Έρευνα: 8 στους 10 Έλληνες δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζόμενους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 14:11 Έρευνα: 8 στους 10 Έλληνες δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζόμενους

Έξι στους 10 εργοδότες επενδύουν στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους

Οκτώ στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023 που ερεύνησε 39.000 εργοδότες σε 41 χώρες.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 77% των εργοδοτών επισημαίνει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίζουν οι εργοδότες στην Ταϊβάν, στη Γερμανία (86%), στο Χονγκ Κονγκ (85%), στην Πορτογαλία (84%) και στο Πόρτο Ρίκο (83%) και μικρότερη στην Κολομβία (64%), στον Παναμά (66%), στην Τσεχία (66%), στη Σλοβακία (68%) και στο Μεξικό (69%).

Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχε στην έρευνα του ομίλου ManpowerGroup, δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε υπευθυνότητα, αξιοπιστία και πειθαρχία, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυση.

Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24%, ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δηλώνει ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων. Τέλος, το 22% κρίνει ότι υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων, το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της πληροφορικής/δεδομένων, το 19% της μηχανικής, το 18% του ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των πωλήσεων/μάρκετινγκ.

Πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 6 στους 10 εργοδότες επενδύουν στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύει σε περισσότερη τεχνολογία.

Το 47% αναφέρει ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας. Το 14% είναι πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων τους, ειδικά για τους κλάδους καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός) και υγεία & βιο-επιστήμες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση