθένεια και πώς αντιμετωπίζεται;

Από το 2013 αναγνωρίζεται από την ASRM ως νόσημα. Ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά χωρίς καθυστέρηση κατά την παρουσίαση σε οποιαδήποτε γυναίκα με ιατρικό ιστορικό, που υποδηλώνει βλάβη αναπαραγωγικού συστήματος ή προχωρημένη ηλικία. Στις μικρότερες ηλικίες μπορεί να δοθεί ένα χρονικό διάστημα μηνών για την επίτευξη φυσιολογικής σύλληψης ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ζευγαριού. Εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος, στις απλές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι η απλή παρακολούθηση της ωορρηξίας για να έχει συγχρονισμένη επαφή το ζευγάρι. Στις άλλες περιπτώσεις, καταφεύγουμε στη χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με όλα τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει.

Πόσες προσπάθειες - κύκλους χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα προκειμένου να επιτύχει μια κύηση;

Στις ηλικίες των 30 περίπου οι μισές γυναίκες θα γεννήσουν παιδί με την πρώτη προσπάθεια. Μετά από 2- 3 προσπάθειες πάνω από το 70 -80% γεννήσουν παιδί. Στις μεγαλύτερες  ηλικίες μπορεί να χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες. Η προσέγγιση ή και βελτίωση αυτών των ποσοστών απαιτεί την εφαρμογή εξατομικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας για την ωρίμανση των ωαρίων. Η επιλογή των σπερματοζωαρίων με διάφορες τεχνικές, η γονιμοποίηση των ωαρίων με την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την κάθε περίπτωση, η καλλιέργεια των γονιμοποιημένων ωαρίων σε εμβρυοσκόπια που εξασφαλίζουν υψηλές και σταθερές συνθήκες αυξάνουν τα ποσοστά των κυήσεων κατά 25%. Τα έμβρυα επιλέγονται από τους εμβρυολόγους, σε συνδυασμό με Συστήματα AI τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ERICA που με την εικόνα και μόνο των εμβρύων μπορούμε να επιλέξουμε το έμβρυο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με ακρίβεια που φτάνει το 92.5%. Άρα με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, ο αριθμός των προσπαθειών μειώνεται, μειώνοντας την ταλαιπωρία της κάθε γυναίκας αλλά και το κόστος.

Ποιο είναι το μέλλον στην εξωσωματική κατά τη γνώμη σας;

Το μέλλον είναι οι περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων με την αποτελεσματικότερη επιλογή των σπερματοζωαρίων, των ωαρίων, των εμβρύων κυρίως με την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης, την παραγωγή τεχνητών σπερματοζωαρίων και ωαρίων που ανήκουν στο απώτερο μέλλον ή την «επισκευή των ωαρίων» που είναι σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο με πολύ καλά αποτελέσματα.

Παγκόσμια αναγνώριση για την ερευνητική ομάδα της Institute of Life - ΙΑΣΩ, της Embryotools, της Juno Genetics, του αμερικανικού πανεπιστήμιου του Όρεγκον και του βρετανικού πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Fertility Sterility της Αμερικανικής εταιρείας αναπαραγωγικής ιατρικής (ASRM) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Κλινικής έρευνας «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου», η οποία διενεργήθηκε σε μια ομάδα 25 υπογόνιμων ζευγαριών με μεγάλο ιστορικό 159 προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όπως τόνισε ο Δρ Κωσταράς ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της έρευνας «Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση έξι παιδιών και μια κύηση εν εξελίξει, με τα δεδομένα να είναι απολύτως ενθαρρυντικά, δημιουργώντας ενδεχομένως μια νέα θεραπεία για τύπους υπογονιμότητας που προηγουμένως δεν ήταν θεραπεύσιμες. Η κλινική έρευνα αφορούσε 25 μόνο περιστατικά γι’αυτό μελλοντικές, μεγαλύτερες μελέτες θα χρειαστούν, ώστε να υπάρξει μια οριστική εκτίμηση της τεχνικής».

Για το ίδιο θέμα μίλησε ο Δρ Κωσταράς την Κυριακή 18 Ιουνίου στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή της Φωτεινής Γεωργίου «Υγεία πάνω απ’ όλα». Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα ΕΔΩ: https://kostaras.gr/ant1-gonimotita-ygeia-pano-apo-ola/

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, Phd, γεννηθείς στη Λαμία, είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του  Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ». Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «InstitutoTumoriMilano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU &Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο.

Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση