Ο πολιτισμός και η ιστορία εφαλτήριο ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων (του Νίκου Τζιόπα)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 17:02 Ο πολιτισμός και η ιστορία εφαλτήριο ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων (του Νίκου Τζιόπα)

Κάθε τόπος παγκοσμίως, εκείνο που θέτει ως στόχο για να αναπτυχθεί οικονομικά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Τα πιο κοινά από αυτά είναι τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του μια και είναι αυτά που δίνουν ώθηση στις κοινωνίες για να αναπτυχθούν. Κι αυτό γιατί τα πολιτιστικά προϊόντα που παράγει ένας λαός διαχρονικά, είναι αυτά που έχουν περάσει στην συνείδησή του, έχουν «ποτίσει» γενιές και γενιές και είναι αυτά που χαρακτηρίζουν απόλυτα την Ταυτότητα του κοινωνικού συνόλου.

Η ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων όμως, εκτός από τον ορισμό της ταυτότητάς μας, μπορούν να παίξουν κι έναν σημαντικό, αν όχι πρωταρχικό, ρόλο στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η πόλη της Λαμίας αλλά και οι κωμοπόλεις και τα χωριά του διευρυμένου δήμου μας (Υπάτη, Παύλιανη, Γοργοπόταμος, Λειανοκλάδι κ.α.) στηρίζονται κυρίως στην αγροτική οικονομία και στην παροχή υπηρεσιών. Βιομηχανία και εμπόριο έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, τα περίφημα «λουτρά» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πόλη σε άνθιση έχουν εγκαταλειφθεί, η τοπική οικονομία οδηγείται σε μαρασμό και ο πολιτισμός εκπροσωπείται και περιορίζεται μόνο στα τοπικά πανηγύρια, τα οποία πραγματοποιούνται χάρη στις προσπάθειες τοπικών συλλόγων και προσώπων με μεράκι.

Η Βιομηχανία και το Εμπόριο αποτελούν μεγάλο και καίριο κεφάλαιο που θα εξεταστεί ξεχωριστά όπως και το ζήτημα των «Λουτρών». Όμως τα συγκριτικά πολιτιστικά και ιστορικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, είναι εδώ, μας «φωνάζουν» από το παρελθόν και μας δείχνουν τον δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης.

Πρέπει επιτέλους η Δημοτική Αρχή να δει ότι:

- Οι Θερμοπύλες, δεν είναι απλά ένα χωριουδάκι αλλά ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά μνημεία ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ! Ο Λεωνίδας και οι 300 του δεν έσωσαν μόνο την τιμή της Ελλάδας αλλά την τιμή και την ύπαρξη όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Δε νομίζω να πιστεύει σήμερα κάποιος ότι η εγκατάλειψη του χώρου φανερώνει στον διερχόμενο κάτι τέτοιο.

- Το ιερό της Πυλαίας Δήμητρας (Αρχαία Ανθήλη) αποτέλεσε ιστορικά την πρώτη Αμφικτυονία (πρόδομος ΟΗΕ και ΕΟΚ). Ένα ιερό που πλην του ναού, θραύσματα του οποίου φαίνονται ακόμα όταν δεν καλύπτονται από την πλούσια χλωρίδα της περιοχής, διαθέτει αρχαίο θέατρο, στάδιο και μια σειρά από κτίσματα που περιμένουν να «ανακαλυφθούν».

Θα μπορούσε ο Δήμος να ξεκινήσει την προσπάθεια έστω διαθέτοντας για αρχή…. Χορτοκοπτικά μηχανήματα….

-Η γέφυρα της Αλαμάνας όπου θυσιάσθηκε ο Διάκος, ο πλάτανος στις Κομποτάδες όπου οι επαναστάτες του 21 ορκίστηκαν πίστη στον αγώνα, τα Βασιλικά Υπάτης όπου πραγματοποιήθηκε μία από τις πρώτες νίκες των επαναστατημένων Ελλήνων είναι ορισμένα από τα σημεία του Δήμου μας που οφείλουμε να αναδειχθούν περισσότερο.

-Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην κοιλάδα του Σπερχειού διεξήχθη μία από τις σημαντικότερες μάχες του Βυζαντίου έναντι των Βουλγάρων, όπου το 997μ.χ. ο Στρατηγός Νικηφόρος Ουρανός τους κατατρόπωσε.

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος, όπως τέλος δεν πρέπει να έχει η θέληση της Διοίκησης του Δήμου Λαμιέων που θα προκύψει από τις ερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου, να αναδείξει την περιοχή της Λαμίας, να προσδώσει στα τοπικά ιστορικά μνημεία την μεγαλοπρέπεια που τους αξίζει. 

Με μία εκδήλωση «μία φορά το χρόνο» και με σπασμωδικές παρεμβάσεις, οι τουρίστες δεν θα έρθουν, η τοπική οικονομία θα συνεχίσει να βουλιάζει και οι νέοι της Λαμίας θα αναζητούν την τύχη τους είτε σε διπλανές, είτε σε πιο μακρινές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού…

Νίκος Τζιόπας

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση