Υπερβολικό κάπνισμα στην Ελλάδα - Ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλες μέθοδοι διακοπής

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 16:47 Υπερβολικό κάπνισμα στην Ελλάδα - Ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλες μέθοδοι διακοπής

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα θεωρείται μια από τις πρώτες αιτίες θνησιμότητας και πρόκλησης σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Αυτό, συμβαίνει και σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ κρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν να βρούνε λύσεις για τον περιορισμό ή και εξάλειψη του φαινομένου. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς υποστηρικτές που κατάφεραν να κόψουν το κοινό τσιγάρο με επιτυχία. Σαφώς, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι διακοπής, όπως με φαρμακευτική αγωγή ή εναλλακτικές θεραπείες. Παρακάτω θα εξετάσουμε τρόπους διακοπής, αλλά και τι λένε τα στατιστικά στοιχεία στην χώρα μας:

1. Στατιστικές μελέτες γύρω από το κάπνισμα στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν γύρω στις 24.000 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες ακόμα νοσηλεύονται με σοβαρές παθήσεις. Οι Έλληνες θεωρούνται πως ανήκουν στη κατηγορία βαρύτερων καπνιστών, παγκοσμίως. Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, δείχνει πως καπνίζουν ακόμα και 1,200 τσιγάρα σε μηνιαία βάση, αν αναλογιστούμε πως κάνουν 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Σίγουρα, αυτός ο αριθμός φαντάζει εξωπραγματικός, αλλά ένας γρήγορος υπολογισμός το αποδεικνύει. Στατιστικές μελέτες έδειξαν πως μόνο το 25% των καπνιστών έκανε προσπάθειες για να το διακόψει. Το χρόνιο κάπνισμα επιδρά τόσο βλαβερά στον οργανισμό, όπου μειώνεται το προσδόκιμο ζωής σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι, μπορεί να μην φτάσουν στην ηλικία των 70 ετών μιας που οι κίνδυνοι τριπλασιάζονται. Παρόλα αυτά, αν γίνει διακοπή, τότε σε ένα έτος μειώνεται η πιθανότητα για καρδιακή προσβολή γύρω στο 50%, ενώ μετά από μια δεκαετία αποφεύγεται η πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα κατά 50%, επίσης.

2. Μέθοδοι διακοπής καπνίσματος

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος, κυρίως με τα υποκατάστατα νικοτίνης ή εναλλακτικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να επιλέξει εναλλακτικές μεθόδους, όπως ο βελονισμός με 85% ποσοστό επιτυχίας, όπου με μέσον όρο τις 4 συνεδρίες μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά από την βλαβερή συνήθεια. Επίσης, με την υπνοθεραπεία στοχεύουμε κατευθείαν στο υποσυνείδητο, και με την καθοδήγηση του ειδικού επαγγελματία να δούμε σύντομα αποτελέσματα. Επόμενη μέθοδος, είναι τα συμπληρώματα βοτάνων σε μορφή χαπιών ή εμπλάστρων που βοηθάνε στο στερητικό σύνδρομο. Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε τα υποκατάστατα νικοτίνης, μια λύση είναι τα τσιρότα, οι καραμέλες ή οι τσίχλες νικοτίνης, όπου με την χρήση τους απελευθερώνεται νικοτίνη και απορροφάται από τον οργανισμό μας. Άλλη επιλογή, είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Σε αυτή την περίπτωση, η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη είναι δύο ουσίες που βοηθάνε στην μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη.

3. Στατιστικές μελέτες γύρω από το άτμισμα στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικές μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα έδειξαν πως 1 στους 4 Έλληνες που διέκοψαν το κάπνισμα με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σταθερά συνεχίζουν την χρήση του έως και σήμερα. Παράλληλα, 1 στους 3 από το 2014 και μετά, είτε συνεχίζει το άτμισμα καθημερινά είτε κατάφερε να το διακόψει και αυτό. Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί πως ένα 40% προσέφυγαν στο άτμισμα και αυτό αποδεικνύει πόσο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του κοινού τσιγάρου. Όμως, αυτό βοηθάει και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που έχει επιβαρυνθεί πολύ από τις εισαγωγές καπνιστών με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Επιπλέον, νέες έρευνες έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό κατά 18% σε γενικότερο πλαίσιο ως υποκατάστατο του καπνίσματος.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο | Ανταλλακτικά - Σετ | Altersmoke e-Shop.

Όπως είδαμε μέσα από έρευνες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αποδειχτεί πως βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία σε μακροχρόνια βάση. Επειδή, είναι σχετικά μια νέα μέθοδος, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και για αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμα ως επίσημο υποκατάστατο από τον ΠΟΥ. Όμως, το μέλλον του ατμίσματος δείχνει πως όλο και περισσότεροι θα στραφούν σε αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ το κοινό τσιγάρο θα αρχίζει να εξαφανίζεται σταδιακά.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση