Το παρασκήνιο της Συνόδου στην Πράγα – Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 09:55 Το παρασκήνιο της Συνόδου στην Πράγα – Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τον Ερντογάν

Ραντεβού στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά

Έντονες διαβουλεύσεις,  νέες ισορροπίες αλλά και παρασκηνιακές διεργασίες χαρακτηρίζουν το διήμερο του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, το οποίο σημαδεύτηκε από το μίνι «θερμό» επεισόδιο με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε ενώπιον των ηγετών-συνδαιτυμόνων να παρέμβει στο δείπνο και να επιχειρήσει να καταστήσει την Ελλάδα επιτιθέμενο, λέγοντας ότι η χώρα μας προκαλεί εντάσεις και πρέπει να σταματήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε πιστός στο «δόγμα» τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο και έθεσε την κόκκινη γραμμή που δεν είναι άλλη από την αμφισβήτηση της ελληνικής μας κυριαρχίας, καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα διάλογο που δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική πλευρά θεωρεί επιτυχία ότι η αντιπαράθεση έγινε μπροστά στους 42 ηγέτες, καθώς διαφάνηκε αφενός ότι επρόκειτο για μια απρόκλητη επίθεση κατά της χώρας μας και αφετέρου το μοντέλο της πολιτικής που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

 
 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ευρωπαϊκή οικογένεια εμφανίζεται ενοχλημένη από την εν γένει στάση της Άγκυρας, καθώς μετά την χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής και την τριμερή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έγινε γνωστό ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και η Τσεχία εκφράζουν τις ενστάσεις τους για επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και «ξεπάγωμα» των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν.

Ο εκνευρισμός του Ταγίπ

Παράλληλα, η Άγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη από τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέσα από την ισχυροποίηση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, λόγω και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η ελληνική διπλωματία ενισχύει διαρκώς τις συμμαχίες – συνεργασίες της και θωρακίζεται με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, κινήσεις που φαίνεται ότι εκνευρίζουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος δεν σταματά να επιδίδεται σε ένα ανατολίτικο παζάρι σε όλα τα επίπεδα.

Στοπ στην ένταση, ναι στο διάλογο

Πάντως, ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά αλλά σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική, να υπάρξει αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να  μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα κύριο ζήτημα το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική μας διαφορά, και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Τέλος, ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει εάν διέγνωσε κάποια απειλή κατά της Ελλάδας στα λεγόμενα του προέδρου της Τουρκίας με το «θα έρθουμε νύχτα», απάντησε: «Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη στην κυριαρχία κάποιας άλλης χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνεχίσει η απαράδεκτη ρητορική κατά της χώρας μας».

Ραντεβού στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά

Χωρισμένοι στα στρατόπεδα εμφανίστηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα με κεντρικό θέμα την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση, καθώς δεν υπήρχε κοινή γραμμή για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το κρίσιμο αυτό θέμα παραπέμπεται προς εξεύρεση λύσης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται τις προτάσεις των κρατών – μελών με τον πρωθυπουργό να δηλώνει: «Χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

πηγή: newsbeast.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση