Μητσοτάκης από τον Έβρο: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 19:42 Μητσοτάκης από τον Έβρο: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τέτοιες μέρες πριν από 3 χρόνια, εδώ ήταν όλα διαφορετικά. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς -και συχνά με τη χρήση βίας- να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου ο τόπος είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πεδίο μάχης. Με απόπειρες εισβολής να πλαισιώνουν και επιχειρήσεις υπονόμευσης και καταστροφής του αποτρεπτικού εμποδίου από την άλλη πλευρά των συνόρων», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από 3 χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα, που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορωνοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κατέστησε και αυτήν την πρόκληση όχι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή. Καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε αυτή η κρίση, εδώ, επί τόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης. Και τολμώ να πω ότι ήταν εκείνη η στιγμή που στην πράξη -και όχι στα λόγια- τα σύνορα της πατρίδας μας μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης».

Μητσοτάκης: Οι αποτροπές εξέθεσαν κάποιους, που κάποτε δεν ξεχώριζαν καν τα σύνορα στη θάλασσα

«Τελικά, ο φράχτης αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα. Και θα απλώνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Ήταν και αυτός ο φράχτης που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μαζί με το υφιστάμενο τμήμα στον βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε περισσότερους από 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Γιατί στα θαλάσσια σύνορα αυτές οι αποτροπές έχουν ουσιαστικά δεκαπλασιαστεί. Εκθέτοντας κάποιους, που κάποτε δεν ξεχώριζαν καν τα σύνορα στη θάλασσα. Εκθέτοντας, όμως, και το κόμμα που αυτοί οι κάποιοι υπηρετούν», υπογράμμισε.

«Θέλω να θυμίσω ότι προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μόλις προχθές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας προφανώς μια άλλη άποψη για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, να μη χρηματοδοτεί η ΕΕ τέτοια τεχνητά εμπόδια στα όριά της, επειδή αυτά τάχα παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Να το πω πολύ απλά: αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο εδώ να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όλοι εσείς. Συνεπώς, και από εδώ θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: Τελικά, επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο να το κατεδαφίσει; Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση. Ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων, για δήθεν επεισόδια που έγιναν κατά κάποιους εδώ πέρα στον Έβρο, πλην όμως αποδείχθηκαν ότι ήταν όλα ψέματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Θυμόμαστε πολύ καλά το περιστατικό της "μικρής Μαρίας". Όταν ψάχναμε να βρούμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι, σε σε ποια νησίδα του Έβρου είχαν βρεθεί. Και όταν βρέθηκαν τελικά και άρχισαν να μιλούν, καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία, που διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κακοπαιγμένο ψέμα», είπε ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για «ένα ψέμα που δυστυχώς υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία από πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Μόνο που δεν κατάλαβαν αυτοί, ότι ουσιαστικά το κύρος της χώρας έπλητταν και όχι την κυβέρνηση».

Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά: Χαιρετίζουμε την καλή διάθεση, αλλά δεν είμαστε αφελείς

«Θέλω να τονίσω την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών. Και να σταματήσει και από τη γειτονική χώρα (την Τουρκία). Με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Για να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα. Το οποίο έχει και μια έντονη ανθρωπιστική διάσταση.

Η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεν είμαστε αφελείς. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, να πιάσουμε ξανά το νήμα των διαφορών μας, πάντα όμως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον φράχτη στον Έβρο:

Η εκδήλωση έγινε δίπλα ακριβώς στον φράχτη που έχει ήδη κατασκευαστεί στον Πόρο των Φερών. Αρχικά, ομιλίες πραγματοποίησαν συνοριοφύλακες, αλλά και οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος που προλόγισε τον κ. Μητσοτάκη, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Έβρο.

«Είναι μία ξεχωριστή ημέρα και για τον Έβρο και για τη Θράκη και ασφαλώς μία ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα. Σήμερα υπογράφουμε την επέκταση του τεχνητού εμποδίου, του φράχτη, κατά 35 χιλιόμετρα. Κάνουμε αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι απροσπέλαστα. Τα σύνορα της Ευρώπης, επίσης, με την Τουρκία, απέναντι σε κάθε επιβουλή, απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και της μετατροπής τους σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

O κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και τους στόχους που έθεσε για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και τη διεθνόποιηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζεις η Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της.

«Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπεγράφη η σύμβαση με την Intrakat - Τι περιλαμβάνει το έργο

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου, υπεγράφη η σύμβαση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή του φράχτη. Το έργο έχει αναλάβει η Intrakat σε ένωση εταιρειών με την ΤΕΡΝΑ AE. Από πλευράς Intrakat βρέθηκε στις Φέρες και υπόγραψε τη σύμβαση ο αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εμποδίου (φράχτη) από ισχυρό κιγκλίδωμα σε μήκος 35 χλμ. στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ψαθάδων Διδυμοτείχου και Κορνοφωλιάς Σουφλίου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και άλλα έργα για την άρτια φύλαξη των συνόρων.

Πρόκειται για το πρώτο τμήμα της επέκτασης του φράχτη, η οποία είχε αναγγελθεί νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία έχει αποφασίσει την επέκταση του φράχτη κατά 140 χλμ. στο μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, για την θωράκιση των συνόρων της χώρας.  Η ένωση εταιρειών Intrakat - ΤΕΡΝΑ έχει δεσμευτεί για τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς στην έκταση ανάμεσα στους Ψαθάδες και την Κορνοφωλιά υπάρχει πλήθος μονοπατιών και «τρωτών» σημείων τα οποία διευκολύνουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση