Ποιο είναι το όραμα του Μάριου Παπαθανασίου για την πόλη της Λαμίας;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 08:18 Ποιο είναι το όραμα του Μάριου Παπαθανασίου για την πόλη της Λαμίας;

«Τώρα είναι ο χρόνος που πρέπει νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και οπτική να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πόλης μας χωρίς να βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα....», τονίζει ο Μάριος Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στο LamiaReport.

Ο Μάριος Παπαθανασίου είναι μάχιμος Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Νομικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί μόνιμα στη Λαμία και είναι ο μεγαλύτερος γιος του Θανάση Παπαθανασίου και της Αντιγόνης Κρανιώτη, νυμφευμένος με την Ελένη Σακκά, κόρη του Δικηγόρου Γιώργου Σακκά. 

Από το 2006 είναι εγγεγραμμένος στο Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας, συνεχίζοντας την δικηγορική παράδοση του παππού του και πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Ηλία Κρανιώτη εκπροσωπώντας πλήθος οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών σε δικαστηριακό και συμβουλευτικό επίπεδο, ειδικευμένος σε ζητήματα Αστικού και Διοικητικού Δικαίου (ιδίως Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοσίων Συμβάσεων και Ασφάλισης Υγείας ως συνεργαζόμενος Δικηγόρος του ΕΟΠΥΥ) και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Έχει ασχοληθεί ενεργά με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δικηγόρος και είναι Ταμίας του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας από το 2017 έως σήμερα.

O Μάριος Παπαθανασίου μιλά στον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για την απόφασή του να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και πως οραματίζεται τη Λαμία του αύριο, επισημαίνοντας πως «την επόμενη μέρα η πόλη μας χρειάζεται όλους, θα πρέπει να επενδύουμε στην κοινωνική συνοχή και τον πολιτικό πολιτισμό και όχι σε διχαστικές πρακτικές και συμπεριφορές».

Συνέντευξη:

LR: Δεύτερη φορά υποψήφιος με την Περήφανη Πόλη του Θύμιου Καραΐσκου, πρώτη φορά βέβαια στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Για ποιους λόγους πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε εκ νέου με την πολιτική;

ΑΠ: Η ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι κάτι πρόσκαιρο και ευκαιριακό. Είναι μία συνειδητή απόφαση ζωής την οποία έλαβα για να μπορέσω να φανώ χρήσιμος σε αυτή την πόλη που μου έχει προσφέρει τόσα πολλά. Μία πόλη στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι, η οποία με τίμησε, με αγκάλιασε και με στηρίζει ως επαγγελματία και ως άνθρωπο και για την οποία είναι χρέος και καθήκον μου να της ανταποδώσω την αγάπη αυτή που τόσο απλόχερα μου έχει δώσει.

Ο κύριος και μοναδικός μου στόχος είναι να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ και να υπηρετήσω τον Δήμο με όλες μου τις δυνάμεις. Άλλωστε είμαι μάχιμος δικηγόρος και αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί τώρα είναι ο χρόνος που πρέπει νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και οπτική να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της πόλης μας χωρίς να βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα.

LR: Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Μάριου Παπαθανασίου στον Δήμο της Λαμίας και πόσο ψηλά βάζει τον πήχη σε αυτή την προσπάθεια;

ΑΠ: Η Λαμία μας είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες, προοπτικές και δυναμική τις οποίες πρέπει και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Βέβαια θα ήταν εντελώς άτοπο να πει κανείς ότι δεν έχει προβλήματα ωστόσο το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι να το αντιληφθείς, να το εντοπίσεις και να δημιουργήσεις ένα σχέδιο αντιμετώπισης του.

Σε αυτό ακριβώς το μοτίβο η υφιστάμενη δημοτική αρχή έχοντας καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο ήδη από το 2019 προχώρησε και εντόπισε εγγενείς αδυναμίες της πόλης της Λαμίας αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και μία πολιτική επίλυσης τους. Και είναι αυτή η στρατηγική η οποία ήδη έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στην νέα θητεία της δημοτικής αρχής.  Συνεπώς στα πλαίσια αυτά δεν τίθεται θέμα του πόσο ψηλά βάζουμε τον πήχη αλλά πόσο ψηλά μπορούμε να τον βάλουμε και σε αυτό η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει ταβάνι.

Περαιτέρω οφείλω να επισημάνω ότι προτεραιότητες, με την έννοια της αποκλειστικής χρονικής προτίμησης, δεν υπάρχουν γιατί κάθε πρόβλημα του καθενός δημότη έχει την βαρύτητα και την σοβαρότητα του. Ωστόσο ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω ότι στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής θα πρέπει να υπάρξει μία επίταση των πολιτικών και των παρεμβάσεων σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, όπως παρεμβάσεις με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών και της καθημερινότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, της τρίτης ηλικίας, των μονογονεϊκών οικογενειών, των κακοποιημένων γυναικών κλπ, αλλά και επικέντρωση σε ζητήματα πολιτισμού και ανάδειξης ιστορικών χωρών, που άλλωστε αποτελούν και συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Επίσης η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία έτη, καθιστά επιτακτική ανάγκη τον σχεδιασμό σειράς νέων αντιπλημμυρικών έργων που θα προστατεύουν ολόκληρη την πόλη της Λαμίας, με επέκταση και επαύξηση της δυνατότητας του υφισταμένου δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων, αλλά κυρίως την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση ενός δικτύου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου από τους αρμόδιους φορείς (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρεια κλπ).

LR: Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι λόγοι που ένας ψηφοφόρος πρέπει να επιλέξει και να ψηφίσει τον Μάριο Παπαθανασίου;

ΑΠ: Οι ψηφοφόροι επιλέγουν και θα επιλέξουν και σε αυτές τις εκλογές ποιον θα τιμήσουν με την ψήφο τους με βάση το προγραμματικό λόγο και το όραμα που παρουσιάζεται από τον κάθε υποψήφιο. Συνεπώς έχω την άποψη ότι ερώτηση θα έπρεπε να αναδιατυπωθεί ποιος είναι ο προγραμματικός λόγος και ποιο είναι το όραμα του Μάριου Παπαθανασίου για την πόλη της Λαμίας.

Οι προγραμματικές θέσεις συνοψίζονται στην δίπτυχο αφενός μεν των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που θα οδηγήσουν την πόλη μας μπροστά (ΠΕΛ, κολυμβητήριο, νέα δημοτική αγορά κλπ) αφετέρου δε στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη (αστικές αναπλάσεις, στήριξη ευπαθών ομάδων, επένδυση στον πολιτισμό κλπ).

Ωστόσο τα μεγάλα λόγια και οι κενές υποσχέσεις δεν ήτανε ποτέ στοιχείο του χαρακτήρα μου και δεν θα γίνουν ούτε τώρα. Αυτό το οποίο μπορώ να εγγυηθώ και να δεσμευτώ απέναντι στους συντοπίτες μου είναι εργασία, μεθοδικότητα, προσήλωση και ακεραιότητα. Το όραμα μου είναι μία πόλη φιλική προς τους πολίτες, μία πόλη η οποία θα προδιαθέτει ευχάριστα τους επισκέπτες, μία πόλη την οποία θα είμαστε περήφανοι να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

LR: Ωστόσο η Λαμία μαστίζεται από χρόνια προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί τόσα χρόνια, όπως η διαρκής μείωση του νέου πληθυσμού ή η έλλειψη πράσινου. Πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι Λαμία όπως όλες οι πόλεις της Ελλάδας έχει τις ιδιαιτερότητες της και τα προβλήματα της. Ωστόσο κανένα πρόβλημα δεν είναι χωρίς λύση. Όπως συνηθίζω να λέω κάθε ταξίδι χιλιομέτρων ξεκινάει πάντα με ένα βήμα. Ήδη έχουν μπει οι βάσεις και σε πολλές περιπτώσεις έχει προχωρήσει ουσιαστικά η αντιμετώπιση ζητημάτων που χρόνιζαν στην πόλη μας, όπως ενδεικτικά η αναμόρφωση και ανακατασκευή πλέον της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, πράγμα που αποδεικνύει ότι ακόμη και τα δυσκολότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται αρκεί να υπάρχει όραμα, πρόγραμμα, διάθεση και όρεξη για δουλειά.

Ειδικότερα όμως τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης (κολυμβητήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αστικές αναπλάσεις, ΠΕΛ κλπ) όχι μόνο δημιουργούν τις συνθήκες αλλά και τις προοπτικές ανάσχεσης της φυγής των νέων αλλά προδιαγράφουν μια Λαμία διαφορετική, μια Λαμία φιλική και ελκυστική στους κατοίκους της, μια Λαμία όπως όλοι τη θέλουμε και τη φανταζόμαστε. Συνεπώς για να απαντήσω και στο ερώτημα σας το θέμα δεν είναι πως θα λύσουμε τα προβλήματα της Λαμίας αλλά εάν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε εκείνες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για την πρόοδο της πόλης μας, μια απόφαση που η υφιστάμενη δημοτική αρχή έχει ήδη αποδείξει ότι την έχει λάβει συνειδητά.

Σε κάθε δε περίπτωση η επίλυση των προβλημάτων της Λαμίας είναι συλλογική υπόθεση, για την ομάδα της Περήφανης Πόλης, μια ομάδα που μέσα από τη σύνθεση απόψεων, οπτικών, βιωμάτων και δεξιοτήτων μπορεί και θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο της παρούσας δημοτικής αρχής καθιστώντας αυτό το συν της σύνθεσης το συνεκτικό στοιχείο και το θετικό πρόσημο που θα φέρει η παράταξη μας στην πόλη της Λαμίας.

LR: Ποια είναι η άποψη σας για το πολιτικό κλίμα των ημερών;

ΑΠ: Η ανάπτυξη της πόλης μας είναι μια συλλογική προσπάθεια και όχι υπόθεση ενός ατόμου. Σε αυτή την προσπάθεια μάλιστα κανένας δεν περισσεύει, αντιθέτως μέσα από τη σύνθεση απόψεων, ιδεών και σκέψεων μπορεί να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Είναι βέβαια προφανές ότι δεν μπορούμε όλοι να έχουμε τις ίδιες θέσεις. Ωστόσο οι αντιπαραθέσεις πρέπει να εστιάζουν σε παράθεση επιχειρημάτων και προγραμματικών θέσεων και όχι σε προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες ούτε προσφέρουν αλλά αντιθέτως διχάζουν και οδηγούν σε οπισθοδρόμηση και όχι στην πρόοδο.

Άλλωστε θα πρέπει να επισημάνω ότι Λαμία είναι μία πόλη που όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και επειδή ακριβώς την επόμενη μέρα η πόλη μας χρειάζεται όλους, θα πρέπει να επενδύουμε στην κοινωνική συνοχή και τον πολιτικό πολιτισμό και όχι σε διχαστικές πρακτικές και συμπεριφορές.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση