Λαμία: «Η ηλεκτροκίνηση το μέλλον της αυτοκίνησης»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 09:22 Λαμία: «Η ηλεκτροκίνηση το μέλλον της αυτοκίνησης»

Μέχρι και 28.000 ευρώ επιδότηση για «πράσινα ταξί». Η Ελλάδα ως κόμβος ενέργειας και η μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου…

«Ανάπτυξη, Ενέργεια και Οικονομία - Οι προκλήσεις του αύριο», ήταν μία από της ενότητες του «Thermopylae Forum II» που πραγματοποιήθηκε στο Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024.

Βασική ομιλήτρια η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, η Γενική Γραμματέας Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Βασιλική Λοΐζου, ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης Energy Resources & Industrials Leader της Deloitte Greece και ο Λαμιώτης επιχειρηματίας Χρυσόστομος Καρέλλης.

Την συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Γιαννέλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η κα Αλεξοπούλου στην αρχική της τοποθέτηση έκανε μια γενική αναφορά στις Μεταφορές και τις προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ως Υπουργείο κάνουν ότι είναι δυνατό για να στηρίξουν τον κλάδο να γίνει πιο ανταγωνιστικός μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. «Το στοίχημα είναι όχι να ακολουθήσουν αλλά να πρωτοπορήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Στη δευτερολογία της η κα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στην ηλεκτροκίνηση που αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης, κάνοντας αναφορά σε 4 μεγάλα προγράμματα που θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι πολίτες, οι δήμοι και οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» και στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», που επιδοτούν ηλεκτρικά οχήματα αλλά και στο «Φορτίζω παντού», που αποτελεί πρόγραμμα για τους δήμους με τοποθέτηση προσβάσιμων στους πολίτες, φορτιστές.

Τέλος η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», που όπως επισήμανε, υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί η επιδότηση να φτάσει και τα 28.000 ευρώ ή το 50% του νέου ηλεκτρικού ταξί.χ

Ένα πρόγραμμα που το χαρακτήρισε ως ευκαιρία και ο κ. Καρέλλης, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να γίνουν όλα με τη σωστή σειρά, καθώς χρειάζεται και η κατάλληλη υποδομή. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι η Λαμία θα μπορούσε να γίνει το κέντρο φόρτισης για όσα ηλεκτρικά οχήματα θα κινούνται στην εθνική οδό αφού βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της διαδρομής.

Για τη στρατηγική θέση της Λαμίας, είχε αναφερθεί και στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καρέλλης, περιγράφοντας και ένα χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και για τις επιχειρήσεις που θα ήθελαν να ενεργοποιηθούν στην περιοχή. Έθεσε ωστόσο την ανάγκη ενεργοποίησης πρώτα της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την πολιτεία. Βέβαια επισήμαινε ότι και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να εξασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον με σταθερότητα ειδικά στα φορολογικά.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της ελληνικής επαρχίας, τα οποία παίζουν το ρόλο τους για το δημογραφικό όπως εξήγησε.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η μη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ενεργειακών κοινοτήτων που δεν στηρίχθηκαν, όπως είπε, σε αντίθεση με μεγάλες επενδύσεις που εξυπηρετήθηκαν ενώ έρχονται σε κόντρα με τους ανθρώπους της περιοχής. Ανέφερε μάλιστα ότι 3.055 έργα κοινοτήτων παρουσίαζαν αδυναμία σύνδεσης σε ποσοστό 48%.

«Αν θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη να στηρίξουμε περιφέρεια και Πρωτογενή τομέα», είπε για να ρωτηθεί στη συνέχεια για το δημογραφικό. Ο κ. Σαρακιώτης έκανε λόγο για διάχυση της ανάπτυξης στους λίγους και τη μη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, αιτιολογώντας την απόγνωση του αγρότη που κάποτε πλήρωνε 5 λεπτά αγροτικό τιμολόγιο και πλέον δεν μπορεί να επιβιώσει στην ύπαιθρο.

Αναφέροντας επίσημα στοιχεία της Ουνέσκο, δείχνουν ότι οι νέοι επιλέγουν χώρα εξετάζοντας τις εργασιακές συνθήκες, τις οικονομικές απολαβές, αλλά και αν υφίσταται τομέας έρευνας, συγκρίνοντας την Ελλάδα που δίνει ελάχιστα σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, κάνοντας μάλιστα και μια σύγκριση και με την Τουρκία.

Η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών Επενδύσεων Βασιλική Λοΐζου, που εκπροσωπούσε και τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, έκανε λόγο για μια Ελλάδα που μεταλλάσσεται και εξελίσσεται σε κόμβο ενέργειας και σε ένα διεθνές σταυροδρόμι μεταφορών και επενδύσεων υπογραμμίζοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο.

Αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο υποστήριξε ότι δίνει έμφαση στην πράσινη οικονομία και καινοτομία και συμπληρώνει ένα ευνοϊκό πλαίσιο και ένα σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον για την ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων με συμπράξεις.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Deloitte Greece Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης περιέγραψε τη μεγάλη ομάδα ενέργειας ίσως από τις πιο σημαντικές αγορές με έργα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη χώρα μας. Περιέγραψε ότι το 43% της ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ και ακόμη 8% από υδροηλεκτρικά που μεταφράζεται σε πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής.

Στην δεύτερη τοποθέτησή του ο κ. Ελευθεριάδης ανέφερε την πρόβλεψή του για πολλές ακόμη επενδύσεις στην Ελλάδα στο μέλλον, καθώς εταιρίες αναζητούν έδρα στη χώρα μας, κάτι που θα αυξήσει το εργατικό δυναμικό και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που είναι ήδη κέντρο πολλών ξένων επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά έκανε τέλος στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ανάγκη τα πανεπιστήμια να βγάλουν νέα μυαλά, νέα στελέχη.

Δείτε το βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση