Επενδύσεις και υποδομές: Το στοίχημα για τη γεωστρατηγική εξέλιξη της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 07:50 Επενδύσεις και υποδομές: Το στοίχημα για τη γεωστρατηγική εξέλιξη της Ελλάδας

Η υλοποίηση σημαντικών έργων στην Περιφέρεια καλύπτει το επενδυτικό κενό των προηγούμενων χρόνων. Το πρόβλημα με τα ανεκτέλεστα έργα, τα εργατικά χέρια και η έλλειψη ταλέντου σε ανθρώπινο κεφάλαιο…

Το δίπτυχο, επενδύσεις και υποδομές και ο δρόμος που ανοίγουν για την περιφερειακή ανάπτυξη, ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν το 2ο Thermopylae Forum που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών.

Στο πάνελ βρέθηκαν, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AVAX Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος και ο Financial Advisory Partner Deloite Greece Δημήτριος Νεκτάριος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας παρουσιάσει στην εισαγωγική του ομιλία 16 έργα που υλοποιούνται, προγραμματίζονται και τα οποία πρόκειται να δώσουν τη δυναμική προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και γενικά να δώσουν ισχύ στην περιοχή της Φθιώτιδας, επικεντρώθηκε στη συνέχεια σε τέσσερα σημεία που θα βοηθήσουν να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί γεωστρατηγικά πολύ περισσότερο.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη βελτίωση της σχέσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, παρατηρώντας ότι το δημόσιο πρέπει να είναι πιο συνεπές, αλλά και οι ιδιώτες να παραδίδουν τα έργα στην ώρα τους και εντός προϋπολογισμού! Επιπλέον αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση επισημαίνοντας ότι 16 δισεκατομμύρια σε έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και δεν έχουν εκτελεστεί. Επέμεινε επίσης ότι τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι για λίγους και δεν αφορούν μόνο έργα της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας, κάνοντας αναφορά στα έργα της ΠΕ Φθιώτιδας, όπως η Ογκολογική Κλινική του ΓΝ Λαμίας και τα ΤΕΠ, το λιμάνι της Στυλίδας, η ΠΕΛ, οι Θερμοπύλες, ο Ε65 (το κομμάτι βέβαια από την Καλαμπάκα και πάνω) και οι σταθμοί φόρτισης για όλους τους δήμους της χώρας.

Τέλος ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε στρατηγικά έργα, σημειώνοντας ότι εκτός από τους οδικούς άξονες, χρειαζόμαστε το σύνδεσμο Λιμένων και ΒΙΠΕ με έναν καλύτερο ελληνικό σιδηρόδρομο και ανέφερε το ενδιαφέρον των Ινδών για να βγουν στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας, της Βουλγαρίας για την έξοδο που αναζητά στη Μεσόγειο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των Σέρβων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην αξιοποίηση όλων των λιμανιών και τη σύνδεσή τους με τις χερσαίες εξόδους της χώρας, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα και να παίξει Ελλάδα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο γεωστρατηγικά.

Στα έργα που ολοκληρώθηκαν, ολοκληρώνονται ή προγραμματίζονται σε Φθιώτιδα κι Στερεά Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. Υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρούν στοχευμένα και με σεβασμό στο περιβάλλον, υλοποιώντας έργα μικρά και μεγάλα, συνδεδεμένα με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους.

Οι τρεις μεγάλοι οδικοί άξονες που συνδέονται με τη Φθιώτιδα, όπως είπε συμπληρώνονται και με ένα τέταρτο μεγάλο έργο όπως αυτό της παράκαμψης Χαλκίδας.

«Η Στερεά Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είτε μόλις ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ούτε λίγο ούτε πολύ εννέα λιμάνια, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Φθιώτιδα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που άκουσε με μεγάλη χαρά τον Υπουργό Υποδομών να αναφέρει ότι μετά τα 10 εκατ. που εξασφαλίστηκαν για την εκβάθυνση του Λιμένα Στυλίδας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα βρεθούν και τα υπόλοιπα 10 από το Υπουργείο επιτρέποντας στην Περιφέρεια να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα έβρισκε από τα δικά της προγράμματα σε άλλα έργα.

Ο κ. Σπανός στη δευτερολογία του επέμεινε σε δύο λέξεις: «διεκδίκηση και ιεράρχηση», εξηγώντας ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν έργα, αξιολογώντας όμως και ιεραρχώντας τους σκοπούς με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και της χώρας.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AVAX, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί ο Όμιλος, εκ των οποίων στην περιοχή το εμβληματικό Μπράλος - Άμφισσα, ενώ συνολικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων ξεπερνά τα 3 δις.

Απαντώντας ουσιαστικά στη σχέση δημοσίου και ιδιωτών, τόνισε ότι «αν κάποιος θέλει την έγκαιρη και ποιοτική ολοκλήρωση ενός έργου, αυτός είναι ο ίδιος ο ανάδοχος. Αυτή είναι η νοοτροπία που διέπει τη λειτουργία μας και μας έχει καθιερώσει στην Ελληνική και διεθνή αγορά για την αξιοπιστία μας» και δεσμεύτηκε ότι και σε αυτή τη συγκυρία θα ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις αλλά και στην εμπιστοσύνη με την οποία τους περιβάλλει το Υπουργείο Υποδομών.

Ο κ. Μιτζάλης, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα εργατικών χεριών, που επηρεάζει την εξέλιξη και έγκαιρη ολοκλήρωση σημαντικών έργων. Πρόβλημα που βιώνει και ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας του τουρισμού, όπως παρατήρησε. Ο Όμιλος AVAX σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο εξετάζει τη λύση εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, ωστόσο ζήτησε από τον Υπουργό ευελιξία στο κομμάτι των υπερωριών, όταν το ζητούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Το ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ως κρατικό ταμείο επενδύσεων, στην επίτευξη του στόχου μιας ολιστικής ανάπτυξης, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλος.

Ο κ. Λαμπρόπουλος στάθηκε στην αξιοποίηση των 80 δις του του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Ευρωπαϊκών Ταμείων, τα οποία μαζί με τους ιδιωτικούς πόρους θα ξεπεράσουν τα 100. Από την πλευρά της η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, έφτασε σε δύο μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες με δύο μεγάλα αραβικά funds ύψους 4,2 δις ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του όχι μόνο για την έλλειψη εργατικών χεριών αλλά κυρίως για την έλλειψη ταλέντου σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι επόμενος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο ψηφιακός και αναφέρθηκε στην όρεξη ξένων κολοσσών και στην επένδυσή τους για τη ψηφιακή διακυβέρνηση στη χώρα μας.

Σε μια πολύ σημαντική στιγμή βρίσκεται ο κλάδος των υποδομών, σύμφωνα με τον Δημήτριο Νεκτάριο, Financial Advisory Partner της Deloite Greece.

Ο κ. Νεκτάριος μίλησε με νούμερα και αναφέρθηκε:

  • Σε 60 έργα ΣΔΙΤ ύψους 9 δις, 20 συμβασιοποιημένα υπό κατασκευή ή υπό λειτουργία και 40 σε διάφορα στάδια διαγωνιστικά ή ωρίμανσης.
  • Στο ΤΑΙΠΕΔ και το φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς για αναβάθμιση εθνικών υποδομών, σε αεροδρόμια, λίμνες, μαρίνες και βασικούς οδικούς άξονες πλέον των 10 δις ευρώ
  • Στα 16 μεγάλα έργα άνω των 6 δις του Υπουργείου Υποδομών και
  • Στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο σε αρδευτικά και υδρευτικά έργα της τελευταίας 50ετίας, με 6 έργα ύψους 680 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νεκτάριος τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κλάδος των υποδομών μπορεί να δημιουργήσει πλούτο - οικονομική ευημερία και αυτό είναι το θετικό μήνυμα.

Δείτε το βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση