Βιργινία Στεργίου: «Την επόμενη θητεία ο Δήμος Στυλίδας θα απογειωθεί»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 08:24 Βιργινία Στεργίου: «Την επόμενη θητεία ο Δήμος Στυλίδας θα απογειωθεί»

Η Δήμαρχος Στυλίδας και εκ νέου υποψηφία Δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο LamiaReport.

Μας μιλά για όσα έγιναν στην περασμένη τετραετία στο Δήμο Στυλίδας, αλλά και για τα όσα έχουν δρομολογηθεί για την επόμενη.

Απαντά σε όλα όσα της καταλογίζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, ακόμα και στο ποιος "κάνει κουμάντο" στο Δήμο. Η ίδια ή ο σύζυγός της, όπως ακούγεται κατά καιρούς.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Βιργινίας Στεργίου στο Νο1 portal της Στερεάς Ελλάδας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - LAMIAREPORT

LR: Πρόσφατα ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για το Δήμο Στυλίδας. Θέλετε να μας πείτε γιατί θα είστε εκ νέου υποψήφια ;

ΑΠ: Αποφάσισα εδώ και χρόνια να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση γιατί με απασχόλησε η εικόνα του δήμου μας. Την τετραετία που πέρασε πετύχαμε πολλά, όμως ο δήμος μας χρειάζεται πολύ περισσότερα. Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ελάχιστος για να πετύχουμε τους στόχους μας, αφού αντιμετωπίσαμε τόσα προβλήματα, όπως μεταναστευτικό σε Καραβόμυλο και Αυλάκι, την πανδημία του κορονοϊού, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την έλλειψη προσωπικού και τόσα άλλα. Θέλουμε να δούμε τα έργα μας να υλοποιούνται και ο Δήμος Στυλίδας να αλλάξει οριστικά σελίδα όπως έχουμε από την αρχή σχεδιάσει και οραματιστεί.

LR:  Γιατί να ψηφίσουν εσάς και όχι κάποιον από τους άλλους υποψηφίους που διεκδικούν το Δήμο Στυλίδας;

ΑΠ: Γιατί εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Μια Δημοτική Αρχή πρέπει και δικαιούται πέραν των άλλων να εφαρμόσει το πρόγραμμά της γιατί είναι αδύνατο να προλάβει να υλοποιηθεί σε μια θητεία. Έργα είναι σε εξέλιξη, πολλά από αυτά βέβαια έχουν ολοκληρωθεί, άλλα τόσα είναι προγραμματισμένα να αρχίσουν το επόμενο διάστημα γιατί έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και ακόμη περισσότερα είναι σχεδιασμένα στο πρόγραμμά μας για την επόμενη θητεία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει φυσιολογική φθορά, γιατί κάποιοι συνδημότες μας δεν ικανοποιήθηκαν σε αίτημά τους, που συμβαίνει για πολλούς λόγους, σε καμία περίπτωση όμως λόγω αδιαφορίας.  Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε για το δήμο μας και τα έργα μας είναι χειροπιαστά, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους που έχουν γεμίσει τον κόσμο με υποσχέσεις που είναι δεδομένο ότι δεν θα τηρήσουν, διότι είναι μη υλοποιήσιμες και ποντάρουν στο ότι οι δημότες δεν το γνωρίζουν.

Είναι σαφής η υπεροχή μας σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους γιατί εμείς απαντάμε με έργα, ενώ οι άλλοι τάζουν έργα. Να σημειωθεί ότι από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του 2019 έχουμε υλοποιήσει περίπου το 80% αυτών, αλλά έγιναν και πολλά που δεν είχαμε υποσχεθεί.

LR: Ο συνδυασμός σας έχει κάποια πολιτική στήριξη ;

ΑΠ: Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανήκει σε καμία παράταξη. Όμως πρέπει να υπογραμμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση μας άνοιξε τις πόρτες της. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να σας πω ότι θα μείνουμε έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε αυτή τη θητεία. Θα ζητήσουμε και πάλι σε αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ανάγκες μας και είμαι σίγουρη ότι θα το κάνει, πάντα βέβαια με σοβαρές και ώριμες προτάσεις. Η θητεία αυτή, αν μας εμπιστευτούν οι δημότες, θα απογειώσει το Δήμο Στυλίδας, υποστηρίζοντας τα υπόλοιπα έργα υποδομής που απαιτούνται, αλλά και άλλα σημαντικά κοινωνικά και κυρίως αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να κρατήσουμε κοντά μας τα νέα παιδιά.

Να σημειώσω ότι ο καθένας από εμάς έχει την κομματική του ταυτότητα, όπως και εγώ άλλωστε, ο συνδυασμός μας όμως παραμένει υπερκομματικός  σεβόμενοι ο ένας τον άλλο για τις πολιτικές και κομματικές τους προτιμήσεις έχοντας ορκιστεί σε έναν και μοναδικό σκοπό. Να δούμε το Δήμο Στυλίδας να ξαναγεννιέται. Την επόμενη θητεία ο Δήμος Στυλίδας θα απογειωθεί. Έχουμε δουλέψει σκληρά, έχουν μπει οι βάσεις, είμαστε πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.

LR: Να επανέλθω σε ένα ζήτημα που ακούγεται κατά καιρούς. Τελικά ποιος διοικεί το Δήμο Στυλίδας, εσείς ή ο σύζυγός σας;

ΑΠ: Πολύ καλά κάνετε και επαναφέρετε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται το λόγο που διέδιδαν κάποιοι αυτή τη συκοφαντία, γιατί συκοφαντία είναι. Ο σύζυγός μου είναι ένας άνθρωπος που τρέχει την καθημερινότητα, έχει αυτόν και μόνο το ρόλο και είναι αποτελεσματικός. Δεν παίρνει αποφάσεις, δεν δίνει εντολές δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρά μόνον ότι του έχω ήδη αναθέσει εγώ ως δήμαρχος και όχι ως σύζυγος.

Επίσης ο σύζυγός μου που όπως σας είπα ασχολείται με την καθημερινότητα, λαμβάνει αιτήματα των δημοτών, όπως άλλωστε και οι άλλοι ειδικοί σύμβουλοι, με τη μόνη διαφορά ότι ο ίδιος είναι άμισθος και δεν λαμβάνει ούτε ευρώ από το δήμο. Δεν αναρωτιέστε  όμως γιατί τόση λάσπη; Τι νομίζετε, δεν προσπαθούν μέσα από αυτό το αφήγημα να με υποτιμήσουν ως γυναίκα; δεν είναι σεξιστική αυτή η συμπεριφορά όταν κάνουν αγώνα για να υποβαθμίσουν το ρόλο μου ως «δήμαρχος» γιατί έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και οικονομικά συμφέροντα; Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι κανένας δήμαρχος σε ολόκληρη  επικράτεια δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα στο συνεργείο, στο απορριμματοφόρο, στις λακκούβες, στο γραφείο, στο δρόμο, στα Υπουργεία. Ποιος δεν το γνωρίζει αυτό; Αν λοιπόν δεν ασχοληθούν όλοι οι συνεργάτες η καθημερινότητα δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί,  αυτός δεν είναι ο στόχος τους;

LR: Από υποψήφιο δήμαρχο ακούστηκε ότι διαθέτει τεχνογνωσία και μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που έχουν έρθει στο δήμο καλύτερα από εσάς. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

ΑΠ: Νομίζω ότι είναι μάλλον αστείος ισχυρισμός. Πιστεύετε ότι είναι καλύτερος κάποιος που δεν γνωρίζει τη μελέτη, τη διαδικασία και γενικά το υπόβαθρο, να μπορεί να εκτελέσει ένα έργο;  Εμείς εκπονήσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες, προχωρήσαμε τις διαδικασίες, κάναμε τις δημοπρατήσεις και γενικά γνωρίζουμε κάθε πτυχή του έργου. Θεωρώ ότι είναι προκλητικό να  θέλουν κάποιοι να διαχειριστούν τα χρήματα που φέραμε εμείς στο δήμο από τη «μεγάλη» αγάπη τους για τους δημότες όταν μάλιστα ο εν λόγω υποψήφιος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να εκτελέσει τα έργα καλύτερα από εμάς, τυγχάνει να γνωρίζουμε καλά τη δράση του στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη θητεία που διανύσαμε, δεν εισηγήθηκε ποτέ κάτι εποικοδομητικό, δεν έκανε ποτέ μια πρόταση, δεν μπήκε στον κόπο να συντάξει έναν προϋπολογισμό, δεν συμμετείχε καν στις οικονομικές επιτροπές του δήμου.

Αντιθέτως, στη συμμετοχή του μόνο στα δημοτικά συμβούλια, όπου υπάρχει ακροατήριο για εντυπώσεις υπήρξε πάντοτε εκ μέρους του παραπληροφόρηση, επικριτική διάθεση και μηδενισμός. Τι λοιπόν θα αλλάξει σε μια επόμενη θητεία; Θα αλλάξει το χαρακτήρα του, θα γίνει περισσότερο χρήσιμος στους δημότες, θα λύσει τα καθημερινά προβλήματα του δήμου, θα αλλάξει αρμοδιότητες, μας είπε ότι θα κάνει ανακατανομή του προσωπικού. Μάλλον θα σκέφτεται να μεταφέρει υπαλλήλους από το δημαρχείο στο συνεργείο….

LR: Θέλετε να μας πείτε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που αναφέρατε στην ανακοίνωσή σας;

ΑΠ: Φυσικά. Έχω λοιπόν να σας πω ότι την τετραετία που πέρασε ο αρχικός μας στόχος ήταν να πετύχουμε χρηματοδοτήσεις. Το ταμείο του δήμου ήταν φτωχό, βρήκαμε λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ, μόνο για τις πάγιες ανάγκες του δήμου. Και καταφέραμε να φέρουμε στο Δήμο Στυλίδας πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Πράσινο Ταμείο,  από το ΥΜΕΠΕΕΡΑΑ,  από ΕΣΠΑ, από Υπουργεία, από την Περιφέρεια Στερεάς, αλλά και αρκετές χορηγίες. Βέβαια μετά από σκληρή δουλειά, συντονισμένες ενέργειες, ώριμες στοχευμένες μελέτες και πολλές διαπραγματεύσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Να σας πω επίσης ότι δεν χάθηκε ούτε μια πρόσκληση και δεν απορρίφτηκε ποτέ κανένα αίτημα χρηματοδότησης.

LR: Μιλήσατε για έργα. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια από αυτά;

ΑΠ: Εννοείται, άλλωστε αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημά μας για την υποψηφιότητά μας στις εκλογές του Οκτωβρίου. Στην προεκλογική μου εξαγγελία του 2019 μίλησα για την ανάγκη έργων υποδομής, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, αγροτική και αστική οδοποιία, αλλά και τη στήριξη του αθλητισμού και πολιτισμού. Πράγματι τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας.

Ύδρευση:

  1. Δίκτυο ύδρευσης Παλαιοκερασιάς –Ραχών ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 95% και παραδίδεται ένα σύγχρονο δίκτυο στους δημότες. Υπήρξε καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε στην πορεία. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ.
  2. Δίκτυο ύδρευσης ύψους 2,5 εκατ περίπου, για τηλεμετρία, υδρόμετρα και εκσυχρονισμό φρεατίων στο εσωτερικό δίκτυο Πελασγίας, το έργο είναι σε φάση δημοπράτησης.
  3. Δημοπρατήθηκε η μελέτη για την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης από τα σημεία συλλογής μέχρι την κεντρική δεξαμενή Πελασγίας, 96.000 ευρώ περίπου.
  4. Αναμένεται χρηματοδότηση 250.000 ευρώ για την αντικατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Κυπαρισσώνα Πελασγίας.
  5. Σεπτέμβρη 2023 αρχίζει η αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου ύδρευσης Στυλίδας, και την εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ.
  6. Αντικαταστάθηκε τμήμα του δικτύου ύδρευσης στον Αχινό που αποτελούνταν από αμίαντο.
  7. Είμαστε σε φάση ανόρυξης υδρευτικής γεώτρησης στο Άνυδρο έργου 60.000 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς.
  8. Είμαστε σε διερευνητικής διαδικασίας για ανόρυξη  υδρευτικής γεώτρησης σε Σπαρτιά και Γλύφα.

Αρδευτικά δίκτυα:

  1. Ολοκληρώθηκε το αρδευτικό δίκτυο των Μύλων, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Συνεχίζουμε για συμπληρωματικές βελτιώσεις.
  2. Δημοπρατήθηκε το αρδευτικό δίκτυο Στυλίδας (ορεινό) προϋπολογισμού 2.2 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να αρχίσει το επόμενο τρίμηνο.
  3. Έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την ολοκλήρωσης και συντήρησης του δικτύου άρδευσης Σπαρτιάς.
  4. Από την επεξεργασία των λυμάτων του βιολογικού των Ραχών που ήδη δημοπρατείται θα προχωρήσουμε και σε νέο αρδευτικό δίκτυο στις Ράχες. Επίσης, με την ολοκλήρωση του αγωγού ύδρευσης θα ενισχυθεί άμεσα η άρδευση με τη μείωση των απωλειών και την αποδέσμευση των γεωτρήσεων.

Αποχέτευση:

  1. Δημοπρατούμε το δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικού στο παραλιακό μέτωπο Ράχες-Παραλία Ραχών, Καραβόμυλος, Αχινός και τη σύνδεση του Αυλακίου με το βιολογικό της Λαμίας, προϋπολογισμός έργου περίπου 23 εκατ.
  2. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού Μύλων-Πελασγίας και Γλύφας. Αναμένουμε χρηματοδότηση. Στην επόμενη θητεία μας θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες Κοινότητες, όπως το Αχλάδι, την Αγία Μαρίνα, Σπαρτιά.
  3. Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των συνδέσεων για το βιολογικό της Στυλίδας που είχε κατασκευαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι το δίκτυο αποχέτευσης της Στυλίδας, έχει παρουσιάσει πολλά  προβλήματα από την κατασκευή του και χρειάζεται νέα μελέτη και ανακατασευή. Θα το δούμε στην επόμενη θητεία.

Αγροτική και Αστική Οδοποιία:

  1. Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση και τσιμεντόστρωση μιας σειράς αγροτικών δρόμων στο δήμο μας σε Σπαρτιά, Παλαιοκερασιά, Καραβόμυλο, Άνυδρο, δυο δρόμοι στη Στυλίδα, Πελασγία προϋπολογισμού 1,54 εκατ. ευρώ.
  2. Αρχίζει Σεπτέμβρη 2023 άλλη μια αγροτική οδοποιία από ΕΣΠΑ 500.000 ευρώ σε Σπαρτιά, Αχινό (δυο δρόμους), Καραβόμυλο, Αχλάδι, Ράχες και Βαθύκοιλο (δυο δρόμους).
  3. Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση μεγάλου μέρους της οδού του Λογγιτσίου 209.000 ευρώ.
  4. Ασφαλτοστρώθηκαν και τσιμεντοστρώθηκαν, εσωτερικοί δρόμοι σε Πελασγία, Μύλους, Σπαρτιά, Ράχες, Γλύφα (τρεις από τους έξι), Καραβόμυλο, Στυλίδα, Αγία Μαρίνα, Αυλάκι (περιφερειακός και Πουρνάρα). Το έργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 90%.
  5. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας , χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- Ελλάδα 2.0 προϋπολογισμού περίπου 2,1 εκατ. ευρώ. Προχωράμε στη διαδικασία συμβασιοποίησης.  
  6. Γενικά ξοδέψαμε για τις λακκούβες και αποκατάσταση εσωτερικών δρόμων σε ολόκληρο το δήμο κατά την τετραετία πάνω από 150.000 ευρώ.

Αντιπλημμυρικά Έργα:

  1. Δημοπρατήθηκε εκπόνηση μελέτης ύψους 170.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της Αγίας Μαρίνας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
  2. Αντιπλημμυρικά έγιναν επίσης σε Γλύφα και  Πελασγία .
  3. Αντιπλημμυρικά έργα έγιναν στο Πάρκο του Λαού στη Στυλίδα, στη Δημοτική Αγορά  και στο Θέατρο που κόστισαν 40.000 ευρώ.
  4. Αντιπλημμυρικά έργα έγιναν επίσης στο χώρο της λαϊκής αγοράς και στο Κοκκινόχωμα Στυλίδας.
  5. Αντιπλημμυρικό έργο έγινε και στην ιρλανδική διάβαση Βελά στον Αχινό.

Αθλητικοί χώροι:

  1. Κατασκευάσαμε το γήπεδο Ραχών προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.
  2. Κατασκευάζεται του γήπεδο ΔΑΚ της Στυλίδας με υβριδικό χλοοτάπητα προϋπολογισμού 378.498 ευρώ.
  3.  Κατασκευάσαμε γήπεδο καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) στο Πάρκο του Λαού στη Στυλίδα.
  4. Κατασκευάσαμε τρίτο γήπεδο αντισφαίρισης (τένις) και συντηρήσαμε τα άλλο δύο γήπεδα στο Πάρκο του Λαού στη Στυλίδα.
  5. Κατασκευάσαμε γήπεδο 5επί 5 στην Πελασγία.
  6. Αλλάξαμε μπασκέτες στο δημοτικό σχολείο του Αχινού.
  7. Κατασκευάσαμε γήπεδο καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) στον Καραβόμυλο.
  8. Επισκευάσαμε το γήπεδο 5 επί 5 στη Στυλίδα στο (ΔΑΚ).
  9. Επισκευάσαμε το γήπεδο μπάσκετ στη Γλύφα
  10. Επισκευάσαμε το γήπεδο μπασκετ στους Μύλους.
  11. Κατασκευάσαμε γήπεδο καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) στο Αυλάκι.
  12. Κατασκευάζεται γήπεδο 5 επί 5 στην Αγία Μαρίνα.
  13. Κατασκευάζεται το γήπεδο καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) στο Αχλάδι.
  14. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδοτήσεων για την κατασκευή γηπέδου 5 επί 5 στον Αχινό. Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του γηπέδου.
  15. Προχωράει η διαδικασία νομιμοποίησης του γηπέδου της Γλύφας. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε είναι ότι μεγάλο μέρος του γηπέδου είναι δασικό. Επιπλέον, υπάρχει μια διένεξη με κάποιον ιδιώτη που διεκδικεί μια λωρίδα ως δρόμο στο ανατολικό τμήμα του γηπέδου. Για την περίπτωση αυτή έχουμε απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, ενώ το δασικό έχει ήδη επιλυθεί. Να σημειωθεί ότι έχουμε εκπονήσει και τις μελέτες κατασκευής των γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα προϋπολογισμού  για Πελασγία 390.000 και αντίστοιχα 320.000 ευρώ για Γλύφα.
  16. Τέλος, παραλάβαμε ένα ημιτελές δεσμευμένο στους αναδόχους Κλειστό Γυμναστήριο. Αποπληρώσαμε την οικονομική υποχρέωση μέσα από δικαστική διαδικασία στην ανάδοχο εταιρεία του έργου μέσω προγράμματος και όχι χρήματα του δήμου. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη αποκατάστασης και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,5 εκ. ευρώ περίπου και αποτελείται από δύο υποέργα. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του ενός υποέργου από την Περιφέρεια Στερεάς, ύψους 900.000 ευρώ και το δεύτερο υποέργο θα χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ.

Επιτρέψτε μου επίσης να σημειώσω ότι πετύχαμε την κατασκευή δύο αλιευτικών καταφυγίων σε Αχλάδι και Γλύφα προϋπολογισμού πάνω από 6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι ήταν μεγάλη επιτυχία διότι από τα τέσσερα αλιευτικά καταφύγια που είχαν προγραμματιστεί για ολόκληρη Στερεά, τα δύο εξ αυτών κατασκευάστηκαν στο Δήμο Στυλίδας. Όπως και ότι επί θητείας μας ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Λιμανιού της Γλύφας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας μας ολοκληρώθηκε η μελέτη του Λιμένα της Στυλίδας, που εκκρεμούσε από το 2004. Παρόλο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δήμου, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και τη βοήθεια της Περιφέρειας καταφέραμε να έχουμε μια ώριμη μελέτη έτοιμη προς χρηματοδότηση ύψους 19,5 εκατ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία επίσκεψή του στη Στυλίδα υποσχέθηκε ότι το  έργο που θα αλλάξει τη οικονομία ολόκληρης της Στερεάς θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προσωπικά, για μένα η κατασκευή του λιμένα ήταν και είναι στοίχημα, το είχα δηλώσει προεκλογικά το 2019 και από την πλευρά μου όλο το προηγούμενο διάστημα έκανα κάθε δυνατή παρέμβαση προς κάθε κατεύθυνση και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Η κατασκευή του λιμανιού είναι βασικός μας στόχος και θα κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας για να γίνει πραγματικότητα.

LR: Σε προηγούμενη συνέντευξη σας έχετε μιλήσει για νοικοκύρεμα του δήμου. Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

ΑΠ: Νοικοκύρεμα σημαίνει ότι ο δήμος έχει τακτοποιημένα οικονομικά, παρ’ όλες τις ανατιμήσεις των προϊόντων, να μπορεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, δύσκολα αλλά σταθερά και χωρίς εποπτεία. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στον τριμηνιαίο απολογισμό της οικονομικής υπηρεσίας.

Νοικοκύρεμα σημαίνει ότι δεν επιβαρύναμε το δήμο με βάρη, επιπλέον δάνεια,  ότι βάλαμε σε τάξη το πρόβλημα των λογαριασμών της ύδρευσης που πραγματικά υπήρχε ένα χάος. Και για την άρδευση έγινε προσπάθεια συμμαζέματος, παρόλο που στον τομέα αυτό χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

Όμως νοικοκύρεμα σημαίνει αναβάθμιση των κτιρίων, των κοινοχρήστων χώρων, συμμάζεμα των περιουσιακών στοιχείων του δήμου για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε σε επόμενη φάση.

  1. Επισκευάσαμε τα τρία κτίρια του Δημαρχείου της Στυλίδας, των οποίων η εικόνα δεν θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια δημόσια υπηρεσία. Για παράδειγμα, το κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το κεντρικό Ταμείο του δήμου δεν θυμίζει τίποτα από το χώρο που στέγαζε παλιότερα το ΚΕΠ. Μεταφέραμε το ΚΕΠ στην πλατεία Στυλίδας. Έγινε μεγάλος θόρυβος γι αυτό, κατηγορήθηκα προσωπικά ότι σπαταλάω λεφτά του Δήμου για ενοίκια, κλπ…ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το κτήριο του ΚΕΠ χρηματοδοτείται και θα χρηματοδοτείται για πάντα από ειδικό κονδύλι του ΥΠΕΣ που είναι για το σκοπό αυτό, το οποίο χρησιμοποιήσαμε και εκμεταλλευτήκαμε. Ξέρετε γιατί; Γιατί δουλεύουμε σκληρά και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Τα οφέλη της μεταφοράς του ΚΕΠ στην πλατεία Στυλίδας είναι πολλαπλά…. Και νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν …
  2. Ανακαινίσαμε όλα τα σχολεία του Δήμου, τουαλέτες, ράμπες ΑΜΕΑ, περιφράξεις, παράθυρα , πυροπροστασία κλπ. Με χρηματοδοτήσεις από Πράσινο Ταμείο, από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ,  από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Θα συνεχίσουμε για ότι άλλο χρειαστεί. Ο Παιδικός Σταθμός Στυλίδας είναι πλήρως ανακαινισμένος από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
  3. Έγινε προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια του Δήμου. Έχουμε τα αποτελέσματα από τον ΟΑΣΠ και ίσως είμαστε ο πρώτος δήμος στην Περιφέρεια που εφάρμοσε το πρόγραμμα και προχωρούμε και στην επόμενη φάση του ελέγχου.
  4. Αλλάξαμε βραχίονες και φωτιστικά σώματα σε όλο το δήμου που κόστισαν πάνω από 40.000 ευρώ.
  5. Εκπονήσαμε Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στο Δήμο Στυλίδας, χρηματοδότηση 40.000 ευρώ Πράσινο Ταμείο. Περιμένουμε τα παραδοτέα.

Κοινόχρηστοι χώροι:

  1. Κατασκευάσαμε 16 παιδικές χαρές , χρηματοδότηση από πράσινο ταμείο για 8 παιδικές  180.000 ευρώ και οι υπόλοιπες 8 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. 200.000 ευρώ.  Υπολείπεται η κατασκευή κάποιων ακόμη σε Στυλίδα, Μαρίνη, Άνυδρο και να συμπληρωθούν κάποια παιχνίδια ακόμη στις ήδη υπάρχουσες. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η παιδική χαρά της Στυλίδας στο Πάρκο του Λαού, απέσπασε πανελληνίως για το 2021 χάλκινο βραβείο στο διαγωνισμό BEST CITY AWARDS και η παιδική του Αχλαδίου απέσπασε πανελληνίως τρίτο  βραβείο για το 2022.
  2. Κατασκευάσαμε την πλατείας της Καρυάς στη Στυλίδα που έχει μεγάλη σημασία για τους Στυλιδιώτες.
  3. Στις 5 Σεπτέμβρη ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας της Στυλίδας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς με  προϋπολογισμό 990.000 ευρώ. Το έργο αποτελείται επίσης από υποέργα τα οποία επιβαρύνεται ο Δήμος Στυλίδας. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα αναβαθμίσει αισθητικά το κέντρο της πόλης μας.
  4. Προχωρούμε σε ανάπλαση του κοινοχρήστου χώρου (πλατεία) Γλύφας και στη Στυλίδας στο χώρο που βρίσκεται κάτω από το Δημαρχείο. Χρηματοδότηση 214.000 ευρώ από Πράσινο Ταμείο. Το έργο αρχίζει τέλος Αυγούστου 2023.
  5. Καθαρίσαμε, αναβαθμίσαμε το πάρκο του λαού στη Στυλίδα, επισκευάσαμε την περίφραξη, καθαρίσαμε και επισκευάσαμε το θέατρο, την λίμνη, το βαγόνι, το μνημείο ηρώων’. Σήμερα είναι ένας πολύ όμορφος περιποιημένος χώρος για να επισκεφτεί κανείς.
  6. Επισκευάσαμε τη Δημοτική Αγορά Στυλίδας με συγχρηματοδότηση με την Περιφέρεια Στερεάς περίπου 150.000 ευρώ.  
  7. Ολοκληρώνεται σε ποσοστό 70% η τροποποίηση του παλαιού ελαιοτριβείου της Γλύφας, ως χώρος πολλαπλών χρήσεων (πολιτιστικό κέντρο που δεν έχει η Γλύφα. Χρηματοδότηση 715.000  ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
  8. Τοποθετείται σύστημα πυρανίχνευσης στο Λογγίτσι, με χρηματοδότηση 291.000 ευρώ. Το σύστημα αυτό είναι πρωτοποριακό είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται κάτι τέτοιο και είναι το πιο σύγχρονο σε όλη την χώρα.
  9. Καθαρίσαμε και συμμαζέψαμε το συνεργείο του Αχινού (παλαιό εργοστάσιο Φαρμάκη). Επιπλέον, εκπονήθηκε και παραλάβαμε μελέτη για την κατασκευή Πράσινου Σημείου στο χώρο αυτό μαζί με τα κτίρια που περιέχει. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε με 49.600 ευρώ.  Θα υποβάλλουμε αίτημα για την κατασκευή του έργου.
  10. Έγινε συντήρηση-επισκευή της Γέφυρας της Σπαρτιάς. Η γέφυρα είχε σοβαρό προβλήματα στατικότητας. Παραδόθηκε ασφαλής στους δημότες.
  11. Παραδόθηκε στους δημότες το Πολυιατρείο Ραχών με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 700.000 ευρώ. Ταυτόχρονα έγινε επισκευή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς το Κέντρο Υγείας Στυλίδας.
  12. Προχωρούμε στην κατασκευή ενός ψηφιακού μουσείου στον Αχινό (ψηφιακής έκθεσης) στο παλιό δημοτικό σχολείο με προϋπολογισμό 353.620 ευρώ. Χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης. Έχει ήδη προχωρήσει σε ποσοστό 90 % η επισκευή του κτιρίου και συνεχίζουμε με το ψηφιακό δεύτερο μέρος της χρηματοδότησης.
  13. Ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι και προχωρούμε σε δημοπράτηση της αποκατάστασης του κτιρίου της ΔΑΝΕΞ και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο. Πετύχαμε χρηματοδότηση περίπου 9 εκ. ευρώ. Μετά από μεγάλο αγώνα, αλλαγή της μελέτης που υπήρχε ….Χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
  14. Τοποθετήσαμε πέντε νέες στάσεις λεωφορείων, ύψους 30.000 ευρώ σε Στυλίδα, Πελασγία και Ράχες , χρηματοδότηση από ΥΠΕΣ.
  15. Από χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ αγοράσαμε απορριμματοφόρο ύψους 150.000 ευρώ, σκούπα  και χρηματοδότηση από ΥΠΕΣ 120.000 ευρώ για νέο απορριμματοφόρο που θα κοστίσει 136.000 τελικά, το οποίο αναμένεται.
  16. Προχωρούμε στην επισκευή του τοιχίου αντιστήριξης στο νότιο τμήμα του περιβόλου του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράιδας με  χρηματοδότηση 60.000 από ΥΠΕΣ και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα χρηματοδότηση μελέτης 190.000 ευρώ για την  αποκατάσταση του καθολικού ναού.
  17. Έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μελέτη για κατασκευή νέου Δημαρχείου προϋπολογισμού 2.265.000 ευρώ. Ελπίζω στην επόμενη θητεία να πραγματοποιηθεί και αυτός ο στόχος.  
  18. Έχουμε εκπονήσει πάνω από 200 μελέτες κατά την τελευταία τετραετία. Πολλές από αυτές είναι έτοιμες για να υποβληθούν σε επόμενη πρόσκληση.
  19. Επίσης όλη την τετραετία που διανύσαμε έγιναν πολλά μικρά έργα που είναι όμως σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών. Εννοείται ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα, γι’ αυτό ζητούμε άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των δημοτών, να συνεχίσουμε και  να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε. Να σημειωθεί ότι από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του 2019 έχουμε υλοποιήσει περίπου το 80% αυτών, αλλά έγιναν και πολλά που δεν είχαμε υποσχεθεί.

