Για τον Δημήτρη Τζήμα (του Κώστα Θερμογιάννη)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 09:20 Για τον Δημήτρη Τζήμα (του Κώστα Θερμογιάννη)

Γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης.

Διαβάζοντας την επιστολή των γιατρών και του Νοσοκομείου Λαμίας για την απόλυση του πνευμονολόγου Δημήτρη Τζήμα, έγραψα μερικές σκέψεις μου....

"Για τον Δημήτρη Τζήμα"

Είναι κάποιες στιγμές που ο νόμος πρέπει να παύει να είναι απρόσωπος και ψυχρός και τη δυναμική του να την μετατρέπει σε ασπίδα προστασίας των πολιτών. Που πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω γιατί αν εφαρμοστεί στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του, παύει να υπηρετεί το κοινό συμφέρον, την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Που πληγώνει την κοινωνία και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Που χάνει την ίδια του την ουσία γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές και τις αξίες του κράτους δικαίου.

Τον ιατρό πνευμονολόγο Δημήτρη Τζήμα δεν τον γνωρίζω. Δεν έχω υπάρξει ασθενής του ούτε υπήρξε ασθενής τους κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Κι όμως, μετά την ανακοίνωση των συναδέλφων του, που με μεγάλη θλίψη διάβασα στα μέσα ενημέρωσης, ότι το ίδιο το κράτος που τον διέταξε και τον τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία, τώρα τον απολύει γιατί πληγώθηκε από αυτή και κλονίστηκε η υγεία του, νιώθω πραγματικά πως υπήρξα ασθενής του και ότι με θεράπευσε πλήρως. Ασθενής του όχι με κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά με σοβαρό ζήτημα ανασφάλειας και φόβου για εμένα και για τα παιδιά μου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο γιάτρεψε γνωρίζοντας και νιώθοντας ότι τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του ήταν εκεί για εμάς, για όλους τους συμπολίτες που νόσησαν. Νιώθω πως γιάτρεψε την αγωνία μου κι ας μην το γνωρίζει ο ίδιος. Κι ας μην ξέρει ότι προσφέροντας αγόγγυστα και νυχθημερόν τις ιατρικές του υπηρεσίες και την ίαση στους ασθενήσαντες, προσέφερε ακόμα σημαντικότερες υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες του γιατί καταλάβαιναν πως εκείνος ήταν το ισχυρότερο ανάχωμα απέναντι στην απειλή που αντιμετωπίσαμε. Που στάθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος και στήριξε έναν σημαντικό θεσμό, αυτό της υγείας και της περίθαλψης, σε μια απολύτως κρίσιμη στιγμή κι όταν όλοι εμείς το είχαμε μεγάλη ανάγκη.

Κι όμως, το κράτος εφαρμόζοντας αδυσώπητα το νόμο, τον απολύει. Το νόμο που αν είχε μάτια θα ήταν δακρυσμένα για την περίπτωσή του κι αν είχε πρόσωπο θα ήταν βαθύτατα θλιμμένο. Που αν είχε φωνή θα ούρλιαζε για την αδικία και την χωρίς ηθική εφαρμογή του. Που αν είχε συνείδηση θα ξέσκιζε τις σάρκες του για να μη γίνει η αιτία εφαρμογής αυτής της παράλογης, αντικοινωνικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς. Ως πολίτης αυτού του τόπου δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να δεχτεί ότι ο άνθρωπος αυτός θα χάσει τη δουλειά του και μαζί με αυτή θα χάσει την αξιοπρέπειά του κι όλα τα όνειρα που έχει κάνει για τη ζωή του, για την οικογένειά του και για τα τέσσερα παιδιά του επειδή έκανε το καθήκον του απέναντι στο κράτος και σε όλους εμάς τους συμπολίτες του. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτη και κοινωνικά απαράδεκτη η ψυχρή διαχειριστική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η ιδιαιτερότητά του. Χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη ο ίδιος ο άνθρωπος, ο αγώνας του και η προσφορά του κατά την εφαρμογή του νόμου. Διότι αν η πολιτεία δεν μπορεί να αντιληφθεί την προσπάθεια των ίδιων των ανθρώπων της, τότε ποιων ανθρώπων πολιτεία είναι;

Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τους συναδέλφους του Δημήτρη Τζήμα που ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση της απόλυσής του. Εύχομαι και παρακαλώ κι άλλες φωνές να συνδράμουν ώστε ο άνθρωπος αυτός μη χάσει τη δουλειά του. Εύχομαι επίσης, μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να πληγώνει όλους εκείνους που αγωνίζονται γι’ αυτή.

Κώστας Θερμογιάννης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση