Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Δυσμενείς μέχρι τις 19:00 οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες – Ορατοί από την Πεντέλη οι καπνοί

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 15:56 Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Δυσμενείς μέχρι τις 19:00 οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες – Ορατοί από την Πεντέλη οι καπνοί

Τα προγνωστικά στοιχεία του καιρού για τις επόμενες ώρες.

Μέχρι αργά το απόγευμα θα παραμείνουν δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο Πόρτο Γερμενό, κάνοντας δύσκολη την κατάσταση με την φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

«Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δ. Αττική», αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo και σημειώνει πως ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%.

Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν.

Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς».

Πηγή: meteo

Προσαρμοσμένη αναζήτηση