LR: Μιλήσατε για έργα υποδομής, όμως ο Δήμος Στυλίδας είναι αγροτικός, τι έχετε κάνει για τον αγροτικό τομέα μέχρι σήμερα;  

ΑΠ: Πράγματι στην οικονομία του δήμου Στυλίδας κυριαρχεί ο πρωτογενής τομέας που είναι κυρίως η ελιά, το λάδι και τα παράγωγά της και είναι η πιο συχνή καλλιέργεια. Η περιοχή ίσως έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στη Φθιώτιδα.

Εμείς τώρα, ως Δήμος για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, το 2020 προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου με το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ. Το Τμήμα έχει κάνει ήδη  χημική ανάλυση δειγμάτων ελαιολάδου από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας με επικεφαλής τον Καθηγητή της Αναλυτικής Χημείας και Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαο Θωμαϊδη, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στην ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και όχι μόνο,  μάλιστα δε τα ευρήματα της προκαταρτικής αυτής μελέτης τα παρουσιάσαμε την ημέρα που υπογράψαμε το μνημόνιο με το Πανεπιστήμιο.

Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης για να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, και η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να δώσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου σε διαφορετικό επίπεδο και δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στο προϊόν αυτό που με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσε να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των δημοτών. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση και σε κρατικούς φορείς. Είναι στόχος που θα πετύχουμε στην επόμενη θητεία μας.

Ο Δήμος είναι στο πλευρό των συνεταιρισμών και των ιδιωτών και μάλιστα είμαστε ο πρώτος δήμος που διεκδίκησε δικαστικά το brand name της ελιάς καλαμών για την περιοχή μας. (στην Καλαμάτα καλλιεργείται μόνο το 3ή 4% της συνολικής παραγωγής της ποικιλίας αυτής).

Επίσης το Σεπτέμβρη του 2022, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργάνωσε τριήμερο συνέδριο, με στόχο την ενημέρωση σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο της κοινής αγροτικής πολιτικής 2023- 2027 του προγράμματος LEADER., που αφορούσε τη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία.

Επιπλέον, όπως ήδη αναφέρθηκα προκειμένου να στηρίξουμε τους παραγωγούς έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης με την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων. Και θα συνεχίσουμε να αντικαταστήσουμε το αρδευτικό μας δίκτυο σταδιακά σε ολόκληρο το Δήμο. Έχουμε κάνει ήδη καταγραφή των αναγκών.

Τέλος, για την αύξηση της παραγωγής των αγροτών σημαντικό ρόλο παίζει η αγροτική οδοποιία. Μέχρι στιγμής κατασκευάσαμε περίπου 20 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας και βέβαια επιχειρούμε σε καθημερινή βάση με τα δικά μας μέσα για την βελτίωση των αγροτικών δρόμων μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να ασφαλτοστωθούν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι του δήμου μας.

LR: Στον κοινωνικό τομέα, έχουν γίνει πράγματα;

ΑΠ: Έχω δεσμευθεί για την δημιουργία ΚΑΠΗ. Είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας Νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπου θα συμπεριλαμβάνει ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ ενηλίκων για άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό.

Έχει ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια στο Τμήμα Περιβάλλοντος αίτηση για κατ’ εξαίρεση πράξης αναλογισμού για τη διάνοιξη δρόμου για την ασφαλή πρόσβαση γονέων και μαθητών στο 1ο δημοτικό σχολείο Στυλίδας. Παρακολουθούμε και περιμένουμε την απάντηση από την Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού δοκιμάστηκε σκληρά το εθνικό μας σύστημα υγείας. Στο Δήμο Στυλίδας καταφέραμε με τη συνεχή στήριξη της δημοτικής αρχής να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο όλων των ηλικιών και διαφορετικών αναγκών πολίτες.

Η οικογένεια στο Δήμο Στυλίδας είναι ακόμη ένας σημαντικός πυλώνας της κοινωνίας μας. Οι παππούδες μας, οι γονείς μας είναι για εμάς τα θεμέλιά της και οι άνθρωποι που κρατούν την οικογένεια δεμένη στα όμορφα και στ’ άσχημα. Ο Δήμος μας τους φροντίζει, τους νοιάζεται και τους τιμά. Οι υπηρεσίες της Κοινωνικής Δομής «Βοήθεια στο σπίτι» , αλλά και το Κέντρο Κοινότητας είναι δίπλα στους δημότες με σεβασμό και συχνά πέραν του ωραρίου τους στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. κ. Συμεών, ιδρύθηκαν δύο παραρτήματα του Ωδείου της Μητροπόλεως Φθιώτιδας, σε Ράχες και Πελασγία, δίνοντας τη δυνατότητα κυρίως στα νέα παιδιά να αποκτήσουν μουσική παιδεία και ένα ακόμη εφόδιο για τη ζωή τους.

Να σημειώσω ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι Δήμοι δοκιμάζονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα για την οποία μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν και οι άνθρωποι. Παρ όλες τις απρόβλεπτες δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε η διοίκηση και οι υπηρεσίες του δήμου επέδειξαν μεγάλη ετοιμότητα σε θέματα πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανένα δυσάρεστο συμβάν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας από πλημμύρες, φωτιές, ατυχήματα από χιόνι και παγετό.

LR: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγόρησαν για καθυστέρηση των έργων. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με αυτό;

ΑΠ: Αυτή ήταν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η δουλειά της αντιπολίτευσης. Να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και παραπληροφόρηση. Κανένας δήμαρχος δεν καθυστερεί τα έργα για κανένα λόγο, όταν μάλιστα έχει γίνει τόση προσπάθεια και τόσος κόπος για να έρθουν αυτά τα χρήματα στο δήμο. Τα έργα ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος. Η όποια καθυστέρηση, αν υπάρξει, είναι αστάθμητος παράγοντας και δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει, αν και στο ζήτημα της αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης των Ραχών στελέχη της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να δημιουργήσουν αναχώματα και πέτυχαν κάποια καθυστέρηση του έργου. Τα δικά μας έργα έχουν πάρει το δρόμο τους και τα περισσότερα είναι σε εξέλιξη. Τα επόμενα χρόνια ο  Δήμος Στυλίδας θα είναι ένας τελείως διαφορετικός δήμος και αυτό θα αποδειχθεί σύντομα.

Το άλλο αφήγημα ενός εκ των υποψηφίων που τυγχάνει να είναι και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είναι ότι, ενώ βεβαίως παραδέχεται ότι εμείς καταφέραμε να φέρουμε στο δήμο μας τόσα πολλά χρήματα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει μικρή απορρόφηση των κονδυλίων.

Άλλη μια εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Να τονίσω λοιπόν ότι η απορρόφηση της χρηματοδότησης γίνεται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία των εργασιών. Κανένα έργο δεν αποπληρώνεται εκ των προτέρων ώστε να φανεί η απορρόφηση. Σταδιακά με την πάροδο των εργασιών και μετά από έλεγχο της επιβλέπουσας αρχής προχωρά και η αποπληρωμή.

LR: Μιας και μιλήσατε για καθημερινότητα, πείτε μας πως είναι τα πράγματα στο Δήμο Στυλίδας.

ΑΠ: Δύσκολα θα σας έλεγα. Έχουμε σοβαρή έλλειψη προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, έχουμε παλιά οχήματα, απορριμματοφόρα, φορτηγά, μηχανήματα έργου, που συχνά παρουσιάζουν βλάβες, έλλειψη προσωπικού σε ειδικότητες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων που είναι το άλφα και το ωμέγα σε ένα δήμο. Οι δρόμοι λόγω παλαιότητας όπως και τα δίκτυα χρειάζονται συντήρηση, τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε πολλαπλάσιο κόσμο, πολλά σκουπίδια, πολλές βλάβες δικτύων, χόρτα που κάθε εβδομάδα θέλουν κόψιμο και γενικά αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολα την καθημερινότητα .

Οι υπάλληλοι, οι Αντιδήμαρχοι και γενικότερα όλο το προσωπικό καταβάλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να έχουμε μια αξιοπρεπή εικόνα. Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι η πιο δύσκολη αποστολή του δήμου, λόγω της μεγάλης μείωσης  των κρατικών επιχορηγήσεων, των τεράστιων ποσών που πληρώνουμε για την αποκομιδή των σκουπιδιών, την ηλεκτροδότηση, επίσης δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, αφού οι προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.  Παρόλα αυτά, δουλεύουμε σκληρά με αυτά τα μέσα που διαθέτει ο δήμος. Γι αυτό και είναι σημαντικές οι υποδομές που σας έλεγα πριν. Όταν για παράδειγμα υπάρχουν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης δεν έχουμε βλάβες, που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται λακκούβες από τις επισκευές κλπ. Το ίδιο ισχύει για τα σκουπίδια. Λίγο προσωπικό, πολλές βλάβες στα οχήματα, πολύς κόσμος, πολλά απορρίμματα και μάλιστα το καλοκαίρι είναι για εμάς βραχνάς γιατί αντιμετωπίζουμε πολύ περισσότερα προβλήματα. Με την αντικατάσταση των οχημάτων αλλά και πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ μπορούμε να πετύχουμε την εικόνα που επιθυμούμε για το δήμο μας.

Σ’ ένα καθημερινό αγώνα υπάρχουν πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, πάντα όμως με επικοινωνία και συνεργασία ξεπερνιόνται, σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπική μας προσπάθεια ειδικά στο θέμα της καθαριότητας. Μια πόλη παραμένει καθαρή όχι μόνο γιατί την καθαρίζουμε αλλά και γιατί φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε και εμείς οι ίδιοι σωστά τα απορρίμματα μας. Ένας τόπος δεν πάει μπροστά χωρίς συλλογική συνείδηση, ομαδική προσπάθεια και αλληλεγγύη.

LR: Θέλετε να μας πείτε σε τι διαφέρετε από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και για ποιο λόγο οι δημότες της Στυλίδας να εμπιστευτούν εκ νέου εσάς στο τιμόνι του δήμου;

ΑΠ: Να σας πω. Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Το όραμά μας είναι τα έργα μας. Το 2019 στόχος μας ήταν να φέρουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε στο δήμο μας και το πράξαμε. Το 2023 στόχος μας είναι αφενός η ολοκλήρωση των έργων, και αφετέρου η βιώσιμη ανάπτυξη, που θα διαμορφώσει το μέλλον του δήμου μας για τις επόμενες γενιές.

Η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένας όρος εντυπωσιασμού. Είναι ένας τρόπος σκέψης και δράσης που σέβεται το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία μας.

 Ένα στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι κρίσιμο γιατί μας παρέχει έναν οδικό χάρτη, μια σαφή κατεύθυνση που θα καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας. Δεν πρόκειται για βιαστικές ή τυχαίες πρωτοβουλίες, αλλά για προσεκτικά μελετημένα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο πράσινο, καθαρότερο και πιο ανθεκτικό δήμο. Και ένας βιώσιμος δήμος είναι ένας οικονομικά ισχυρός δήμος. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο, όπως άλλωστε πράξαμε και το 2019, για το επόμενο βήμα, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα ωφελήσει όλους μας.

Στην προεκλογική μου ομιλία υποσχέθηκα και έπραξα. Και μάλιστα προχωρήσαμε σε περισσότερα από όσα υποσχεθήκαμε. Στην προεκλογική μου του 2023 θα καταθέσω ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης που να προάγει την κοινωνική ισότητα και εξασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη και στις ευκαιρίες για πρόοδο που θα προκύψουν και που θα αλλάξει ριζικά τον τόπο μας.

Και νομίζω ότι έχει αποδειχθεί ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας.

LR: Έχετε όραμα για το Δήμο σας ή και πως βλέπετε τον εαυτό σας την επόμενη μέρα;

ΑΠ: Σας απαντώ με μια λέξη. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά, όπως είναι γνωστό για μένα και τους στενούς συνεργάτες μου. Θα σταθούμε προσγειωμένα στην καθημερινότητα, να βελτιώσουμε ώσπου να λυθούν αρκετά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα,  με την ολοκλήρωση των έργων που είναι σε εξέλιξη. Μου είχατε κάνει την ίδια ερώτηση το 2019 και σας είχα πει ότι στοίχημά μου είναι να έχουν ποιότητα ζωής οι δημότες του Δήμου Στυλίδας. Να πίνουν καθαρό νερό, να έχουν δρόμους για πάνε στα σπίτια και στα χωράφια τους, να μην έχουν πρόβλημα με τα αδέσποτα, να έχουν χώρους για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, να έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, να έχουν ασφαλείς παιδικές χαρές, να έχουν σωστό φωτισμό ….

Νομίζω ότι όλα αυτά τα τηρήσαμε, εκτός ίσως από το θέμα με τα αδέσποτα. Το ζήτημα αυτό είναι ευαίσθητο, γιατί ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για τα ζώα, δεν επιτρέπεται να τα «μαζέψουμε» όπως λένε κάποιοι που δεν τα αγαπούν και βέβαια δεν υφίσταται η έννοια του κυνοκομείου. Ένα κέντρο φιλοξενίας των ζώων, όταν ένας δήμος μπορεί να το υποστηρίξει με προσωπικό και συντήρηση, που δυστυχώς ο δήμος μας δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, στην πραγματικότητα είναι ότι είναι ένα νοσοκομείο για τον άνθρωπο.

Δηλαδή να μεταφέρονται εκεί τα ζώα μέχρι να αποθεραπευτούν μετά από στείρωση ή κάποια ασθένεια και να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στο σημείο που τα περισυλλέξαμε. Τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται γιατί κάποιοι τα αφήνουν στους δρόμους χωρίς φροντίδα και χωρίς σεβασμό και όχι γιατί ο δήμος δεν κάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς αυτό είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλη την Ελλάδα και όχι μόνο το Δήμο Στυλίδας. Εμείς από την πλευρά μας ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα για περίθαλψη, στείρωση, περισυλλογή, τροφή, από-παρασίτωση και εμβόλια από όσα μας χορηγεί η πολιτεία.  

LR:  Κλείνοντας τη συζήτησή μας, τι θα πείτε στους δημότες σας για να σας ψηφίσουν;

ΑΠ: Οι εκλογές είναι διλήμματα και τα διλήμματα είναι πολλά:

Ποιους πρέπει να εμπιστευτούν οι δημότες;  αυτούς που δεν έχουν δεύτερες σκέψεις, που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που δεν έχουν οικονομικά οφέλη από την εκλογή τους ή τους εργολάβους που θα μεγαλώσουν την επιχείρηση τους;

Αυτούς που έχουν ηθική, καθαρά χέρια και καθαρό βλέμμα ή αυτούς που έχουν δεύτερες σκέψεις και προσβλέπουν σε κάτι άλλο;  

Αυτούς που έχουν γνώσεις, μόρφωση, εμπειρία, αποφασιστικότητα ή αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δήμο για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα;

Αυτούς που μπορούν να βρίσκονται στα κέντρα λήψεις αποφάσεων και να πετυχαίνουν στόχους για το συμφέρον του δήμου ή αυτούς που έχουν γεμίσει τον κόσμο με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα;  

Ας δουν λοιπόν τα  προγράμματα των συνδυασμών και κατά πόσο είναι ρεαλιστικά, τους υποψηφίους που συμμετέχουν και φυσικά την προσωπικότητα, το παρελθόν, την εντιμότητα  των υποψηφίων δημάρχων και είμαι σίγουρη ότι θα επιλέξουν το σωστό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση