Qatar Gate: «Ο Παντσέρι έφερνε χρήματα στο σπίτι μας επειδή έχω ασυλία» - Τα ονόματα που έδωσε η Καϊλή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 11:59 Qatar Gate: «Ο Παντσέρι έφερνε χρήματα στο σπίτι μας επειδή έχω ασυλία» - Τα ονόματα που έδωσε η Καϊλή

«Τα χρήματα ήταν του Παντσέρι. Δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο αυτά τα χρήματα στη βαλίτσα» φέρεται να έχει δηλώσει στις Αρχές η Εύα Καϊλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Il fatto Quotidiano».

Η ίδια τόνισε επίσης, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παντσέρι είχε φέρει μετρητά στο σπίτι όπου έμενε  με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

«Πριν από τον κορωνοϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε και τα πήρε. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στις Αρχές.

«Ο λόγος;», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Νομίζω ότι οφείλεται στην ασυλία μου. Ήταν ο σύντροφος που «κρατούσε κάτι γι’ αυτόν» και ίσως «και για το σημερινό αφεντικό του Αντόνιο Κοτσολίνο». Αυτά φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατέληξε να συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τις μίζες στην ΕΕ, μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ή μάλλον εξαιτίας του συντρόφου της. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

«Η Καϊλή εμπιστεύτηκε τον Τζιόρτζι, αλλά αυτός την πρόδωσε», δήλωσε ο δικηγόρος της μετά το τέλος της 4ωρης συνάντησής τους χθες στις φυλακές Χάρεν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με τις ομολογίες της Καϊλή «δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».

«Ο Φραντσέσκο είχε ηθική υποχρέωση στον Παντσέρι»

Η Εύα Καϊλή στις δύο καταθέσεις της ενώπιον της Αστυνομίας (10 Δεκεμβρίου) και ενώπιον του δικαστή Μισέλ Κλεζ (11 Δεκεμβρίου) αναφέρει πολλά ονόματα. Και μερικά από αυτά είναι βαριά, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Για παράδειγμα, εκείνους τους ανθρώπους που προσπάθησε να προειδοποιήσει τηλεφωνικά αμέσως μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της, όπου βρέθηκε το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η Καϊλή κάλεσε πρώτα τον Παντσέρι αλλά και τους Βέλγους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα, οι οποίοι επίσης ερευνώνται από την ομοσπονδιακή εισαγγελία των Βρυξελλών: επί του παρόντος, κανένας από τους δύο δεν έχει συλληφθεί.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στις καταθέσεις της υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες που είχε ο σύντροφός της μαζί με τον Παντσέρι, αν και ο τελευταίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο: ο Τζιόρτζι ενήργησε ως μεσάζων του επειδή αισθανόταν πως είχε ηθική υποχρέωση απέναντί του καθώς και απέναντι στον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο», φέρεται να είπε η Καϊλή. Δεν εμπιστευόταν τις δραστηριότητες που αναλάμβανε ο σύντροφός της με τον Παντσέρι και Κοτζολίνο. Αλλά «ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη».

«Ο Παντσέρι είχε ξαναφήσει χρήματα στο σπίτι μας»

Όσον αφορά στα μετρητά που βρέθηκαν στην κατοχή της Ελληνίδας ευρωβουλευτού (περίπου 750.000 ευρώ), σύμφωνα με την Καϊλή, τα χρήματα υπήρχαν εκεί εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

«Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι», φέρεται να είπε η Καϊλή στις Αρχές, αναφερόμενη στα χρήματα που εμπιστεύτηκε στον «ανυποψίαστο» πατέρα της, ενώ τα υπόλοιπα 150.000, όπως ισχυρίζεται, ήταν «χρήματα που ο Τζιόρτζι είχε δανειστεί για το σπίτι». Μάλιστα, ισχυρίζεται πως ο σύντροφός της δυσκολευόταν να καλύψει τα έξοδα για την αγορά του νέου τους σπιτιού, σε σημείο που «η υποθήκη ήταν στο όνομά μου, εγώ πληρώνω γι’ αυτήν και τις εργασίες στο σπίτι. Μπορείτε να το δείτε από την πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι η συνεισφορά του συντρόφου μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 ευρώ σε ένα άλλο», φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με την Il Fatto di Quiotidiano.

Και συνεχίζει η Καϊλή: «Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα, επειδή δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι επίσης νεότερος από εμένα. Ξέρω ότι δανείζεται από τους γονείς του ανά διαστήματα. Ίσως και από τον Αντόνιο (σ.σ.: Παντσέρι). Το ξέρω γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα».

Βέβαια, η Καϊλή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να ανήκαν και σε άλλους. «Ξέρω ότι κάτι κρατούσε για το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, τον Κοτσολίνο», φέρεται να είπε και πρόσθεσε: «Αλλά δεν έχω σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η Εύα Καϊλή αναφέρεται στη «συνήθεια» του Παντσέρι να αφήνει χρήματα στο σπίτι τους. «Πριν από τον κορονοϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει», λέει η Καϊλή αναφερόμενη στον Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα. «Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το δικό του διαμέρισμα. Δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απολαμβάνω κοινοβουλευτική ασυλία». Επιπλέον, προσθέτει: «Τις είδα χθες (τις τσάντες με τα μετρητά) γιατί ήξερα ότι ο Αντόνιο του είχε δώσει μια μικρή βαλίτσα που τώρα είναι μεγάλη. Ο Αντόνιο ερχόταν για καφέ ακόμη κι όταν εγώ δεν ήμουν στο σπίτι. Ο Αντόνιο και ο Φραντσέσκο είναι πολύ κοντά».

Στη συνέχεια, η Εύα Καϊλή αφηγείται ένα άλλο επεισόδιο σχετικά με χρήματα: «Είχα βγάλει 20.000 ευρώ από έναν από τους λογαριασμούς μου στην Ελλάδα και τα είχα στο σακάκι μου. Αλλά το έκανα μόνο μία φορά. Ξέρω ότι δεν μπορώ να μεταφέρω περισσότερα από 10.000 ευρώ».

Η Καϊλή δίνει κι άλλα ονόματα

Η ανάκριση της Καϊλή, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano, παρέχει επίσης πολλές ενδείξεις για το ποιος ήταν ο πυρήνας της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης και τα άτομα που, τουλάχιστον σύμφωνα με την ίδια, περιφέρονται γύρω από αυτήν. Και η Καϊλή δίνει πολλά ονόματα. Ξεκινώντας από εκείνους που σκέφτηκε να προειδοποιήσει αμέσως μετά την επιδρομή στο σπίτι της στις Βρυξέλλες: «Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Ταραμπέλα, μετά την Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε».

Μετά από αυτά, ο δικαστής Μισέλ Κλεζ φέρεται να την πίεσε περισσότερο. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του», ρώτησε ο δικαστής, με την Εύα Καϊλή να απαντά: «Ο Τζιουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να τον βοηθάει. Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά καταλαβαίνω ότι εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι συνήθιζε να τους βοηθάει και ήταν ένα quid pro quo».

Πιθανώς τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά κάποιων βοηθών: του πρώην βουλευτή του PD, Zoggia, και νυν βοηθού του ευρωβουλευτή των Δημοκρατικών Pietro Bartolo, της Carola Bennato, τώρα στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Francesca Garbagnati, βοηθού της ευρωβουλευτού του Alessandra Moretti, σημειώνει η εφημερίδα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση