Γοργοπόταμος: 75 χρόνια μετά, η πράξη που μας ενώνει

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 17:59 Γοργοπόταμος: 75 χρόνια μετά, η πράξη που μας ενώνει

Με κάθε επισημότητα γιορτάσθηκε και φέτος η ιστορική επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ως κορυφαία πράξη της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Επίσημοι και μη, απόγονοι των αγωνιστών των πολύπαθων εκείνων χρόνων, με την παρουσία τους διατράνωσαν την ανάγκη ύπαρξης εθνικής συμφιλίωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις. Πολλά τα παραδείγματα ανά τους αιώνες για το τι πετύχαμε ενωμένοι και πόσα καταστρέψαμε όταν Έλληνες σκότωναν Έλληνες.

Φέτος παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και απόγονοι των Βρετανών σαμποτέρ που υποστήριξαν το εγχείρημα των Ελλήνων αντιστασιακών, ανάμεσά τους και η ελληνοβρετανίδα κόρη του Έλληνα σαμποτέρ Θέμη Μαρίνου.

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην ψυχή και την αστείρευτη επιθυμία των Ελλήνων για λευτεριά, που έδωσαν το μήνυμα και στην υπόλοιπη σκλαβωμένη Ευρώπη. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς και συνάμα μαρτυρικούς τόπους που αποτελούν το σημερινό Δήμο Λαμιέων, υπογραμμίζοντας το χρέος της διεκδίκησης των εθνικών αποζημιώσεων.

Μία σύντομη ιστορική διαδρομή έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ευθύμιος Καραΐσκος σημειώνοντας πως «είμαστε ένας σπουδαίος λαός με μεγάλα όμως εθνικά ελαττώματα», παραθέτοντας τις καλές και τις κακές στιγμές από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα που μαρτυρούν πόσα σπουδαία πράγματα κατορθώσαμε και πόσο στη συνέχεια αδικήσαμε τους εαυτούς μας.

Ακολούθησε η ομιλία – χαιρετισμός του εκπροσώπου της Κυβέρνησης υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου και της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη.

Ξεχωριστή στιγμή ο χαιρετισμός της νέας πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith και της Roz Stephens που παρουσίασε και τα υπόλοιπα παιδιά και συγγενείς των Βρετανών σαμποτέρ.

Στη συνέχεια ο τέως υπουργός Γιώργος Σούρλας, στη σύντομη ομιλία του ζήτησε μια ειδική προτομή με τους Άρη, Ζέρβα και Γουντχάουζ ως μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Χρήστο Οικονόμου.

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ, μίλησε ο Δημήτρης Γερογιάννης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών, την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση