Λέσβος: Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος JR «ζωγράφισε» στον Καρά Τεπέ και ταξίδεψε πρόσφυγες κάθε ηλικίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 10:34 Λέσβος: Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος JR «ζωγράφισε» στον Καρά Τεπέ και ταξίδεψε πρόσφυγες κάθε ηλικίας

Ο φωτογράφος ξετύλιξε τη δουλειά του, στον καταυλισμό του Κάρα Τεπέ στη Λέσβο και ενθουσίασε τους πρόσφυγες. Οι εικόνες ταξιδεύουν τις τελευταίες μέρες, στους κόλπους του διαδικτύου…

Χρειάστηκαν πολλά 24ωρα, ώστε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στον Καρά Τεπέ να μεταμορφωθεί για μία ημέρα σε χώρο έκθεσης… εν κινήσει. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να περιγράψει αυτό που έγινε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, με εκατοντάδες χέρια και σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους;

Οι δρόμοι του καταυλισμού μετατράπηκαν σε κινούμενη γκαλερί, με δρώμενα, χορούς, και το κυριότερο φιλοξένησαν τεράστια πανιά που άνοιξαν και κρατήθηκαν με τη μορφή λιτανείας από προσφυγόπουλα και την ομάδα «ειδικής κρούσης» του διεθνούς φήμης φωτογράφου JR.

Απεικόνιζαν τα μάτια ενός παιδιού, του Μοϊς, που πηγαίνει σε σχολείο της Λέσβου και μένει στον καταυλισμό, αλλά και ολόκληρη τη φιγούρα ενός κοριτσιού, που πριν από λίγες έφυγε με τους γονείς της με άσυλο. Η θερμοκρασία αρκετά χαμηλή την περασμένη Τρίτη και οι άνεμοι ισχυροί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο η έκθεση που έγινε εν κινήσει, κόντρα στην κακοκαιρία.

Αρχικά έγινε ένα μεγάλο πικνίκ για τα προσφυγόπουλα με κεράσματα από την ομάδα του JR: ζεστή σοκολάτα και μπισκότα για κάθε παιδί, καθισμένα όλα γύρω από τα «μάτια» του Μοϊς. Ακολούθησε χορός, γέλια και δώρα στα παιδιά. Στη συνέχεια έγινε μία μεγάλη «λιτανεία» με τη φιγούρα του κοριτσιού, με τον αέρα να παρασύρει παιδιά και μεγάλους που κρατούσαν με όλη τους τη δύναμη τα πανιά, για να μη φύγουν όλοι μαζί από τον αέρα.

Ο Γάλλος Καλλιτέχνης JR ξεκίνησε το 2022 ένα έργο που αφορά αποκλειστικά πρόσφυγες και περιλαμβάνει τεράστιες πομπές μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς του κόσμου, παρουσιάζοντας μικρά παιδιά που χαμογελούν και τρέχουν προς το μέλλον τους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JR (@jr)

 

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση