Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκινά σήμερα η «μάχη» στη Βουλή - Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 09:05 Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκινά σήμερα η «μάχη» στη Βουλή - Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή  με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Θέση μάχης στη Βουλή λαμβάνει πλειοψηφία και αντιπολίτευση για την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 18:00 και να λήξει το βράδυ της Κυριακής με την σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο προγνωστικό η πρόταση αναμένεται να καταψηφιστεί από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να υπερψηφιστεί από τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης καθώς διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική προσθέτουν ωστόσο ότι η μομφή απευθύνεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μαξίμου: Προβλέψιμη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθεια δημοσκοπικής ανάτασης

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε «προβλέψιμη κίνηση εντυπωσιασμού» την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει στην παρούσα συγκυρία το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει η αντιπολίτευση. Εκτιμούν ωστόσο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποσκοπεί μόνο στην πολιτική εκμετάλλευση των ολιγωριών που επέδειξε η κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας αλλά παράλληλα αποτελεί μια προσπάθεια δημοσκοπικής ανάταξης.

Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις δημοσκοπήσεις το σύνολο των σφυγμομετρήσεων δείχνει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πιέζεται ασφυκτικά από την καθήλωση των ποσοστών του και από την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου για τις δημοσκοπικές εταιρείες Δημήτρης Μαύρος δήλωσε πρόσφατα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πως «στον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις αλλά όταν ο συγκεκριμένος χώρος αμύνεται το κάνει με πιο έντονο τρόπο από ότι άλλα κόμματα πιο νηφάλια. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα σε εμάς και στην λειτουργία στα όρια της Δημοκρατίας».

Υπο αυτά τα δεδομένα η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει το βαρύ κοινοβουλευτικό πυροβολικό ώστε να μεταφέρει την συζήτηση αποκλειστικά εντός των ορίων της Βουλής δεν στοχεύει μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον νέο πρόεδρο της Χαριλάου Τσικούπη, Νίκο Ανδρουλάκη καθώς ως εξωκοινοβουλευτικός δεν μπορεί να λάβει μέρος στην σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να κορυφώσει την ευρύτερη αντιπολιτευτική του τακτική εμπεριέχει και υψηλό ρίσκο καθώς αν και η νέα κίνηση δεν στεφθεί με αντίστοιχη δημοσκοπική επιτυχία είναι αρκετά πιθανό να ενταθεί περαιτέρω η εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπο και τις ενέργειές του.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα συζητούταν και οι σφοδρές ενστάσεις από πρωτοκλασσάτα στελέχη για την πρόταση Τσίπρα περι εκλογής προέδρου από την βάση. Μια πρόταση που ο κ. Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «κατ’ επίφαση δημοκρατική». Αντί της συνεδρίασης ο κ. Τσίπρας επέλεξε τελικά την παρέμβαση στην Ολομέλεια και την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβλημένη η πρόταση. Να φύγει η κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη» την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα μετά και τις εικόνες χάους που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αττική αλλά και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Υπογραμμίζουν δε πως η πρόταση δυσπιστίας επιβεβαιώνει την συνοχή του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος που στοχεύει στην σταδιακή αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και στο επίκεντρό του έχει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου μέσω της πρότασης μομφής είναι αμφίπλευρη, καθώς εκτός από τις ευθύνες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, κατευθύνεται και προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να λάβει θέση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς όλου του τελευταίου διαστήματος επισημαίνουν, οπότε και θα πρέπει να απαντήσει «στο τι θα κάνει» απέναντι στην «επιλογή στρατοπέδου» τις επόμενες τρεις ημέρες, οπότε και θα εξελιχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την πρόταση μομφής, ενώπιον της κοινής γνώμης. Ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής ήταν και η σημερινή αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτά κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, περιμένοντας την αντίδραση των υπόλοιπων πτερύγων της αντιπολίτευσης.

ΚΙΝΑΛ: Ναι στην πρόταση μομφής, όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή αλλά «όχι» στα «μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης, χρεώνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου αδυναμία διαχείρισης δύσκολων φυσικών φαινομένων.

Ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στο «Open» εξήγησε ότι η στάση του κόμματός του στη βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση παραπέμπει σε καταδίκη των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και στην ανάδειξη προτάσεων για να γίνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «πραγματικό στρατηγείο». Ο κ. Ανδρουλάκης αντιθέτως με τον κ. Τσίπρας που επαναλαμβάνει το αίτημά του για εκλογές «εδώ και τώρα» χαρακτήρισε αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη από την στιγμή «που συνεχίζουμε να θρηνούμε πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα από την πανδημία». Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Σημείωσε δε με νόημα ότι η πρόταση μομφής του κ. Τσίπρα δεν θα περάσει το βράδυ της Κυριακής με ό,τι αυτό συνεπάγεται- εννοώντας προφανώς ότι έτσι παύει το σενάριο πρόωρων εκλογών εντός του εξαμήνου που ίσως φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Καταψηφίζει την κυβέρνηση, ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο "πρόσωπό" τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση του Περισσού για να προσθέσει ενισχύοντας τον διμέτωπο αγώνα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ' όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

«Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης ΑΕ αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την τρόικα έξω από τα μνημόνια» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης για να προσθέσει «Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην 'Ακτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης ΑΕ»

Τέλος, η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Εξυπακούεται ότι θα υπερψηφισουν την πρόταση μομφής, όχι για να επαναφέρουμε τον καταστροφικό ΣυΡιζΑ στην κυβέρνηση, αλλά για να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μία τετραετία»

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση