Μητσοτάκης: Να αντιμετωπίσει ενιαία η ΕΕ την ενεργειακή κρίση - Ειδάλλως θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 20:05 Μητσοτάκης: Να αντιμετωπίσει ενιαία η ΕΕ την ενεργειακή κρίση - Ειδάλλως θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο

Πολλαπλά μηνύματα, προς όλες τις κατευθύνσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ο πρωθυπουργός, που είχε δημόσια συζήτηση με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν,αναφέρθηκε εκτενώς στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

«Πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αν δεν το κάνουμε θα προκαλέσουμε οικονομικό πόνο στους πολίτες μας στην ΕΕ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας για μια συντονισμένη, ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. 

Αν αποτύχουμε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να επιστρέψουν δριμύτερες

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση, λέγοντας ότι αν η ΕΕ δεν δώσει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την κρίση, τότε «θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές». Μια τέτοια εξέλιξη, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα επέτρεπε «στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανέλθουν ισχυρότερες» -μια «μάχη» που αναβιώνει σήμερα στη Γαλλία.

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
      
Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
      
Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.
      
«Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
      
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Ρένγκλινγκ: Καλή η δομή του ελληνικού χρέους

Στο μεταξύ, την ανάγκη προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, στην προσεκτική δημοσιονομική πολιτική και τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογράμμισε, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επιπλέον διατύπωσε την εκτίμηση ότι η δομή του ελληνικού χρέους είναι καλή και ότι η βιωσιμότητά του επιδιώκεται από την κυβέρνηση με τον κατάλληλο τρόπο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί. Αυτό έχει αντίκτυπο και στο χρέος φυσικά. Ευτυχώς η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά πέρυσι και σχεδόν έχει ανακτηθεί ό,τι χάθηκε το 2020 (…) Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, η κυβέρνηση να είναι προσεκτική στη δημοσιονομική της πολιτική και το χρέος να παραμείνει βιώσιμο» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για την επίτευξή του τo 2023. Η επαναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα είναι, όπως είπε, ένα από τα αναγκαία βήματα για να μείνει το χρέος βιώσιμο και, με βάση και τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, «αυτό είναι το πλάνο (της ελληνικής κυβέρνησης) για το 2023» και επιδιώκεται με τον κατάλληλο τρόπο.

Ως προς το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι η δομή του είναι καλή: «Η μέση ωριμότητα του ελληνικού χρέους είναι 20 χρόνια και τα επιτόκια επίσης εξαιρετικά χαμηλά, περίπου 1,5%. Αυτό είναι καλή "ασφαλιστική πολιτική" (insurance policy) για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η σχέση αυτή (του χρέους προς το ΑΕΠ) μπορεί να μειωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πάντα πολύ προσεκτική σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμα πως, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάπτυξη θα είναι φέτος χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν αναμένει αυτή να είναι αρνητική: «Δεν αναμένω αρνητική ανάπτυξη για την Ευρώπη ως σύνολο φέτος, γιατί έχουμε και πολύ σημαντικό "carryover" από πέρυσι» είπε και πρόσθεσε ότι και το αναπτυξιακό μομέντουμ της εξόδου από την πανδημία ήταν πολύ ισχυρό πριν ενσκήψει ο πόλεμος.

Δείτε το βίντεο:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση