Πως βλέπει η Αθήνα την «επίθεση» φιλίας της Άγκυρας – Τουρκικές διπλωματικές πηγές μιλούν στο newsit.gr

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 11:47 Πως βλέπει η Αθήνα την «επίθεση» φιλίας της Άγκυρας – Τουρκικές διπλωματικές πηγές μιλούν στο newsit.gr

Σχεδόν δέκα μήνες μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άπλωσε χέρι φιλίας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ ανάλογη κίνηση έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Δένδια.

Η Αθήνα καλοδέχτηκε αυτή την κίνηση – έκπληξη από την πλευρά της Τουρκίας ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της και περιμένει να δει κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα. Την ίδια στιγμή τουρκικές διπλωματικές πηγές μιλώντας στο newsit.gr  επιβεβαιώνουν την αλλαγή στάση της Άγκυρας και εκφράζουν την αισιοδοξία πως Ελλάδα και Τουρκία θα έρθουν ξανά κοντά και θα συνεχιστούν ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο χωρών.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε μία ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή με ευχές για την εθνική μας γιορτή, τονίζοντας πως “είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο”.

Νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα, η επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Νίκο Δένδια, στην οποία -μεταξύ άλλων- δήλωσε σίγουρος ότι το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, θα διατηρηθεί.

Οι φονικοί σεισμοί, που ισοπέδωσαν έντεκα επαρχίες της Τουρκίας, στις 6 Φεβρουαρίου και κόστισαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, αποτέλεσαν την αφορμή για να… σπάσει ο πάγος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Η χώρα μας κινητοποιήθηκε άμεσα και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι εικόνες Ελλήνων και Τούρκων διασωστών να αγκαλιάζονται συγκινημένοι έκαναν τον γύρο της Ευρώπης. 

Το μεγάλο βήμα έγινε με την ολιγόωρη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια, όπου συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η λέξη “φίλος” ακούστηκε ξανά -μετά από πολύ καιρό- στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 

“Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας”, παραδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. 

Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πως κλιμακώνει και αποκλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, ανάλογα με το… συμφέρον του και τις πολιτικές συγκυρίες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος χάνει συνεχώς έδαφος, με αναλυτές να εκτιμούν ότι στις εκλογές του Μαΐου ο Ερντογάν απειλείται από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά τη συμμαχία των “έξι”.

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα, η νίκη του Κιλιτσντάρογλου; Φαίνεται ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2022, ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο.

Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».

πηγή: newsit.gr

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση