Phil Read: Έφυγε από τη ζωή ο «Πρίγκιπας της Ταχύτητας»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 15:55 Phil Read: Έφυγε από τη ζωή ο «Πρίγκιπας της Ταχύτητας»

Ο κόσμος των αγώνων μοτοσικλέτας και του MotoGP είναι πιο φτωχός καθώς ο αναβάτης-θρύλος Phil Read έφυγε από τη ζωή.

Ένας από τους μεγαλύτερους αναβάτες που γνώρισαν οι πίστες των Grand Prix μοτοσικλέτας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών. Ο Phil Read άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Canterbury της Αγγλίας σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας μια απίστευτη κληρονομιά πίσω του. Ο Βρετανός αποτέλεσε όχι μόνο έναν ταχύτατο αναβάτη, αλλά και ένα είδωλο των αγώνων που ανέβασε σε άλλο επίπεδο το MotoGP τόσο με την συμπεριφορά του, όσο και με τις τεχνικές οδήγησής του.

Ο Phil Read γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1939 στο Luton και στα πρώτα του χρόνια έδειξε την αγάπη του για την μηχανολογία και τις μοτοσικλέτες. Ο πρώτος του αγώνας έγινε το 1955, στα 16 του χρόνια, με μια Velocette KSS και αργότερα συνέχισε με την BSA σε τοπικούς αγώνες. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 1960 όταν κέρδισε το Manx GP με μια μοτοσικλέτα της Norton.

 
 
 
 

Η πρώτη νίκη σε παγκόσμιο επίπεδο ήρθε το 1961 όταν στη σέλα μιας Yamaha κατάφερε να κερδίσει το TT Isle of Man μπροστά από θρύλους του αθλήματος όπως ο Giacomo Agostini και ο Mike Hailwood. Ο Read κατάφερε να κερδίσει 8 φορές τον διάσημο αγώνα του Isle of Man, ενώ το 1994 χάρισε στη Yamaha τον πρώτο τίτλο στα GP250 με μια RD65. Το 1968 ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας του καθώς κατάφερε να κερδίσει δύο τίτλους, στα GP125 και GP250 κυριαρχώντας απόλυτα.

Το 1971 κέρδισε ξανά τον τίτλο στα 250, τον τελευταίο με Yamaha, ενώ το 1973 και το 1974 κέρδισε την κορυφαία κατηγορία των GP500 με μοτοσικλέτα της MV Agusta. Ο Read έκλεισε την καριέρα του το 1982 όπου έκανε τον τελευταίο του αγώνα, έχοντας κερδίσει 52 φορές στα Grand Prix, 7 τίτλους και αμέτρητους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Το 2002 μπήκε στο Hall of Fame του MotoGP και το 2013 τιμήθηκε από τη FIM ως Legend των δύο τροχών. Ο «Πρίγκιπας της Ταχύτητας» άφησε τεράστια κληρονομιά στους αγώνες και αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες φίλους των αγώνων σε όλο τον κόσμο.

 

Βίντεο με στιγμές του Phil Read

Πηγή: newsauto.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση