Πτώση F-4 Phantom: Στα αίτια της συντριβής επικεντρώνονται τώρα οι έρευνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 09:17 Πτώση F-4 Phantom: Στα αίτια της συντριβής επικεντρώνονται τώρα οι έρευνες

Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, το θρίλερ της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους Phantom F-4E, που κατέπεσε την περασμένη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με επίσημη ανακοίνωσή του, χθες, επιβεβαίωσε και τον θάνατο του κυβερνήτη Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που αγνοούνταν όλες αυτές τις ημέρες και η οικογένειά του ήλπιζε σε ένα θαύμα. Το πρωί της περασμένης Δευτέρας και ενώ από τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει για την αναζήτηση των δύο χειριστών που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος, είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Υποσμηναγού (Ι) και συγκυβερνήτη του Phantom, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα και η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, θρηνεί και τον κυβερνήτη Σμηναγό (Ι), Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον αγνοούμενο πιλότο, είχε επικεντρωθεί στον θαλάσσιο χώρο 9 ναυτικά μίλια νότια από το Κατάκολο με δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ στις έρευνες βοήθησε και ένα C-130, ρίχνοντας φωτοβολίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις για την τύχη του 31χρονου πιλότου. Από το πρωί της περασμένης Τρίτης οι έρευνες επικεντρώνονταν στην θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου, όπου υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η πρόσκρουση με την ταχύτητα που είχε το αεροπλάνο αλλά και τα θαλάσσια ρεύματα, μπορεί να είχαν μεταφέρει ευρήματα προς το σημείο.

 
 

Στο θρίλερ των ερευνών συμμετείχαν εκτός από πλωτά και εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, που «χτένιζαν» τις ακτές από το Κατάκολο έως το Γιαννιτσοχώρι Ζαχάρως – κατά μήκος του Κυπαρισσιακού – για τυχόν συντρίμμια και άλλα ευρήματα.

Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ούτε όταν στο Κατάκολο επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της περασμένης Τρίτης με έντονη χαλαζόπτωση και δυνατούς ανέμους που δυσχέραιναν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ευρήματα επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Τραγικός επίλογος χθες το πρωί, όπου το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του Σμηναγού (Ι) Ε. Τσιτλακίδη, ύστερα από «συγκέντρωση και ανάλυση των ευρημάτων» που είχαν εντοπιστεί.

Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας του Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη.
(ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ/EUROKINISSI)

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΓΕΑ.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Να σημειωθεί ότι μετά την επιβεβαίωση του θανάτου των δύο πιλότων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής και για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού. Στη «μάχη» θα ριχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» το οποίο διαθέτει ειδικό σόναρ που μπορεί να πιάσει άτρακτο ή συντρίμμια του Phantom στον βυθό. Ένα σημείο που φτάνει τα 1.000 περίπου μέτρα βάθος και είναι αδύνατη η ανθρώπινη κατάδυση.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος που οδήγησε στον θάνατο των δύο χειριστών, βυθίζοντας σε πένθος τόσο τις οικογένειές τους όσο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Το δυστύχημα συνέβη την περασμένη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί, όταν το Phantom F-4E κατέπεσε στη θάλασσα 9 ναυτικά μίλια νότια του Κατάκολου 15 μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα. Το Phantom εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση «χαμηλής ναυτιλίας» ενώ τη στιγμή της συντριβής, εκτιμάται ότι το αεροσκάφος εκτελούσε κλειστή στροφή σε πολύ χαμηλό ύψος. Τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα θα αποσαφηνίσουν εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με όσες μαρτυρίες συγκεντρώσουν τόσο από τους πιλότους του αεροσκάφους που συνόδευε το μοιραίο Phantom όσο και από τα ευρήματα και συντρίμμια που θα βρεθούν από τις έρευνες που γίνονται στη θάλασσα.

Χιλιάδες μηνύματα

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το τραγικό δυστύχημα, φίλοι, γνωστοί και απλοί πολίτες κατέκλυζαν τα κοινωνικά δίκτυα με μηνύματα και ευχές να βρεθούν σώοι οι δύο χειριστές. Η επιβεβαίωση του θανάτου του 29χρονου Υποσμηναγού (Ι), Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα λίγες ώρες αργότερα από την πτώση του αεροσκάφους την περασμένη Δευτέρα και χθες, η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον θάνατο του Σμηναγού και κυβερνήτη του Phantom F-4E, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, έσβησαν κάθε ελπίδα που υπήρχε ότι μπορεί να βρεθεί ζωντανός ο άτυχος χειριστής.

«Ανδρών επιφανών πάσα γης τάφος. Τιμή και δόξα είς τούς αιώνες των αιώνων για πεσόντες υπερ Πατρίδος».

«Οι Ίκαροι δεν πεθαίνουν, απλά απογειώνονται χωρίς να ξαναπροσγειωθούν».

«Τιμή για μας που περπατάμε κάτω από τους ουρανούς όπου εσείς πετάτε…».

«Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά».

«Τους ήρωες μην τους κλαις. Γεννήθηκαν για να μας κοιτούν από ψηλά. ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Σήμερα η κηδεία του Μάριου, αύριο του Στάθη

Σήμερα 10.30 το πρωί, θα γίνει η κηδεία του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα με το Phantom F4. Τον άτυχο χειριστή – συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, θα αποχαιρετίσουν, η οικογένειά του, φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί, από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα χθες το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε και το σπίτι του άτυχου κυβερνήτη Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη στον Γρανίτη Δράμας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο, Θεμιστοκλή Μπουρολιά, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου. Η κηδεία του αδικοχαμένου κυβερνήτη θα τελεστεί αύριο στις 12 μ.μ.

 

Πηγή: patrisnews.com

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση