ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη τους μετανάστες γιατί “γερνάει” – Η Γερμανία πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός των προσφύγων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 15:08 ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη τους μετανάστες γιατί “γερνάει” – Η Γερμανία πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός των προσφύγων

Η Ευρώπη γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο και έχει ανάγκη από τους μετανάστες, τους οποίους όμως δεν επιθυμούν πολλοί Ευρωπαίοι.

Αυτό αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με την έκθεση, η γηραιά ήπειρος ενδεχομένως να μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού, μέχρι περίπου το 2020, εντάσσοντας περισσότερες γυναίκες και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους στον εργασιακό τομέα. Μία επιπλέον, λύση θα ήταν, αναφέρει η έκθεση, η ενθάρρυνση της κινητικότητας εντός της Ευρώπης και η καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων μεταναστών.

"Αν κλείσεις την πόρτα (στη μετανάστευση), θα πληρώσεις το οικονομικό τίμημα", λέει ο Ζαν Κριστόφ Ντιμόν, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στον ΟΟΣΑ, μία διακυβερνητική δεξαμενή σκέψης με έδρα το Παρίσι.

"Επί του παρόντος, μπορούμε να αξιοποιούμε καλύτερα τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη εδώ, προσαρμόζοντας με καλύτερο τρόπο τις δεξιότητές τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σε έναν πιο μακρινό ορίζοντα, (το θέμα) δεν θα περιορίζεται σε αυτό, αλλά θα αφορά και την αύξηση της ροής των μεταναστών", προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, την Eurostat, στη Γερμανία, τα 82 εκατομμύρια κάτοικοι θα περιοριστούν σε 74,7 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και ο μέσος όρος ηλικίας τους θα αυξηθεί στα περίπου 50 έτη. Κάποιες από τις εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο ζοφερές τοποθετώντας τον γερμανικό πληθυσμό στα 65 εκατομμύρια μέχρι το 2060.

Η Γερμανία ο δημοφιλέστερος ευρωπαϊκός προορισμός για τους μετανάστες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Γερμανία μετατράπηκε από το 2012 και μέχρι σήμερα, στον κύριο προορισμό της μετανάστευσης στην Ευρώπη και ο δεύτερος, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
"Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι πλέον η δεύτερη σε σημασία χώρα ως προς τη ροή μεταναστών, τη στιγμή που το 2009 κατείχε την 9η θέση", αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για τη μετανάστευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το 2012, η Γερμανία υποδέχθηκε περίπου 400.000 μετανάστες. Πρόκειται για την τελευταία χρονιά για την οποία ο ΟΟΣΑ διαθέτει πλήρη στοιχεία. Είναι λιγότερο από το ένα εκατομμύριο μετανάστες που υποδέχθηκαν οι ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο από τους 286.000 της Βρετανίας , τους 259.000 της Γαλλίας και τους 258.000 της Ιταλίας.

Μεγάλο μέρος των μεταναστών στη Γερμανία προέρχεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας έχει προσελκύσει μετανάστες από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που διαθέτουν παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με το Βερολίνο, αλλά και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Συνολικά, ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε κατά 0,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ για το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται αύξηση κατά 1%. Σήμερα στις χώρες του ΟΟΣΑ ζουν 115 εκατομμύρια μετανάστες, δηλαδή "περί το 10% του πληθυσμού", καταλήγει η έκθεση.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση