Σήμερα η παρουσίαση του λευκώματος "Στερεά Ελλάδα, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 08:06 Σήμερα η παρουσίαση του λευκώματος "Στερεά Ελλάδα, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας"

Στις 7:00'  το απόγευμα της Τετάρτης (20/3) στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος "Στερεά Ελλάδα, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας", του Βαγγέλη Στεφανή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το Λεύκωμα με τίτλο «Στερεά Ελλάδα, στο σταυροδρόμι της Ιστορίας» περιέχει:

 - Εξαιρετικές αναπαραγωγές από πρωτότυπα χαρακτικά κυρίως χάρτες που αποτυπώνουν τη διαχρονική πολιτιστική διαδρομή ως συνέχεια στον ιστορικό χωροχρόνο. Πρόκειται κυρίως για γραμμικές χαλκογραφίες, χρωμολιθογραφίες και επιχρωματισμένες λιθογραφίες που  χρονολογούνται από το 1620 έως το 1885.

- Δίγλωσσο κείμενο που επεξηγεί και τεκμηριώνει τον κατάλογο έργων από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παυλόπουλο

Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Λαμιώτη συλλέκτη, Ευαγγέλου Στεφανή,  φιλολόγου-ιστορικού .

Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια αισθητικής και ιστορικής αξίας.

Πρόκειται για μια δράση πολιτισμού που περιλαμβάνει εμβληματικά τοπόσημα της Στερεάς Ελλάδας (μεταξύ των οποίων Θερμοπύλες, Δελφοί, Πλαταιές, Χαλκίδα, κόλπος των Σαλώνων, χάρτες του Ιωάννη Πετρώφ ), όπως αυτά αποτυπώνονται στην παγκόσμια Ιστορία Τέχνης μέσα από την χαρτογραφία.

Το Λεύκωμα αποτελεί το αποτύπωμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και λειτουργεί ως πολιτιστικό «διαβατήριο» διότι συμβάλλει ουσιαστικά στην συγκρότηση μιας ισχυρής πολιτιστικής, πνευματικής και ιστορικής – αρχαιολογικής ταυτότητας.

Παράλληλα αναδεικνύει και αξιοποιεί το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε μία παρέμβαση υποδομής σε επίπεδο πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας.

Λειτουργεί αναπτυξιακά και κοινωνικά για το σύνολο της Περιφέρειας στο βαθμό που μοχλεύει ένα πολιτιστικό κεφάλαιο ικανό να σωρεύσει προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών καθώς καθιστά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τόπο προορισμού.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση