Γράμμα από το μέλλον (του Κώστα Θερμογιάννη)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 19:43 Γράμμα από το μέλλον (του Κώστα Θερμογιάννη)

Γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης.

Τούτες οι σκέψεις δεν είναι για να διαβαστούν σήμερα, προορίζονται για τους υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό Φθιώτιδας των εκλογών του 2028!

Λαμία, 8/10/2028

Στο σημείο της Ιστορίας που βρισκόμαστε, οι εξελίξεις και οι αλλαγές στη ζωή μας γίνονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που απαιτείται πια σοβαρή προσπάθεια για να τις μεταβολίσουμε επαρκώς ώστε να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας. Με σύμμαχο κυρίως την τεχνολογία, τα ολοένα αναπτυσσόμενα οικονομικά εργαλεία αλλά και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ο πλανήτης προχωρά με ιλιγγιώδη ρυθμό πάνω στο γρήγορο τρένο τής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Ένα τρένο, το ρυθμό του οποίου ευτυχώς η Φθιώτιδα μπόρεσε να ακολουθήσει με επάρκεια και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος κατά το παρελθόν, όπως η συρρίκνωση του πληθυσμού, η εξάπλωση της ανέχειας και της φτώχειας και η θεσμική αποψίλωση της περιοχής. Η εποχή της εκκωφαντικά σιωπηλής απαξίωσης της Φθιώτιδας ξεπεράστηκε την πενταετία 2024 – 2028 ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Το σημαντικότερο ίσως όλων, είναι το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε επιτέλους αληθινή φωνή στους πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους συνέδραμαν και ενίσχυσαν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό του τόπου τους.

Με απλές, πλην όμως όχι αυτονόητες κατά το παρελθόν, πολιτικές αποφάσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδραίωσε την κοινωνική διαβούλευση για τις σημαντικές υποθέσεις του τόπου, υιοθέτησε την πλήρη διαφάνεια στη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση ενώ η τακτική λογοδοσία αποτέλεσε κυρίαρχο μέλημα των αυτοδιοικητικών πολιτικών. Με την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση των σημείων εξυπηρέτησης των πολιτών, όλες οι συναλλαγές απαιτούν πια ελάχιστο χρόνο και κόπο για να διεκπεραιωθούν και να ολοκληρωθούν. Η επιχειρηματικότητα ενισχύθηκε τόσο μέσα από τις θεσμικές παρεμβάσεις και την ενδυνάμωση του παραγωγικού τομέα με την πλήρη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και με την πρότυπη λειτουργία του θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, που αποτελεί πια ορόσημο για τόσο για τη Λαμία όσο και τη Φθιώτιδα ολόκληρη. Η καινοτόμος ιδέα που εφαρμόστηκε για την προσέλκυση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων με τη δημιουργία των υποδομών για τη φιλοξενία και τη λειτουργία τους με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους, απέδωσε πέραν του αναμενόμενου κάνοντας τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή ένα από τα σημαντικότερα καινοτομικά κέντρα της Ελλάδας. Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και η νέα φιλοσοφία που εφαρμόστηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων από τα οποία πια παράγεται ενέργεια που διατίθεται τόσο για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε ευάλωτα νοικοκυριά, έκανε πράξη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης.

Την πενταετία 2024 – 2028 με την ενεργοποίηση όλων των μελετών που συντάχθηκαν για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μεγάλα και σημαντικά έργα έθεσαν τις βάσεις τους. Ειδικά για τον Σπερχειό ποταμό, οι παρεμβάσεις άρχισαν να δείχνουν ότι το πρόβλημα των καταστροφικών   πλημμυρών αντιμετωπίζεται επαρκώς την ίδια στιγμή που ο φυσικός του πλούτος έγινε για πρώτη φορά πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη τόσο των εμπορευματικών όσο και των τουριστικών λιμένων της περιοχής αλλά και το ενεργό υδατοδρόμιο το οποίο συνδέει τη Φθιώτιδα με το Αιγαίο Πέλαγος, ως πηγές προστιθέμενης αξίας για την περιοχή, συναθροίζονται με την τουριστική αξιοποίηση των Θερμοπυλών, του Δέλτα του Σπερχειού, του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, των ιαματικών πηγών και των εξαιρετικών παραλιών της Φθιώτιδας με τις Γαλάζιες Σημαίες, κάνοντας την ανάπτυξη μια καθημερινή πρακτική. Αυτό λοιπόν που απομένει για τον τόπο μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό και με  τον ίδιο αμείωτο ρυθμό η υιοθέτηση της νέας αυτοδιοικητής φιλοσοφίας που ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023 ώστε να μη δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να ισχυριστεί ποτέ ότι η ανάπτυξη στη Φθιώτιδα άργησε μια μέρα εξαιτίας της ολιγωρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Κώστας Θερμογιάννης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση