Ειδικό Δικαστήριο: Λοβέρδος κατά Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη – Διάλογοι «φωτιά»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 22:21 Ειδικό Δικαστήριο: Λοβέρδος κατά Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη – Διάλογοι «φωτιά»

Καταθέσεις μαρτύρων και εντάσεις στο Ειδικό Δικαστήριο. Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, στο βήμα των μαρτύρων η πρώην βουλευτής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενος τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης (04.10.2022), ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ σημειώθηκε και φραστικό επεισόδιο έξω από τη δικαστική αίθουσα ανάμεσα σε δικηγόρους των δύο κατηγορουμένων.

Κι αυτό καθώς εξαιτίας των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι δικηγόροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις ερωτήσεις της υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «δόλο» της Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τη μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Ειδικό Δικαστήριο: Λοβέρδος – Παπαγγελόπουλος  

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπέβαλε και ο ίδιος ερωτήσεις στον Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας του να διευκρινίσει εάν έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του, με τον πρώην υπουργό Υγείας να απαντά: «Όχι, δεν έχω υποβάλλει μήνυση εναντίον σας».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Αναφέρεται έστω σε μια γραμμή το όνομα μου;

Ανδρέας Λοβέρδος: Όχι τυχαία, στην περασμένη συνεδρίαση ανέγνωσα ένα μικρό χωριό από τη μήνυση του 2020. «Έτσι αποκλειστικά και μόνο από τη δίκη της συμπεριφορά παραβιάστηκε η διάταξη». Αφού επιμένουν οι άνθρωποι…Η Ράικου είχε καταγγείλει κάποια πράγματα. Ο υπουργός τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα…Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Το μένος του μάρτυρα…

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει μένος

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Μα, ανέφερε την κυρία Ράικου. Όταν εξεταστεί να έρθετε να την υπερασπιστείτε!

Νέο κύκλο ερωτήσεων έκανε στον Ανδρέα Λοβέρδο και η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή, σχετικά με το ζήτημα της ενοχοποίησης πολιτικών για το σκάνδαλο της Nobartis, σκέλος το οποίο δε δικάζεται μετά την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος.Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι «ο ίδιος δεν άλλαξε θέση απλά έχει εκδοθεί το απαλλακτικό βούλευμα για τη Novartis», ενώ πρόσθεσε «πως αν θέλετε να πάμε εκεί, θα είμαι ο πρώτος αλλά δεν δικάζεται αυτό το σκέλος εδώ».

Εισαγγελέας: Στις καταθέσεις σας στην ανακρίτρια έχετε πει ότι είναι μέλος της συμμορίας … Τώρα τι άλλαξε ;

Ανδρέας Λοβέρδος: Τίποτα δεν άλλαξε στη δική μου θέση. Το βούλευμα άλλαξε. Εγώ δεν ήρθα εδώ να αναφέρω τις θέσεις μου. Ήρθα ως μάρτυρας να εισφέρω όσα στοιχεία γνωρίζω. Τίποτα δεν άλλαξε είμαι στο Ειδικό Δικαστήριο και καταθέτω για την κρινόμενη υπόθεση.

Ειδικό Δικαστήριο: Κατάθεση Εύης Χριστοφιλοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Λοβέρδου, πήρε σειρά η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου για να καταθέσει σχετικά με την αναφορά που είχε υποβάλλει μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Είχαμε δύο πράγματα στο μυαλό μας. Πρώτον ότι το 2015 είχε γίνει μόνο μια τιμολόγηση φαρμάκων και αυτό προκαλεί ζημιά του Δημοσίου και μπορώ να σας εξηγήσω γιατί στη συνέχεια. Θέλαμε να καταγγείλουμε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή», ανέφερε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Θέλατε να καταγγείλετε αξιόποινη πράξη ή κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αρχικά, και υπάρχει ενδεχόμενη υπαιτιότητα του υπουργού που δεν προέβη στην τιμολόγηση φαρμάκων. Υπήρξε ζημιά του δημοσίου, υπήρχε ο μηχανισμός του clawback. Είναι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο ο μηχανισμός αυτός, αλλά αυτός που αποπειράται, έκανε απόπειρα φόνου…ίσως έσωσε ο μηχανισμός τη ζημιά του Δημοσίου αλλά είχε επίδραση στους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην προκάτοχο της κυρίας Τουλουπάκη, λέγοντας: «Και η κυρία Ράικου και η κυρία Τουλουπάκη όφειλαν να διαβιβάσουν αμελλητί. Ειδικά η κυρία Ράικου που το είχε περισσότερο καιρό».

πηγή: newsit.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση