Πανικός με τα self test: Συνολικά 1,7 εκ. έως τη Δευτέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Μαΐου 2021 10:47 Πανικός με τα self test: Συνολικά 1,7 εκ. έως τη Δευτέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικά χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία.

Το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση των self – test, ανάγκασε τους φαρμακοποιούς να προμηθεύουν το μέσο αυτοδιάγνωσης μόνο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Ο αριθμός των self – test που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τα σχολεία την Δευτέρα θα ξεπεράσουν το 1,7 εκ ενώ αν συνυπολογίσουμε και εκείνα που θα γίνουν την Πέμπτη τότε θα φτάσουν τα 3,4 εκ.

Το γεγονός αυτό ανέβαλε για μια εβδομάδα την χρήση του ελέγχου αυτοδιάγνωσης σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως το δημόσιο, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα σχολεία. Παράλληλα σε ορισμένα εφημερεύοντα φαρμακεία υπήρξε έλλειψη καθώς αρκετοί γονείς προσήλθαν χθες για να τα προμηθευτούν. Η πλατφόρμα της δωρεάν διάθεσης κλείνει κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα μέχρι την Δευτέρα το πρωί.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr και στην συνέχεια να εκτυπωθεί προκειμένου οι μαθητές να το παρουσιάσουν κατά την προσέλευση τους στο σχολείο. Στην περίπτωση που το τεστ βγει θετικό τότε θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους και να ενημερώσουν το σχολείο και τον ΕΟΔΥ.

σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει πως κανένας μαθητής δεν θα γίνεται δεκτός χωρίς να έχει στα χέρια του την πιστοποίηση του αρνητικού τεστ, ενώ κυρώσεις θα επιβληθούν μέχρι και μείωση μισθού σε όσους εκπαιδευτικούς αρνηθούν να κάνουν το self – test. Ωστόσο η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή διευκρίνισε στο Open πως "οι κυρώσεις αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους" και πρόσθεσε πως "κανένας εκπαιδευτικός μέχρι σήμερα δεν έχει αρνηθεί να κάνει το αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για την νόσο".

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως το άνοιγμα των σχολείων, μετά την λειτουργία της εστίασης, είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η μέθοδος των self – test που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στους μαθητές του λυκείου χαρακτηρίζεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από τους λοιμωξιολόγους ιδιαιτέρως αποτελεσματική καθώς μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό η διασπορά του κορονοϊού.

Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς για τον συγχρωτισμό που θα υπάρξει έξω από τα σχολεία και κυρίως σε εκείνα του δημοτικού από τους συνοδούς των μαθητών. Ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν
  • Υποχρεωτικά δύο self – test την εβδομάδα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Διαφορετικά διαλείμματα μεταξύ των τάξεων
  • Χρήση αντισηπτικών
  • Ανοιχτά τα παράθυρα στις αίθουσες
  • Περιορισμοί θα υπάρξουν και στα κυλικεία

Επίσης την Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Όπως είναι ήδη γνωστό το σχολικό έτος για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου και στις 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ενώ η έναρξη των πανελληνίων θα γίνει για τα γενικά λύκεια στις 14 Ιουνίου και την επόμενη μέρα την σκυτάλη θα πάρουν οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων.

Στις 17 Μαΐου παιδικοί σταθμοί και ΙΕΚ

Την επόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί. Ήταν ένα ζήτημα που δίχασε αρχικά τους λοιμωξιολόγους καθώς ορισμένοι τόνιζαν πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν στα τέλη του μήνα. Οι ενδοιασμοί τους οφείλονταν κυρίως στην σημαντική αύξηση της κινητικότητας που θα υπάρξει λόγω της έναρξης των σχολείων σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και δευτερευόντως για το γεγονός πως τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να φορούν μάσκα.

Παιδικός σταθμός

Οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί μέχρι το τέλος Ιουλίου αλλά όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα δοθεί "η ελευθερία σε όσους σταθμούς θέλουν να επεκτείνουν το ωράριό τους και τη λειτουργία τους".

Την ίδια μέρα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν και οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης όπως τα ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα κολλέγια. Κυρίως αφορούν τα εργαστηριακά μαθήματα ενώ και σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποχρεωτικά τα self – test.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση